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Registros recuperados : 36 | |
21. | | PEREIRA, E. W. L.; NUNES, G. H. de S.; LIMA, L. L. de; BARROS, A. K.; MELO, C. da C. M.; SALES JÚNIOR, R.; BEZERRA NETO, F. Adaptabilidade e estabilidade de híbridos de melão galia no Rio Grande do Norte. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 22, n. 2, jul. 2004. Suplemento 2. Trabalho apresentado no 44º Congresso Brasileiro de Olericultura, 2004. Publicado também como resumo em: Horticultura Brasileira, Brasília, v. 22, n. 2, p. 409, jul. 2004. Suplemento 1. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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22. | | MIRANDA, J. dos R.; LIMA, L. L. de; OLIVEIRA, J. E. de M.; BARBOSA, F. R.; PEREIRA, S. N.; CONCEIÇÃO, J. L. A. Amostragem de ovos de Cryptoblabes gnidiella (Millière, 1867) (Lepidoptera: Pyralidae) em diferentes idades de cachos de videira. In: SIMPÓSIO DE ENTOMOLOGIA, 1., REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE DE ENTOMOLOGIA DA PARAÍBA, 3., 2007, Campina Grande. Entomologia e biodiversidade: anais. Campina Grande: Sociedade de Entomologia da Paraíba, 2007. p. 106. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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23. | | NUNES, G. H. de S.; LIMA, L. L. de; BEZERRA NETO, F.; BARBOSA, A. P. R.; SALES JÚNIOR, R.; SILVA, R. A. da; PEREIRA, E. W. L. Divergência genética entre linhagens de melão pele de sapo. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 21, n. 2, jul. 2003. Suplemento 2. Trabalho apresentado no 43º Congresso Brasileiro de Olericultura, 2003. Publicado também como resumo em: Horticultura Brasileira, Brasília, v. 21, n. 2, p. 360, jul. 2003. Suplemento 1. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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24. | | LIMA, M. V. D. de O.; TEIXEIRA, M. V. J.; GUERRA, N. B.; LIMA, L. L. de A.; PEREIRA, G. E. Parâmetros cromáticos e metabólitos secundários de uvas viníferas no Vale do São Francisco In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 24., 2016, São Luis. Fruticultura: fruteiras nativas e sustentabilidade. São Luis, MA: SBF, 2016. Resumo 1697 Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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25. | | LIMA, M. V. D. de O.; TEIXEIRA, M. V. J.; GUERRA, N. B.; LIMA, L. L. de A.; PEREIRA, G. E. Parâmetros cromáticos e metabólitos secundários de uvas viníferas no vale do São Francisco In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 24., 2016, São Luis. Fruticultura: fruteiras nativas e sustentabilidade. São Luis, MA: SBF, 2016. Resumo 1697 Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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26. | | NUNES, G. H. de S.; MELO, C. da C.; NASCIMENTO, S. R. C.; PEREIRA, C. E. W. L.; LIMA, L. L. de; BEZERRA NETO, F. Reação de híbridos de melão amarelo a diferentes isolados de Acidovorax avenae subsp. citrulli. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 22, n. 2, jul. 2004. Suplemento 2. Trabalho apresentado no 44º Congresso Brasileiro de Olericultura, 2004. Publicado também como resumo em: Horticultura Brasileira, Brasília, v. 22, n. 2, p. 406, jul. 2004. Suplemento 1. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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27. | | NUNES, G. H. de S.; PEREIRA, E. W. L.; SALES JUNIOR, R.; MELO C. da C.; GUIMARÃES, I. P.; LIMA, L. L. de. Eficiência do acibernzolar-s-methyl (´Bion` 500 WG) sobre a bactéria acidovorax avenae subsp. citrulli. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 22, n. 2, jul. 2004. Suplemento 2. Trabalho apresentado no 44º Congresso Brasileiro de Olericultura, 2004. Publicado também como resumo em: Horticultura Brasileira, Brasília, v. 22, n. 2, p. 390-391, jul. 2004. Suplemento 1. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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29. | | MEO FILHO, P. de; BERNDT, A.; MARCONDES, C. R.; PEDROSO, A. de F.; LEMES, A. P.; BOAS, D. F. V.; SAKAMOTO, L. S.; GUILARDI, J. H.; LIMA, L. L. de A.; BUENO, I. C. da S. Performance of Canchim steers grazing irrigated pasture with high stocking rate. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 53., 2016, Gramado, RS. Anais... Gramado, RS: RASBZ, 2016. Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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30. | | OLIVEIRA, J. B.; SILVA, G. G.; ARAÚJO, A. J. de B.; LIMA, L. L. de A.; ONO, E. O.; CASTRO, R. de; CRUZ, A.; SANTOS, J.; PEREIRA, G. E. Influence of the vintage, clone and rootstock on the chemical characteristics of Syrah tropical wines from Brazil. In: CONGRES DES TERROIRS VITIVINICOLES, 9., 2012, Bourgogne/Champagne. [Annales...] [S.l.: s.n.], 2012. p. 17-20. 1 pendrive. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho. |
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31. | | PEREIRA, E. W. L.; NUNES, G. H. de S.; LIMA, L. L. de; BARROS, A. K.; SILVA, G. M. da C.; MELO, C. da M.; SALES JUNIOR, R.; BEZERRA NETO, F. Produção e qualidade de frutos de melão pele de sapo em duas densidades de plantio. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 22, n. 2, jul. 2004. Suplemento 2. Trabalho apresentado no 44º Congresso Brasileiro de Olericultura, 2004. Publicado também como resumo em: Horticultura Brasileira, Brasília, v. 22, n. 2, p. 403, jul. 2004. Suplemento 1. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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32. | | MORAIS, S. DE M.; GALVÃO, M. DE S.; CARVALHO, L. M. DE; OLEGARIO, O. S.; PEREIRA, G. E.; ANDRADE LIMA, L. L. DE; SILVA, F. L. H. DA; MADRUGA, M. S. Potential typicality marker of volatile composition of commercial sparkling wines from the caatinga biome. Food Analytical Methods, s12161, July 2022. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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33. | | MELO, C. da C.; NASCIMENTO, S. R. C.; PEIXOTO, A. M. dos S.; PEREIRA, E. W. L.; NUNES, G. H. de S.; LIMA, L. L. de; BEZERRA NETO, F. Determinação do método de inoculação e da concentração de inóculo para identificação de genótipos de meloeiro resistentes a Acidovorax avenae subsp. citrulli. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 22, n. 2, jul. 2004. Suplemento 2. Trabalho apresentado no 44º Congresso Brasileiro de Olericultura, 2004. Publicado também como resumo em: Horticultura Brasileira, Brasília, v. 22, n. 2, p. 398, jul. 2004. Suplemento 1. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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34. | | ESPINDOLA, M. C. B.; COÊLHO, S. C. S. de S.; SANTOS, D. F. dos; DOURADO, K. C.; ALVES, E. F.; LIMA, R. B.; ALVES, L. A.; LIMA, L. L. de A.; LIMA, M. V. D. de O.; ALTHOFF, T. D.; PEREIRA, G. E. Análises físico-químicas de vinhos experimentais elaborados no Vale do Submédio São Francisco. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE VITICULTURA E ENOLOGIA, 12., 2008, Bento Gonçalves. Anais... Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2008. p. 162. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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35. | | PEREIRA, G. E.; GUERRA, C. C.; AMORIM, F. M. de; NASCIMENTO, A. M. DE S.; SOUZA, J. F. DE; LIMA, L. L. DE A.; LIMA, M. DOS S.; PADILHA, C. V. S.; PROTAS, J. F. da S.; ZANUS, M. C.; TONIETTO, J. Vins tropicaux de la région semi-aride du Brésil. Territoires du vin, v. 11, dez. 2020. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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36. | | PEREIRA, G. E.; GUERRA, C. C.; AMORIM, F. M. de; NASCIMENTO, A. M. de S.; SOUZA, J. F. de; LIMA, L. L. de A.; LIMA, M. dos S.; PADILHA, C. V. da S.; PROTAS, J. F. da S.; ZANUS, M. C.; TONIETTO, J. Vinhos tropicais do semiárido do Brasil: desvendando o potencial vitivinícola desta nova fronteira geográfica do vinho. Territoires du Vin, v. 9, p. 1-13, 2018. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho. |
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Registros recuperados : 36 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Arroz e Feijão. Para informações adicionais entre em contato com cnpaf.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Arroz e Feijão. |
Data corrente: |
13/12/2022 |
Data da última atualização: |
01/12/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
MARTINS, S. M.; BITTENCOURT, C. D.; MELO, L. C.; AGUIAR, M. S. de; ALMEIDA, V. M. de; SOUZA, T. L. P. O. de; PEREIRA, H. S. |
Afiliação: |
SAULO MUNIZ MARTINS, bolsista CNPAF; CAROLINE DOMINGOS BITTENCOURT, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS; LEONARDO CUNHA MELO, CNPAF; MARCELO SFEIR DE AGUIAR, CNPAF; VALTER MARTINS DE ALMEIDA, EMPAER-MT; THIAGO LIVIO PESSOA OLIV DE SOUZA, CNPAF; HELTON SANTOS PEREIRA, CNPAF. |
Título: |
Genetic parameters and selection of common bean lines with high nutritional and agronomic quality. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Crop Science, v. 63, n. 1, p. 128-138, Jan./Feb. 2023. |
ISSN: |
0011-183X |
DOI: |
https://doi.org/10.1002/csc2.20848 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The aim of common bean (Phaseolus vulgaris) breeding has always been to increase agronomic quality. Recently, the nutritional quality of the grain has been gaining importance. The aim of this study was to estimate genetic parameters for traits related to nutritional and agronomic quality and to select lines for an assessment stage in multiple environments and/or for use as new parents. Initially, 37 lines were evaluated in three environments for nine agronomic and nutritional traits. Of these lines,15 stood out and were assessed in another five environments. The mixed model (restricted maximum likelihood?best linear unbiased prediction) procedure and multivariate analysis were adopted for processing the phenotypic data. There was genetic variability among the lines assessed for all the traits. The heritability estimates for the agronomic traits ranged from 29% for plant architecture to 94% for reaction to anthracnose. Heritability estimates for the nutritional traits were 77% for grain iron concentration and 79% for zinc concentration. Multivariate analysis, based on all the traits and on all the environments (eight), identified three groups of lines and allowed selection of the lines CNFC 18092, CNFC 18097, CNFC 18114, and BRS Sublime to carry out new crosses, for they showed specific superiority for some traits and the possibility of greater genetic diversity in the populations. The lines CNFC 18091, CNFC18092, and CNFC 18106 were selected for assessment in experiments in multiple environments because they combine high agronomic and nutritional quality. MenosThe aim of common bean (Phaseolus vulgaris) breeding has always been to increase agronomic quality. Recently, the nutritional quality of the grain has been gaining importance. The aim of this study was to estimate genetic parameters for traits related to nutritional and agronomic quality and to select lines for an assessment stage in multiple environments and/or for use as new parents. Initially, 37 lines were evaluated in three environments for nine agronomic and nutritional traits. Of these lines,15 stood out and were assessed in another five environments. The mixed model (restricted maximum likelihood?best linear unbiased prediction) procedure and multivariate analysis were adopted for processing the phenotypic data. There was genetic variability among the lines assessed for all the traits. The heritability estimates for the agronomic traits ranged from 29% for plant architecture to 94% for reaction to anthracnose. Heritability estimates for the nutritional traits were 77% for grain iron concentration and 79% for zinc concentration. Multivariate analysis, based on all the traits and on all the environments (eight), identified three groups of lines and allowed selection of the lines CNFC 18092, CNFC 18097, CNFC 18114, and BRS Sublime to carry out new crosses, for they showed specific superiority for some traits and the possibility of greater genetic diversity in the populations. The lines CNFC 18091, CNFC18092, and CNFC 18106 were selected for assessment in experiments in ... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Feijão; Parâmetro Genético; Phaseolus Vulgaris. |
Thesaurus NAL: |
Agronomic traits; Beans; Breeding; Nutritional status; Plant genetics; Variability. |
Categoria do assunto: |
G Melhoramento Genético |
Marc: |
LEADER 02532naa a2200325 a 4500 001 2149551 005 2023-12-01 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0011-183X 024 7 $ahttps://doi.org/10.1002/csc2.20848$2DOI 100 1 $aMARTINS, S. M. 245 $aGenetic parameters and selection of common bean lines with high nutritional and agronomic quality.$h[electronic resource] 260 $c2023 520 $aThe aim of common bean (Phaseolus vulgaris) breeding has always been to increase agronomic quality. Recently, the nutritional quality of the grain has been gaining importance. The aim of this study was to estimate genetic parameters for traits related to nutritional and agronomic quality and to select lines for an assessment stage in multiple environments and/or for use as new parents. Initially, 37 lines were evaluated in three environments for nine agronomic and nutritional traits. Of these lines,15 stood out and were assessed in another five environments. The mixed model (restricted maximum likelihood?best linear unbiased prediction) procedure and multivariate analysis were adopted for processing the phenotypic data. There was genetic variability among the lines assessed for all the traits. The heritability estimates for the agronomic traits ranged from 29% for plant architecture to 94% for reaction to anthracnose. Heritability estimates for the nutritional traits were 77% for grain iron concentration and 79% for zinc concentration. Multivariate analysis, based on all the traits and on all the environments (eight), identified three groups of lines and allowed selection of the lines CNFC 18092, CNFC 18097, CNFC 18114, and BRS Sublime to carry out new crosses, for they showed specific superiority for some traits and the possibility of greater genetic diversity in the populations. The lines CNFC 18091, CNFC18092, and CNFC 18106 were selected for assessment in experiments in multiple environments because they combine high agronomic and nutritional quality. 650 $aAgronomic traits 650 $aBeans 650 $aBreeding 650 $aNutritional status 650 $aPlant genetics 650 $aVariability 650 $aFeijão 650 $aParâmetro Genético 650 $aPhaseolus Vulgaris 700 1 $aBITTENCOURT, C. D. 700 1 $aMELO, L. C. 700 1 $aAGUIAR, M. S. de 700 1 $aALMEIDA, V. M. de 700 1 $aSOUZA, T. L. P. O. de 700 1 $aPEREIRA, H. S. 773 $tCrop Science$gv. 63, n. 1, p. 128-138, Jan./Feb. 2023.
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Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF) |
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