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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido; Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
04/07/1996 |
Data da última atualização: |
27/10/1997 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
LOPES FILHO, F.; ASSUNCAO, M. V.; VIEIRA, F. V. |
Afiliação: |
CPATSA. |
Título: |
Efeito da embalagem, periodo e local de armazenamento na qualidade de sementes de sorgo. |
Ano de publicação: |
1986 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuaria Brasileira, Brasilia, v.21, n.8, p.801-811, Ago. 1986. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Sementes de sorgo (Sorghum bicolor (L.) Moench) cv. EA-955 foram condicionadas em latas de metal vedadas, sacos de pano e de polipropileno e armazenadas sob condicoes naturais, em quatro localidades do Estado do Ceara: Fortaleza, Quixada, Morada Nova e Ubajara, com o objetivo de determinar a influencia da embalagem do local e do periodo de armazenamento sobre a sua qualidade fisiologica. Mensalmente, foi determinado o teor de umidade das sementes, e a cada dois meses a qualidade das sementes era avaliada por meio de testes de germinacao, vigor (comprimento de raiz) e peso seco de plantulas. utilizou-se um delineamento na esquema fatorial, no qual os fatores eram cinco periodos de armazenamento (0, 2, 4, 6 e 8 meses) e tres tipos de embalagem (lata, pano, polipropileno), com quatro repeticoes. Durante o periodo de armazenamento, observou-se ser a lata de metal a embalagem que melhor preserva a qualidade das sementes. No que se refere aos locais, constatou-se que as sementes armazenadas em ubajara mostraram melhor qualidade do que as sementes estocadas nas outras localidades. |
Palavras-Chave: |
Dry weight; Package; Peso seco; Quality; Seed; Sorghum. |
Thesagro: |
Armazenamento; Embalagem; Germinação; Qualidade; Semente; Sorghum Bicolor; Sorgo. |
Thesaurus Nal: |
germination; seed storage; vigor. |
Categoria do assunto: |
-- A Sistemas de Cultivo |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/143567/1/7508-1.pdf
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Marc: |
LEADER 01956naa a2200337 a 4500 001 1104383 005 1997-10-27 008 1986 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aLOPES FILHO, F. 245 $aEfeito da embalagem, periodo e local de armazenamento na qualidade de sementes de sorgo. 260 $c1986 520 $aSementes de sorgo (Sorghum bicolor (L.) Moench) cv. EA-955 foram condicionadas em latas de metal vedadas, sacos de pano e de polipropileno e armazenadas sob condicoes naturais, em quatro localidades do Estado do Ceara: Fortaleza, Quixada, Morada Nova e Ubajara, com o objetivo de determinar a influencia da embalagem do local e do periodo de armazenamento sobre a sua qualidade fisiologica. Mensalmente, foi determinado o teor de umidade das sementes, e a cada dois meses a qualidade das sementes era avaliada por meio de testes de germinacao, vigor (comprimento de raiz) e peso seco de plantulas. utilizou-se um delineamento na esquema fatorial, no qual os fatores eram cinco periodos de armazenamento (0, 2, 4, 6 e 8 meses) e tres tipos de embalagem (lata, pano, polipropileno), com quatro repeticoes. Durante o periodo de armazenamento, observou-se ser a lata de metal a embalagem que melhor preserva a qualidade das sementes. No que se refere aos locais, constatou-se que as sementes armazenadas em ubajara mostraram melhor qualidade do que as sementes estocadas nas outras localidades. 650 $agermination 650 $aseed storage 650 $avigor 650 $aArmazenamento 650 $aEmbalagem 650 $aGerminação 650 $aQualidade 650 $aSemente 650 $aSorghum Bicolor 650 $aSorgo 653 $aDry weight 653 $aPackage 653 $aPeso seco 653 $aQuality 653 $aSeed 653 $aSorghum 700 1 $aASSUNCAO, M. V. 700 1 $aVIEIRA, F. V. 773 $tPesquisa Agropecuaria Brasileira, Brasilia$gv.21, n.8, p.801-811, Ago. 1986.
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Registro original: |
Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE) |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
26/01/2021 |
Data da última atualização: |
15/06/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
RODRÍGUEZ, J. A. R.; ASCHERI, J. L. R.; LOPES, A. J. da S.; VARGAS-SOLÓRZANO, J. W.; PACHECO, S.; JESUS, M. S. C. de. |
Afiliação: |
JOSÉ ARTURO ROMERO RODRÍGUEZ, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ); JOSE LUIS RAMIREZ ASCHERI, CTAA; ARTUR JORGE DA SILVA LOPES, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ); JHONY WILLIAN VARGAS-SOLÓRZANO, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ); SIDNEY PACHECO, CTAA; MONALISA SANTANA COELHO DE JESUS, CTAA. |
Título: |
Physical Characterization of Maize Grits Expanded Snacks and Changes in the Carotenoid Profile. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Plant Foods For Human Nutrition, v. 76, p. 68-76, 2021. |
DOI: |
https://doi.org/10.1007/s11130-020-00876-2 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Online ahead of print. |
Conteúdo: |
The objective of this work was to evaluate the effects of feed moisture (13?17%, wb) and barrel temperature (120?160 °C) on physicochemical properties, and changes in the carotenoid profile of maize grits extruded snacks. The extrudates were obtained in a single-screw extruder, according to a 32 factorial design with two replicates. The linear coefficients of feed moisture and barrel temperature mainly affected the physicochemical properties. On the other hand, the interaction coefficient ?112 dominated the change in total carotenoids, lutein, zeaxanthin, and ?-carotene. The quadratic coefficients were also important for changes in total color (regarding feed moisture), and for ?-cryptoxanthin, specific mechanical energy, and volumetric expansion index (regarding barrel temperature). ?-cryptoxanthin and ?-carotene increased, whereas lutein and zeaxanthin decreased. The mathematical models developed from responses revealed two feasible operating regions under the domain explored. For a satisfactory process, from a technological and nutritional point of view, it is suggested to extrude at the operating conditions ranging between 13.2?13.7% feed moisture and 120?132 °C barrel temperature. Under these conditions, the specific mechanical energy input required was 410?450 kJ/kg, and extrudates with a volumetric expansion index greater than 12, a crispness work less than 0.4 N.mm, and with moderate increments in the levels of ?-carotene and ?-cryptoxanthin were produced. The use of richer cultivars in carotenoids could contribute to the production of healthier snacks. MenosThe objective of this work was to evaluate the effects of feed moisture (13?17%, wb) and barrel temperature (120?160 °C) on physicochemical properties, and changes in the carotenoid profile of maize grits extruded snacks. The extrudates were obtained in a single-screw extruder, according to a 32 factorial design with two replicates. The linear coefficients of feed moisture and barrel temperature mainly affected the physicochemical properties. On the other hand, the interaction coefficient ?112 dominated the change in total carotenoids, lutein, zeaxanthin, and ?-carotene. The quadratic coefficients were also important for changes in total color (regarding feed moisture), and for ?-cryptoxanthin, specific mechanical energy, and volumetric expansion index (regarding barrel temperature). ?-cryptoxanthin and ?-carotene increased, whereas lutein and zeaxanthin decreased. The mathematical models developed from responses revealed two feasible operating regions under the domain explored. For a satisfactory process, from a technological and nutritional point of view, it is suggested to extrude at the operating conditions ranging between 13.2?13.7% feed moisture and 120?132 °C barrel temperature. Under these conditions, the specific mechanical energy input required was 410?450 kJ/kg, and extrudates with a volumetric expansion index greater than 12, a crispness work less than 0.4 N.mm, and with moderate increments in the levels of ?-carotene and ?-cryptoxanthin were produced. The use of... Mostrar Tudo |
Thesaurus NAL: |
Food technology. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02301naa a2200217 a 4500 001 2129546 005 2021-06-15 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1007/s11130-020-00876-2$2DOI 100 1 $aRODRÍGUEZ, J. A. R. 245 $aPhysical Characterization of Maize Grits Expanded Snacks and Changes in the Carotenoid Profile.$h[electronic resource] 260 $c2021 500 $aOnline ahead of print. 520 $aThe objective of this work was to evaluate the effects of feed moisture (13?17%, wb) and barrel temperature (120?160 °C) on physicochemical properties, and changes in the carotenoid profile of maize grits extruded snacks. The extrudates were obtained in a single-screw extruder, according to a 32 factorial design with two replicates. The linear coefficients of feed moisture and barrel temperature mainly affected the physicochemical properties. On the other hand, the interaction coefficient ?112 dominated the change in total carotenoids, lutein, zeaxanthin, and ?-carotene. The quadratic coefficients were also important for changes in total color (regarding feed moisture), and for ?-cryptoxanthin, specific mechanical energy, and volumetric expansion index (regarding barrel temperature). ?-cryptoxanthin and ?-carotene increased, whereas lutein and zeaxanthin decreased. The mathematical models developed from responses revealed two feasible operating regions under the domain explored. For a satisfactory process, from a technological and nutritional point of view, it is suggested to extrude at the operating conditions ranging between 13.2?13.7% feed moisture and 120?132 °C barrel temperature. Under these conditions, the specific mechanical energy input required was 410?450 kJ/kg, and extrudates with a volumetric expansion index greater than 12, a crispness work less than 0.4 N.mm, and with moderate increments in the levels of ?-carotene and ?-cryptoxanthin were produced. The use of richer cultivars in carotenoids could contribute to the production of healthier snacks. 650 $aFood technology 700 1 $aASCHERI, J. L. R. 700 1 $aLOPES, A. J. da S. 700 1 $aVARGAS-SOLÓRZANO, J. W. 700 1 $aPACHECO, S. 700 1 $aJESUS, M. S. C. de 773 $tPlant Foods For Human Nutrition$gv. 76, p. 68-76, 2021.
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Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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