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Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  11/11/2019
Data da última atualização:  10/06/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MALUCELLI, L. C.; LOMONACO, D.; CARVALHO FILHO, M. A. S.; MAGALHAES, W. L. E.
Afiliação:  Lucca C. Malucelli, Universidade Posistivo; Diego Lomonaco, Universidade Federal do Ceará; Marco A. S. Carvalho Filho, Universidade Positivo; WASHINGTON LUIZ ESTEVES MAGALHAES, CNPF.
Título:  Cellulose triacetate from different sources: modification assessment through thermal and chemical characterization.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Holzforschung, v. 74, n. 5, p. 505-512, 2020.
DOI:  https://doi.org/10.1515/hf-2019-0035
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Modification techniques have been widely employed to improve cellulose properties, thus increasing the diversity of industrial applications. While wood pulp cellulose is the most common source for industrial production, little has been studied about the effects of the cellulose source and its purity on modification. Therefore, this article investigates the influence of cellulose source (e.g. wood or cotton) on its modification (acetylation), by estimating the obtained degree of substitution (DS) through Fourier-transform infrared (FT-IR), proton nuclear magnetic resonance (1H NMR) and back titration. The intense reduction in samples? crystallinity after acetylation was a result of breakage of inter- and intra-molecular hydrogen bonds, thus confirming acetylation. Although Avicel showed the highest cellulose content and was virtually free of hemicellulose and lignin, this did not affect the acetylation degree, as all samples were successfully triacetylated. The techniques used in this study were ideal for detecting acetylation and estimating the DS, which makes them good tools for modification studies of cellulose derivatives.
Palavras-Chave:  Acetato de celulose; Acetilação; Cellulose derivatives; Derivados de celulose; Esterificação.
Thesaurus Nal:  Acetylation; Cellulose acetate; Esterification.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
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Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPF57065 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  18/05/2022
Data da última atualização:  24/03/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  LIMA, L. R. L.; GONÇALVES-VIDIGAL, M. C.; BISNETA, M. V.; VALENTINI, G.; VIDIGAL FILHO, P. S.; MARTINS, V. da S. R.; SOUZA, T. L. P. O. de.
Afiliação:  LAÍZE RAPHAELLE LEMOS LIMA; MARIA CELESTE GONÇALVES-VIDIGAL; MARIANA VAZ BISNETA; GISELI VALENTINI; PEDRO SOARES VIDIGAL FILHO; VANUSA DA SILVA RAMOS MARTINS; THIAGO LIVIO PESSOA OLIV DE SOUZA, CNPAF.
Título:  Genetic fine-mapping of anthracnose disease-resistance allele Co-14 present in the Andean common bean cultivar AND 277.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Crop Science, 2023.
ISSN:  0011-183X
DOI:  https://doi.org/10.1002/csc2.20905
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Anthracnose (ANT) is among the common bean fungal diseases responsible for significant yield and grain quality losses. Durable genetic resistance is the primary ANT control method due to the pathogen's high variability. Genetic studies showed that the common bean chromosome Pv01 contains multiple disease resistance genes, including the ANT resistance loci Co-1 (Co-12, Co-13, Co-14, Co-15, Co-1HY, and Co-1x), Co-AC, Co-14, Co-Pa, Co-Perla, Co-w, Co-x, and CoPv01CDRK. This work aimed to: (i) perform the genetic fine-mapping of the Co-14 allele present in the cultivar AND 277, using recombinant inbreeding lines derived from the cross between Rudá × AND 277; and (ii) identify candidate resistance genes in the Co-14 allele based on the common bean reference genome. Initially, the Co-14 allele was mapped between the single-nucleotide polymorphism markers ss715645251 and ss715645250 at a distance of 2.0 and 19.6 cM, respectively. Fine-mapping localized Co-14 between the markers ss715645251 and BARCPVSSR01356, spanning a 40.51 kb region at the end of Pv01. Two genes are described within the Co-14 region in the reference genome, Phvul.001G243800 and Phvul.001G243900. The linkage between the Co-14 allele and the markers ss715645251 and BARCPVSSR01356 will be essential for plant breeding programs during the resistance gene transfer to elite cultivars via marker-assisted selection (MAS). Identifying and functionally analyzing candidate resistance genes in this region will allow more eff... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Andean common bean.
Thesagro:  Antracnose; Doença de Planta; Feijão; Phaseolus Vulgaris; Resistência.
Thesaurus NAL:  Anthracnose; Fungal diseases of plants; Genetics; Plant breeding.
Categoria do assunto:  G Melhoramento Genético
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1143200/1/cs-2023-2.pdf
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Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAF36429 - 1UPCAP - DD20232023
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