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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Hortaliças; Embrapa Meio-Norte. |
Data corrente: |
12/01/2005 |
Data da última atualização: |
15/12/2009 |
Autoria: |
FREIRE FILHO, F. R.; ROCHA, M. de M.; RIBEIRO, V. Q.; LOPES, Â. C. de A. |
Afiliação: |
Francisco Rodrigues Freire Filho, Embrapa Meio-Norte; Maurisrael de Moura Rocha, Embrapa Meio-Norte; Valdenir Queiroz Ribeiro, Embrapa Meio-Norte; Ângela Celis de Almeida Lopes, UFPI. |
Título: |
Adaptabilidade e estabilidade produtiva de feijão-caupi. |
Ano de publicação: |
2005 |
Fonte/Imprenta: |
Ciência Rural, Santa Maria, v. 35, n. 1, p. 24-30, jan/fev. 2005. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O objetivo deste trabalho foi avaliar a adaptabilidade e a estabilidade da produtividade de grãos de 15 genótipos de feijão-caupi (Vigna unguiculata) utilizando o modelo de efeitos principais aditivos e interação multiplicativa. Os ensaios foram conduzidos em 13 ambientes, nos Estados do Piauí e Maranhão, no período de 1999 a 2001. Os resultados mostraram a existência de poucas diferenças entre genótipos, mas os efeitos de ambientes, interação genótipos x ambientes e os três primeiros eixos da análise de componentes principais da interação foram altamente significativos (P
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Palavras-Chave: |
Análise fenotípica; Feijão macassar; Feijão massacar; Feijão-caupi; Feijão-de-corda; Interação genótipo ambiente; Interação genótipo x ambiente; Vigna unguinculata. |
Thesagro: |
Produtividade; Vigna Unguiculata. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://www.scielo.br/pdf/cr/v35n1/a05v35n1.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br
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Marc: |
LEADER 02235naa a2200277 a 4500 001 1066971 005 2009-12-15 008 2005 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aFREIRE FILHO, F. R. 245 $aAdaptabilidade e estabilidade produtiva de feijão-caupi. 260 $c2005 520 $aO objetivo deste trabalho foi avaliar a adaptabilidade e a estabilidade da produtividade de grãos de 15 genótipos de feijão-caupi (Vigna unguiculata) utilizando o modelo de efeitos principais aditivos e interação multiplicativa. Os ensaios foram conduzidos em 13 ambientes, nos Estados do Piauí e Maranhão, no período de 1999 a 2001. Os resultados mostraram a existência de poucas diferenças entre genótipos, mas os efeitos de ambientes, interação genótipos x ambientes e os três primeiros eixos da análise de componentes principais da interação foram altamente significativos (P<O,Oi). A análise de componentes principais explicou 72,82% da soma de quadrados da interação genótipos x ambientes. Os genótipos Evx 91-2E e Evx 63-4E apresentam alta adaptabilidade e estabilidade, os quais podem ser cultivados em todos os ambientes do região Meio- Norte (Piauí e Maranhão). Os genótipos Evx 47-6E e Evx 92- 49E mostraram-se adaptados a ambientes de baixa produtividade, enquanto que o genótipo Evx 63-10E apresentou a maior média e adaptação específica a ambientes de alta qualidade. Os ambientes Brejo-MA, 2001 e Bom Jesus-PI, 2000 foram os mais previsíveis, enquanto Teresina, PI, 200i e Baixa Grande do Ribeiro, PI, 2001, altamente instáveis. A interação genótipos x ambientes é variável dentro e homogênea entre os Estados do Piauí e Maranhão em termos de qualidade ambiental. 650 $aProdutividade 650 $aVigna Unguiculata 653 $aAnálise fenotípica 653 $aFeijão macassar 653 $aFeijão massacar 653 $aFeijão-caupi 653 $aFeijão-de-corda 653 $aInteração genótipo ambiente 653 $aInteração genótipo x ambiente 653 $aVigna unguinculata 700 1 $aROCHA, M. de M. 700 1 $aRIBEIRO, V. Q. 700 1 $aLOPES, Â. C. de A. 773 $tCiência Rural, Santa Maria$gv. 35, n. 1, p. 24-30, jan/fev. 2005.
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Registro original: |
Embrapa Meio-Norte (CPAMN) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Clima Temperado; Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
28/11/2023 |
Data da última atualização: |
12/03/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
PIOVESAN, B.; CONTRERAS MIRANDA, J. A.; GONÇALVES, R. da S.; NÖRNBERG, S. D.; BERNARDI, D.; BOTTON, M.; NAVA, D. E. |
Afiliação: |
BRUNA PIOVESAN, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; JAVIER ANTONIO CONTRERAS MIRANDA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; RAFAEL DA SILVA GONÇALVES, PARTAMON; SANDRO DANIEL NÖRNBERG, PARTAMON; DANIEL BERNARDI, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; MARCOS BOTTON, CNPUV; DORI EDSON NAVA, CPACT. |
Título: |
Lethal and sublethal effects of toxic bait formulations on Doryctobracon areolatus (Hymenoptera: Braconidae) and implications for integrated fruit fly management. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Economic Entomology, v. 116, n. 3, p. 855-863, Jun. 2023. |
DOI: |
https://doi.org/10.1093/jee/toad069 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Online first. Accepted on 17 March 2023. |
Conteúdo: |
The use of toxic baits has become one of the main methods of management of fruit flies in Brazil. The application of toxic baits may cause side effects on the native parasitoid Doryctobracon areolatus (Hymenoptera: Braconidae). Based on the results, formulations made from the food attractants 3% Biofruit, 1.5% Ceratrap, 1.25% Flyral, 3% Isca Samaritá, 3% Isca Samaritá Tradicional, and 7% sugarcane molasses associated with the Malathion 1000 EC and the ready-to-use toxic bait Gelsura (containing the active ingredient alphacypermethrin) were classified as harmful (class 4) to D. areolatus (mortality > 85% at 96 HAE). In contrast, for toxic baits formulated with insecticide phosmet, the mortality ranged from 38% to 72%, classified as slightly harmful or moderately harmful. However, when phosmet was added to the 3% Samaritá Tradicional bait, the mortality was only 3.9% (class 1—harmless), similar to the toxicity observed for the Success 0.02 CB ready-to-use bait (0.24 g a.i. spinosad/l) (<5% mortality). Although toxic baits were formulated with spinosyn-based insecticides, all toxic bait formulations were classified as harmless or slightly harmful (<50% mortality) to D. areolatus, with the exception of 1.5% Ceratrap + spinetoram and 7% Sugarcane molasses + spinosad (≈ 60% mortality—moderately harmful). In addition, these formulations did not show sublethal effects in reducing the parasitism and emergence rate of the F1 generation of D. areolatus in A. fraterculus larvae. The results serve as a basis for the correct use of toxic food baits without affecting the biological control. MenosThe use of toxic baits has become one of the main methods of management of fruit flies in Brazil. The application of toxic baits may cause side effects on the native parasitoid Doryctobracon areolatus (Hymenoptera: Braconidae). Based on the results, formulations made from the food attractants 3% Biofruit, 1.5% Ceratrap, 1.25% Flyral, 3% Isca Samaritá, 3% Isca Samaritá Tradicional, and 7% sugarcane molasses associated with the Malathion 1000 EC and the ready-to-use toxic bait Gelsura (containing the active ingredient alphacypermethrin) were classified as harmful (class 4) to D. areolatus (mortality > 85% at 96 HAE). In contrast, for toxic baits formulated with insecticide phosmet, the mortality ranged from 38% to 72%, classified as slightly harmful or moderately harmful. However, when phosmet was added to the 3% Samaritá Tradicional bait, the mortality was only 3.9% (class 1—harmless), similar to the toxicity observed for the Success 0.02 CB ready-to-use bait (0.24 g a.i. spinosad/l) (<5% mortality). Although toxic baits were formulated with spinosyn-based insecticides, all toxic bait formulations were classified as harmless or slightly harmful (<50% mortality) to D. areolatus, with the exception of 1.5% Ceratrap + spinetoram and 7% Sugarcane molasses + spinosad (≈ 60% mortality—moderately harmful). In addition, these formulations did not show sublethal effects in reducing the parasitism and emergence rate of the F1 generation of D. areolatus in A. fraterculus larvae. The res... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Mosca das Frutas. |
Thesaurus NAL: |
Doryctobracon areolatus. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1158824/1/Piovesan-etal-JournalOfEconomicEntomology-2023.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1158799/1/Artigo-6-Journal-of-Economic-Entomology.pdf
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Marc: |
LEADER 02475naa a2200241 a 4500 001 2158824 005 2024-03-12 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1093/jee/toad069$2DOI 100 1 $aPIOVESAN, B. 245 $aLethal and sublethal effects of toxic bait formulations on Doryctobracon areolatus (Hymenoptera$bBraconidae) and implications for integrated fruit fly management.$h[electronic resource] 260 $c2023 500 $aOnline first. Accepted on 17 March 2023. 520 $aThe use of toxic baits has become one of the main methods of management of fruit flies in Brazil. The application of toxic baits may cause side effects on the native parasitoid Doryctobracon areolatus (Hymenoptera: Braconidae). Based on the results, formulations made from the food attractants 3% Biofruit, 1.5% Ceratrap, 1.25% Flyral, 3% Isca Samaritá, 3% Isca Samaritá Tradicional, and 7% sugarcane molasses associated with the Malathion 1000 EC and the ready-to-use toxic bait Gelsura (containing the active ingredient alphacypermethrin) were classified as harmful (class 4) to D. areolatus (mortality > 85% at 96 HAE). In contrast, for toxic baits formulated with insecticide phosmet, the mortality ranged from 38% to 72%, classified as slightly harmful or moderately harmful. However, when phosmet was added to the 3% Samaritá Tradicional bait, the mortality was only 3.9% (class 1—harmless), similar to the toxicity observed for the Success 0.02 CB ready-to-use bait (0.24 g a.i. spinosad/l) (<5% mortality). Although toxic baits were formulated with spinosyn-based insecticides, all toxic bait formulations were classified as harmless or slightly harmful (<50% mortality) to D. areolatus, with the exception of 1.5% Ceratrap + spinetoram and 7% Sugarcane molasses + spinosad (≈ 60% mortality—moderately harmful). In addition, these formulations did not show sublethal effects in reducing the parasitism and emergence rate of the F1 generation of D. areolatus in A. fraterculus larvae. The results serve as a basis for the correct use of toxic food baits without affecting the biological control. 650 $aDoryctobracon areolatus 650 $aMosca das Frutas 700 1 $aCONTRERAS MIRANDA, J. A. 700 1 $aGONÇALVES, R. da S. 700 1 $aNÖRNBERG, S. D. 700 1 $aBERNARDI, D. 700 1 $aBOTTON, M. 700 1 $aNAVA, D. E. 773 $tJournal of Economic Entomology$gv. 116, n. 3, p. 855-863, Jun. 2023.
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Registro original: |
Embrapa Uva e Vinho (CNPUV) |
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