Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
19/08/2020 |
Data da última atualização: |
06/01/2021 |
Autoria: |
GOMES, J. de L. C.; AMARAL, A. M. B. do; MARINS, A. T.; MENEZES, C.; STORCK, T. R.; MARTINELLI, S.; SILVA, L. P. da; LORO, V. L.; CLASEN, B. |
Afiliação: |
Jeane de Lima Costa Gomes, Universidade Federal de Santa Maria; Aline Monique Blank do Amaral, Universidade Federal de Santa Maria; Aline Teixeira Marins, Universidade Federal de Santa Maria; Charlene Menezes, Universidade Federal de Santa Maria; Tamiris Rosso Storck, Universidade Federal de Santa Maria; Suziane Martinelli, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Amazonas; Leila Picolli da Silva, Universidade Federal de Santa Maria; Vania Lucia Loro, Universidade Federal de Santa Maria; Barbara Clasen, Universidade Estadual do Rio Grande do Sul. |
Título: |
Vitamin C supplementation in aquaculture activities. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Cadernos de Ciência & Tecnologia, v. 37, n. 2, e26694, 2020. |
ISSN: |
0104-1096 |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.35977/0104-1096.cct2020.v37.26694 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Título em português: Suplementação de vitamina C em atividades de aquicultura. |
Conteúdo: |
This study investigated the effects of different levels of vitamin C in diet of fish with oxidative stress biomarkers and hematological parameters of silver catfish. Juvenile fish were divided into three groups, and fed with different amounts of vitamin C: 1) 0, 2) 500, and 3) 1,000 mg kg-1. Ten fish per group were collected at 0, 14, and 28 days after the beginning of the experiment. Liver catalase activity increased in group 1 after 28 days. The GPx activity in gills decreased in all groups, and the hepatic GPx activity increased in groups fed with vitamin C. SOD hepatic activity and NPSH levels in gills and liver were not affected. In all groups, the GST activity in gills decreased, and the GST activity in liver increased. The levels of lipid peroxidation decreased in liver and gills for groups 2 and 3. This study?s results indicate that both diets with 500 or 1,000 mg/kg of vitamin C contributed to the decrease in the oxidative damage of Rhamdia quelen, suggesting that vitamin C supplementation in the present experimental model could be useful in aquaculture to overcome possible oxidative changes induced by adverse environmental conditions. Neste estudo, investigaram-se os efeitos de diferentes níveis de vitamina C na dieta de peixes com biomarcadores de estresse oxidativo e parâmetros hematológicos em jundiás. Os juvenis foram divididos em três grupos e alimentados com diferentes quantidades de vitamina C: 1) 0, 2) 500 e 3) 1.000 mg kg-1. Dez peixes por grupo foram coletados em 0, 14 e 28 dias após o início do experimento. A atividade da catalase hepática aumentou no grupo 1 após 28 dias. A atividade da GPx nas brânquias diminuiu em todos os grupos, e a GPx hepática aumentou nos grupos alimentados com vitamina C. A atividade hepática da SOD e os níveis de NPSH nas brânquias e no fígado não foram afetados. Em todos os grupos, a atividade GST diminuiu nas brânquias e aumentou no fígado. Os níveis de peroxidação lipídica diminuíram no fígado e nas brânquias para os grupos 2 e 3. Os resultados deste estudo indicam que ambas as dietas, com 500 ou 1.000 mg/kg de vitamina C, contribuíram para diminuir o dano oxidativo de Rhamdia quelen, sugerindo que a suplementação de vitamina C no presente modelo experimental pode ser útil na aquicultura para superar possíveis mudanças oxidativas induzidas por condições ambientais adversas. MenosThis study investigated the effects of different levels of vitamin C in diet of fish with oxidative stress biomarkers and hematological parameters of silver catfish. Juvenile fish were divided into three groups, and fed with different amounts of vitamin C: 1) 0, 2) 500, and 3) 1,000 mg kg-1. Ten fish per group were collected at 0, 14, and 28 days after the beginning of the experiment. Liver catalase activity increased in group 1 after 28 days. The GPx activity in gills decreased in all groups, and the hepatic GPx activity increased in groups fed with vitamin C. SOD hepatic activity and NPSH levels in gills and liver were not affected. In all groups, the GST activity in gills decreased, and the GST activity in liver increased. The levels of lipid peroxidation decreased in liver and gills for groups 2 and 3. This study?s results indicate that both diets with 500 or 1,000 mg/kg of vitamin C contributed to the decrease in the oxidative damage of Rhamdia quelen, suggesting that vitamin C supplementation in the present experimental model could be useful in aquaculture to overcome possible oxidative changes induced by adverse environmental conditions. Neste estudo, investigaram-se os efeitos de diferentes níveis de vitamina C na dieta de peixes com biomarcadores de estresse oxidativo e parâmetros hematológicos em jundiás. Os juvenis foram divididos em três grupos e alimentados com diferentes quantidades de vitamina C: 1) 0, 2) 500 e 3) 1.000 mg kg-1. Dez peixes por grupo foram cole... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Ácido ascórbico. |
Thesagro: |
Antioxidante; Aquicultura; Dieta; Oxidação; Peixe; Vitamina C. |
Thesaurus Nal: |
Antioxidants; Aquaculture; Ascorbic acid; Catfish; Diet; Oxidation. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/215444/1/Vitamin-C-supplementation-in-aquaculture-activities-CCT-2-2020.pdf
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Marc: |
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