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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agrobiologia.
Data corrente:  21/05/2004
Data da última atualização:  21/05/2004
Autoria:  SIMÕES-ARAÚJO, J. L.; RUMJANEK, N. G.; MARGIS-PINHEIRO, M.
Título:  Small heat shock proteins genes are differentially expressed in distinct varieties of common bean.
Ano de publicação:  2003
Fonte/Imprenta:  Brazilian Journal of Plant Physiology, Piracicaba, v. 15, n. 1, p. 33-41, 2003.
Idioma:  Inglês
Notas:  Expressão diferenciada de proteínas de choque térmico de baixo peso molecular em distintos cultivares de feijoeiro.
Conteúdo:  Plants respond to temperature stress by synthesizing a set of heat shock proteins (HSPs), which may be responsible for the acquisition of thermotolerance. In this study, the introduction of small HSPs (sHSPs) in eight common bean varieties was evaluated by Northern blot analysis using the W HSP 16.9 cDNA as heterologous probe. Cowpea was used, as a positive control since this plant as opposed to common bean, is know to grow well under high temperature regimes such as that found in the Brazilian semi-arid region. After the growth period, the plants were submitted to two h of heat shock at 40°C. All varieties tested were able to induce sHSP mRNAs that hybridized with W HSP 16.9 probe. However, significant kinetic were found when comparing different varieties. SHSP mRNA levels induced after heat shock in cowpea was higher than the levels observed on the bean varieties displaying the highest expression of these proteins. Besides, the sHSP expression was also assessed at the protein accumulation level by Western-blot analysis for cowpea and both IPA and Negro Argel varieties of bean plants. The revealed protein pattern confirmed that sHSP are differentially expressed in distinct varieties of common bean according their heat stress tolerance. As plantas respondem ao estresse provocado por temperaturas elevadas através da síntese de um grupo de proteínas denominadas proteínas de choque térmico (Heat Shock Proteins - HSPs) que estão associadas com a obtenção de termotolerância. Ne... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Estresse; Protein.
Thesagro:  Feijão; Proteína; Stress; Temperatura.
Thesaurus Nal:  beans; temperature.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agrobiologia (CNPAB)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAB29940 - 1UPCSP - --22717
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  21/03/2011
Data da última atualização:  05/04/2011
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  SILVA, A. R.; DIAS JUNIOR, M. de S.; LEITE, F. P.; CARVALHO, E. J. M.; VELOSO, C. A. C.
Afiliação:  ARYSTIDES RESENDE SILVA, CPATU; MOACIR DE SOUZA DIAS JUNIOR, UFLA; FERNANDO PALHA LEITE, Cenibra; EDUARDO JORGE MAKLOUF CARVALHO, CPATU; CARLOS ALBERTO COSTA VELOSO, CPATU.
Título:  Avaliação das propriedades físicas e mecânicas de um latossolo amarelo submetido a diferentes intensidade de tráfego sobre diferentes disposições dos resíduos florestais na Região de Belo Oriente - MG.
Ano de publicação:  2010
Fonte/Imprenta:  In: REUNIÃO BRASILEIRA DE MANEJO E CONSERVAÇÃO DO SOLO E DA ÁGUA, 18., 2010, Teresina. Novos caminhos para a agricultura conservacionista no Brasil. Teresina: Embrapa Meio-Norte: Universidade Federal do Piauí, 2010. 1 CD-ROM.
Idioma:  Português
Thesagro:  Compactação do Solo; Mecanização.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATU43999 - 1UPCAA - CDCD 00296CD 00296
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