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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  30/08/2018
Data da última atualização:  30/08/2018
Autoria:  PEROTTA, J. H.; DYCK, H. R.; OLLHOFF, R. D.; LISBÔA, J. A. N.; VIEIRA, N.; BARROS FILHO, I. R.
Afiliação:  João H. Perotta, Departamento de Medicina Veterinária/Universidade Federal do Paraná - UFPR; Hugo R. Dyck, Departamento de Medicina Veterinária/Universidade Federal do Paraná - UFPR; Rüdiger D. Ollhoff, Universidade Católica do Paraná - UCPR; Júlio A. N. Lisbôa, Departamento de Clínicas Veterinárias/Universidade Estadual de Londrina - UEL; Nilton Vieira, Médico Veterinário Autônomo; Ivan R. Barros Filho, Departamento de Medicina Veterinária/Universidade Federal do Paraná - UFPR.
Título:  One-step laparoscopic abomasopexy versus abomasopexy via right paralumbar fossa to treat left abomasal displacement in dairy cows.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Veterinária Brasileira, Rio de Janeiro, v. 38, n. 6, p. 1068-1076, junho 2018
Idioma:  Inglês
Notas:  Título em português: Abomasopexia por laparoscopia em um passo em comparação à abomasopexia via laparotomia pelo flanco direito no tratamento do deslocamento de abomaso à esquerda em vacas leiteiras.
Conteúdo:  This study aimed to compare the clinical and metabolic results obtained by use of one-step laparoscopic abomasopexy and right paralumbar fossa abomasopexy for the treatment of left displaced abomasum in dairy cows. Thirty Holstein-Friesian dairy cows were randomly placed in two groups: G1, with 15 animals treated by one-step laparoscopic abomasopexy; and G2, with 15 animals treated by right paralumbar fossa ventral abomasopexy. Concentrations of sodium, potassium, chloride, bicarbonate, base excess (BE), pH, partial pressure of carbon dioxide (pCO2) strong ion difference (SID), anion gap (AG), glucose, ?-hydroxybutyrate (BHBA) and non-esterified fatty acids (NEFA) were measured before (M0) and 24 (M1), 48 (M2) and 72 (M3) hours following surgery. Laparotomy was statistically faster than laparoscopy. Hypochloremia was observed only in G2 at M0. Hypokalemia and hypocalcemia were observed in both groups at M0, increasing after surgery. Metabolic alkalosis in both groups before surgery was characterized by high bicarbonate, pCO2, and BE, which decreased in subsequent time points, as well as blood pH. Glucose was statistically increased and NEFA and BHBA were statistically decreased in G2 compared to G1. In G1, NEFA and BHBA decreased significantly following surgery. Both surgical techniques restored abomasal flow and feed intake in both groups. Based in acid-base status, one-step laparoscopy showed no additional advantage in comparison with abomasopexy via right paralumbar fossa.
Palavras-Chave:  Abomasal displacement; Abomasopexia; Abomasopexy; Acid-base status; Bovine; Laparoscopic abomasopexy; Minimally invasive; Minimamente invasiva.
Thesagro:  Abomaso; Bovino; Cirurgia; Equilíbrio Ácido-Base; Laparoscopia; Laparotomia; Vaca Leiteira.
Thesaurus Nal:  Abomasum; Cattle; Dairy cows; Surgery.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/182198/1/One-step-laparoscopic-abomasopexy-versus-abomasopexy.pdf
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Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
AI-SEDE62982 - 1UPEAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Pecuária Sudeste.
Data corrente:  06/12/2021
Data da última atualização:  06/12/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  GIGLIOTI, R.; OKINO, C. H.; AZEVEDO, B. T.; GUTMANIS, G.; KATIKI, L. M.; OLIVEIRA, M. C. de S.; VERCESI FILHO, A. E.
Afiliação:  RODRIGO GIGLIOTI, IZ; CINTIA HIROMI OKINO, CPPSE; BIANCA TAINA AZEVEDO, IZ; GUNTA GUTMANIS, IZ; LUCIANA MORITA KATIKI, IZ; MARCIA CRISTINA DE SENA OLIVEIRA, CPPSE; ANIBAL EUGENIO VERCESI FILHO, IZ.
Título:  Novel LNA probe-based assay for the A1 and A2 identification ofB-casein gene in milk samples.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Food Chemistry: Molecular Sciences, v.3, 2021, 100055.
Páginas:  6 p.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.fochms.2021.100055
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The rising consumption of A2 milk and its derivatives in recent years has garnered attention from both consumers and producers, mainly due its possible health benefits, such as enhanced digestion and easier absorption. Thus, a novel real-time PCR using a combination of locked nucleic acid modified (LNA) conjugated probes was developed to genotype A1 and A2 alleles of B-casein gene (CSN2) and to detect and quantify the A1 presence in A2 samples. The limit of detection for each probe (A1 and A2) was evaluated using decreasing serial dilutions. Besides, the sensitivity of A1 allele detection in the A2 samples was also tested. The limits of detection of A1 and A2 alleles were 6 copies, while for A1 allele detection in A2 samples was 7.5 copies (1%). The LNA-probe based method was found to be rapid, robust, highly sensitive, cost effective, and can be employed as screening test to certificate the A2 dairy products.
Palavras-Chave:  B Casein; LNA probe; Real time PCR; Sensitivity.
Thesaurus NAL:  Alleles.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/228550/1/NovelLNAProbe.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPPSE25488 - 1UPCAP - DDPROCI-2021.00187GIG2021.00212
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