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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Meio-Norte.
Data corrente:  18/02/2019
Data da última atualização:  02/08/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  LOPES, L. A. R.; MARTINS, M. do C. de C. e; FARIAS, L. M. de; BRITO, A. K. da S.; LIMA, G. de M.; CARVALHO, V. B. L. de; PEREIRA, C. F. de C.; CONDE JÚNIOR, A. M.; SALDANHA, T.; ARÊAS, J. A. G.; SILVA, K. J. D. e; FROTA, K. de M. G.
Afiliação:  LAYS ARNAUD ROSAL LOPES, UFPI; MARIA DO CARMO DE CARVALHO E MARTINS, UFPI; LUCIANA MELO DE FARIAS, UFPI; ANA KAROLINNE DA SILVA BRITO, UFPI; GEOVANNI DE MORAIS LIMA, UFPI; VANESSA BRITO LIRA DE CARVALHO, UFPI; CRISTIAN FRANCISCO DE CARVALHO PEREIRA, UFPI; AÍRTON MENDES CONDE JÚNIOR, UFPI; TATIANA SALDANHA, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro; JOSÉ ALFREDO GOMES ARÊAS, Universidade de São Paulo; KAESEL JACKSON DAMASCENO E SILVA, CPAMN; KAROLINE DE MACÊDO GONÇALVES FROTA, UFPI.
Título:  Cholesterol-Lowering and Liver-Protective Effects of Cooked and Germinated Mung Beans (Vigna radiata L.).
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Nutrients, v. 10, n. 821, p. 1-13, 2018.
DOI:  doi.org/10.3390/nu10070821
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  We investigated the hypocholesterolemic and liver-protective effects of cooked and germinated whole mung beans. Hamsters were fed for 28 days on diets rich in saturated fatty acids and cholesterol, differing only in protein source (20%): casein, cooked whole mung bean, and germinated mung bean. After 28 days, we found reduced plasma concentrations of total cholesterol and non-HDL cholesterol, increased faecal cholesterol excretion, and reduced levels of asparagine aminotransferase and alanine aminotransferase enzymes in the liver. Reduction in hepatic lipid deposition was observed between each of the mung bean groups relative to the casein group. In addition, the animals of the geminated mung bean group showed a lack of inflammatory infiltrate and better vascularisation of the hepatic tissue. Results from this study show significant hypocholesterolemic and liver-protective properties of the mung bean, which are further enhanced after germination.
Palavras-Chave:  Doença cardiovascular; Metabolismo lipídico.
Thesagro:  Germinação; Proteína.
Thesaurus Nal:  Cardiovascular diseases; Fatty liver; Germination; Lipid metabolism; Vigna.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/192969/1/ArtigoKaeselNutrients10.2018.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio-Norte (CPAMN)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAMN32554 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoFARIAS, L. M.; LOPES, L. A. R.; ALBERTO, N. S. C. M.; MENDONCA, S.; FROTA, K. M. G.; MARTINS, M. C. C. Composição química e perfil de ácidos graxos de semente de abóbora crioula (Cucurbita moschata). In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ALIMENTOS E NUTRIÇÃO, 1.; CONGRESSO BRASILEIRO DE SAÚDE E NUTRIÇÃO, 1., 2017, Teresina, PI. Anais ... Teresina: Sociedade Brasileira de Ciência de Tecnologia, 2017. p. 211-216.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia.
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2.Imagem marcado/desmarcadoLAMEIRA, A. B.; RENNO, C.; MOTTA, H. F.; LOPES, L. A. C.; MENEGON, M.; OLIVEIRA, R. S. de; BARCELLOS, T. B. C.; ZANIER, N. G.; PRADO, R. B. Diagnóstico e alternativas para a recuperação ambiental da bacia hidrográfica do Rio Guandu (BHRG) - RJ. Rio de Janeiro: Embrapa Solos, 2010. 72 p. (Embrapa Solos. Documentos, 122).
Tipo: Documentos
Biblioteca(s): Embrapa Solos.
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3.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, C. de F. B. da; BRITO, T. L.; TANIGUCHI, C. A. K.; LOPES, L. A.; PINTO, G. A. S.; CARVALHO, A. C. P. P. de. Growth-promoting potential of bacterial biomass in the banana micropropagated plants. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, Campina Grande, v. 22, n. 11, p. 782-787, 2018.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical.
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4.Imagem marcado/desmarcadoSABOYA, R. de C. C.; SABOYA, L. M. F.; TERRA, T. G. R.; OLIVEIRA, E. S.; SILVA, E. R. da; LOPES, L. A. Uso racional de água e resíduos no assentamento Vale Verde, Gurupi-TO. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE SISTEMAS DE PRODUÇÃO, 7., 2007, Fortaleza. Agricultura familiar, políticas públicas e inclusão social. Fortaleza: Embrapa Agroindústria Tropical, 2007. 1 CD-ROM.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota TécnicaCirculação/Nível: -- - --
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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5.Imagem marcado/desmarcadoLOPES, L. A. R.; MARTINS, M. do C. de C. e; FARIAS, L. M. de; BRITO, A. K. da S.; LIMA, G. de M.; CARVALHO, V. B. L. de; PEREIRA, C. F. de C.; CONDE JÚNIOR, A. M.; SALDANHA, T.; ARÊAS, J. A. G.; SILVA, K. J. D. e; FROTA, K. de M. G. Cholesterol-Lowering and Liver-Protective Effects of Cooked and Germinated Mung Beans (Vigna radiata L.). Nutrients, v. 10, n. 821, p. 1-13, 2018.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte.
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