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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria Tropical.
Data corrente:  28/10/2015
Data da última atualização:  05/04/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  VIANA, F. M. P.; LIMA, J. S.; CARDOSO, J. E.; MARTINS, M. V. V.
Afiliação:  FRANCISCO MARTO PINTO VIANA, CNPAT; Joilson Silva Lima, Fitotecnia da Universidade Federal do Ceará; JOSE EMILSON CARDOSO, CNPAT; MARLON VAGNER VALENTIM MARTINS, CNPAT.
Título:  Reação de cultivares de tangerineira à antracnose sob diferentes sistemas de irrigação.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  Summa Phytopathologica, Botucatu, v. 41, n. 2, p. 149-152, 2015.
Idioma:  Português
Thesagro:  Citrus Reticulata; Colletotrichum Gloeosporioides; Resistência.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/132013/1/ART15046.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria Tropical (CNPAT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAT14603 - 1UPCAP - DDSP058062015.05806
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agrossilvipastoril; Embrapa Café.
Data corrente:  04/10/2011
Data da última atualização:  24/10/2011
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 2
Autoria:  OLIVEIRA, G. H. H.; CORRÊA, P. C.; BOTELHO, F. M.; GONELI, A. L. D.; AFONSO JUNIOR, P. C.; CAMPOS, S. C.
Afiliação:  Instituto Federal de Brasília; Universidade Federal de Viçosa; Universidade Federal de Mato Grosso; Universidade Federal da Grande Dourados; PAULO CESAR AFONSO JUNIOR, SAPC; Silvia Carvalho Campos, Embrapa Agrossilvipastoril.
Título:  Modeling of the shrinkage kinetics of coffee berries during drying.
Ano de publicação:  2011
Fonte/Imprenta:  Acta Scientiarum. Agronomy Maringá, v.33, n.3, p.423-428, 2011.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The effects of drying conditions on the shrinkage of Coffea arabica L., cultivar Catuaí Vermelho, were studied. An exponential model derived from the kinetic model was used to describe the shrinkage kinetics. In addition, an equation was proposed to describe the relationship between the superficial areas and weights of the coffee berries. Coffee berries were dried at temperatures (T) of 35, 45, 55 and 65ºC and at relative humidities (φ) of 25, 35, 45 and 55%, forming 16 different sets of conditions, with an initial moisture content for all conditions of 2.27 dry basis (d.b.), dried until 0.11 d.b. Changes in the product dimensions were measured continuously during drying. Surface area-to-volume ratio values increased with moisture content decrease. The model was suitable for representing the shrinkage kinetics, as well the empirical equation for predicting surface area. Temperature had a greater influence over the constant rate of change of the characteristic dimension (k values) than φ. Activation energies were also determined to have magnitudes of 39.31, 37.32, 36.28 and 36.22 kJ mol-1 for relative humidities of 25, 35, 45 and 55%, respectively.
Palavras-Chave:  Coffea arabica L; Desidradatação; Post-harvest; SurFace area-to-volume ratio.
Thesagro:  Café; Coffea Arábica; Modelo de simulação; Secagem.
Thesaurus NAL:  Activation energy; Postharvest treatment; Shrinkage; Simulation models.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/44309/1/2011AP01.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/42831/1/Modeling-of-the-shrinkage.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agrossilvipastoril (CPAMT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPCa - SAPC222 - 1UPCAP - DD
CPAMT1 - 1UPCAP - DD
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