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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agricultura Digital; Embrapa Gado de Corte; Embrapa Mandioca e Fruticultura; Embrapa Milho e Sorgo; Embrapa Pantanal; Embrapa Territorial. |
Data corrente: |
19/09/2023 |
Data da última atualização: |
19/09/2023 |
Tipo da produção científica: |
Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Autoria: |
TERNES, S.; MOURA, M. F.; SOUZA, K. X. S. de; VAZ, G. J.; OLIVEIRA, S. R. de M.; HIGA, R. H.; LIMA, H. P. de; TAKEMURA, C. M.; COELHO, E. A.; BARBOSA, F. F. L.; VISOLI, M. C.; MENEZES, G. R. de O.; SILVA, L. O. C. da; SANTOS, S. A.; MASSRUHÁ, S. M. F. S.; ABREU, U. G. P. de; SORIANO, B. M. A.; SALIS, S. M.; OLIVEIRA, M. D. de; TOMAS, W. M. |
Afiliação: |
SONIA TERNES, CNPTIA; MARIA FERNANDA MOURA, CNPTIA; KLEBER XAVIER SAMPAIO DE SOUZA, CNPTIA; GLAUBER JOSE VAZ, CNPTIA; STANLEY ROBSON DE MEDEIROS OLIVEIRA, CNPTIA; ROBERTO HIROSHI HIGA, CNPTIA; HELANO POVOAS DE LIMA, CNPTIA; CELINA MAKI TAKEMURA, CNPM; ENILDA ALVES COELHO, CNPMS; FRANCISCO FERRAZ LARANJEIRA BARBOSA, CNPMF; MARCOS CEZAR VISOLI, CNPTIA; GILBERTO ROMEIRO DE OLIVEIRA MENEZES, CNPGC; LUIZ OTAVIO CAMPOS DA SILVA, CNPGC; SANDRA APARECIDA SANTOS, CPAP; SILVIA MARIA FONSECA S MASSRUHA, CNPTIA; URBANO GOMES PINTO DE ABREU, CPAP; BALBINA MARIA ARAUJO SORIANO, CPAP; SUZANA MARIA DE SALIS, CPAP; MARCIA DIVINA DE OLIVEIRA, CPAP; WALFRIDO MORAES TOMAS, CPAP. |
Título: |
Scientific computing in agriculture. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
In: MASSRUHÁ, S. M. F. S.; LEITE, M. A. de A.; OLIVEIRA, S. R. de M.; MEIRA, C. A. A.; LUCHIARI JUNIOR, A.; BOLFE, E. L. (ed.). Digital agriculture: research, development and innovation in production chains. Brasília, DF: Embrapa, 2023. cap. 5, p. 92-108. |
ISBN: |
978-65-89957-72-0 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Na publicação: Enilda Coelho, Suzana Maria Salis. |
Conteúdo: |
Introduction. Artificial intelligence: Automatic soil classification; SiBCS-based expert system; Intelligent soil classification system. Text mining in technical-scientific publications. Mathematical and statistical modeling: Modeling the citrus HLB dispersion dynamics; Genetic evaluation of livestock; Sustainable Pantanal Farm; The Sustainable Pantanal Farm software. Final considerations. |
Palavras-Chave: |
Agricultura digital; Aprendizado de máquina; Computação científica; Digital agriculture; Inteligência artificial; Machine learning; Mineração de textos; Modelagem matemática; Text mining; Transformação digital na agricultura. |
Thesagro: |
Agricultura; Análise Estatística. |
Thesaurus Nal: |
Agriculture; Artificial intelligence; Mathematical models; Statistical analysis. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1156747/1/Digital-agriculture-2023-cap5.pdf
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Marc: |
LEADER 02241naa a2200565 a 4500 001 2156747 005 2023-09-19 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 020 $a978-65-89957-72-0 100 1 $aTERNES, S. 245 $aScientific computing in agriculture.$h[electronic resource] 260 $c2023 500 $aNa publicação: Enilda Coelho, Suzana Maria Salis. 520 $aIntroduction. Artificial intelligence: Automatic soil classification; SiBCS-based expert system; Intelligent soil classification system. Text mining in technical-scientific publications. Mathematical and statistical modeling: Modeling the citrus HLB dispersion dynamics; Genetic evaluation of livestock; Sustainable Pantanal Farm; The Sustainable Pantanal Farm software. Final considerations. 650 $aAgriculture 650 $aArtificial intelligence 650 $aMathematical models 650 $aStatistical analysis 650 $aAgricultura 650 $aAnálise Estatística 653 $aAgricultura digital 653 $aAprendizado de máquina 653 $aComputação científica 653 $aDigital agriculture 653 $aInteligência artificial 653 $aMachine learning 653 $aMineração de textos 653 $aModelagem matemática 653 $aText mining 653 $aTransformação digital na agricultura 700 1 $aMOURA, M. F. 700 1 $aSOUZA, K. X. S. de 700 1 $aVAZ, G. J. 700 1 $aOLIVEIRA, S. R. de M. 700 1 $aHIGA, R. H. 700 1 $aLIMA, H. P. de 700 1 $aTAKEMURA, C. M. 700 1 $aCOELHO, E. A. 700 1 $aBARBOSA, F. F. L. 700 1 $aVISOLI, M. C. 700 1 $aMENEZES, G. R. de O. 700 1 $aSILVA, L. O. C. da 700 1 $aSANTOS, S. A. 700 1 $aMASSRUHÁ, S. M. F. S. 700 1 $aABREU, U. G. P. de 700 1 $aSORIANO, B. M. A. 700 1 $aSALIS, S. M. 700 1 $aOLIVEIRA, M. D. de 700 1 $aTOMAS, W. M. 773 $tIn: MASSRUHÁ, S. M. F. S.; LEITE, M. A. de A.; OLIVEIRA, S. R. de M.; MEIRA, C. A. A.; LUCHIARI JUNIOR, A.; BOLFE, E. L. (ed.). Digital agriculture: research, development and innovation in production chains. Brasília, DF: Embrapa, 2023. cap. 5, p. 92-108.
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Registro original: |
Embrapa Agricultura Digital (CNPTIA) |
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Tipo/Formato |
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Volume |
Status |
URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroenergia; Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
04/03/2022 |
Data da última atualização: |
10/10/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
SANTOS, A. DA S.; PEREIRA, G. M.; ALMEIDA, A. M. M. DE; SANTOS, R. R. DOS; TERZI, S. da C.; PACHECO, T. F.; VERMELHO, A. B.; CABRAL, L. M. C.; COURI, S.; DAMASO, M. C. T. |
Afiliação: |
ALEX DA SILVA SANTOS, Univesidade Federal Rural do Rio de Janeiro - UFRRJ; GABRIELA MOYSES PEREIRA, Universidade Federal do Rio de Janeiro - UFRJ; ANA MARIA MAZOTTO DE ALMEIDA, Universidade Federal do Rio de Janeiro - UFRJ; REGIANE RIBEIRO DOS SANTOS, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro - UFRRJ; SELMA DA COSTA TERZI, CTAA; THALYTA FRAGA PACHECO, Universidade Federal do Rio de Janeiro - UFRJ; ALANE BEATRIZ VERMELHO, Universidade Federal do Rio de Janeiro - UFRJ; LOURDES MARIA CORREA CABRAL, CTAA; SONIA COURI, CTAA; MONICA CARAMEZ TRICHES DAMASO, CNPAE. |
Título: |
Production, concentration and partial characterization of an enzymatic extract produced by an Aspergillus niger mutant in solid state fermentation. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Preparative Biochemistry & Biotechnology, 2022. |
DOI: |
https://doi.org/10.1080/10826068.2022.2033989 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Early Access. |
Conteúdo: |
An enzymatic extract from Aspergillus niger 3T5B8 was produced by Solid State Fermentation (SSF) in aerated columns, using wheat bran as substrate. A combination of extracts produced using three different process conditions varying temperature, pH and aeration formed the final extract (Mixture). The Mixture was concentrated by an ultrafiltration process that partially purified and provided an efficient recovery of the enzymatic activities of xylanase (88.89%), polygalacturonase (89.3%), beta-glucosidase (93.15%), protease (98.68%) and carboxymethylcellulase (CMCase) (98.93%). SDS-PAGE analysis showed 15 visible protein bands in the crude and concentrated Mixture with molecular weights ranging from 15.1 to 104.6 kDa. Thin layer chromatography confirmed the effective action of beta-glucosidase and xylanase hydrolysis activities over cellobiose and xylan, respectively. A central composite design (CCD) with two variables and four replicates at the center points was used to determine the optimal temperature and pH for CMCase and beta-glucosidase. The optimal temperature was 78.9 degrees C and pH 3.8 for CMCase and 52.8 degrees C and pH 4.8 for beta-glucosidase, respectively. |
Palavras-Chave: |
Aspergillus niger 3T5B8; Cellulolytic enzymes; Enzyme concentration; Partial characterization. |
Thesagro: |
Aspergillus Niger. |
Thesaurus NAL: |
Enzymes; Solid state fermentation; Ultrafiltration. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02304naa a2200349 a 4500 001 2140582 005 2022-10-10 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1080/10826068.2022.2033989$2DOI 100 1 $aSANTOS, A. DA S. 245 $aProduction, concentration and partial characterization of an enzymatic extract produced by an Aspergillus niger mutant in solid state fermentation.$h[electronic resource] 260 $c2022 500 $aEarly Access. 520 $aAn enzymatic extract from Aspergillus niger 3T5B8 was produced by Solid State Fermentation (SSF) in aerated columns, using wheat bran as substrate. A combination of extracts produced using three different process conditions varying temperature, pH and aeration formed the final extract (Mixture). The Mixture was concentrated by an ultrafiltration process that partially purified and provided an efficient recovery of the enzymatic activities of xylanase (88.89%), polygalacturonase (89.3%), beta-glucosidase (93.15%), protease (98.68%) and carboxymethylcellulase (CMCase) (98.93%). SDS-PAGE analysis showed 15 visible protein bands in the crude and concentrated Mixture with molecular weights ranging from 15.1 to 104.6 kDa. Thin layer chromatography confirmed the effective action of beta-glucosidase and xylanase hydrolysis activities over cellobiose and xylan, respectively. A central composite design (CCD) with two variables and four replicates at the center points was used to determine the optimal temperature and pH for CMCase and beta-glucosidase. The optimal temperature was 78.9 degrees C and pH 3.8 for CMCase and 52.8 degrees C and pH 4.8 for beta-glucosidase, respectively. 650 $aEnzymes 650 $aSolid state fermentation 650 $aUltrafiltration 650 $aAspergillus Niger 653 $aAspergillus niger 3T5B8 653 $aCellulolytic enzymes 653 $aEnzyme concentration 653 $aPartial characterization 700 1 $aPEREIRA, G. M. 700 1 $aALMEIDA, A. M. M. DE 700 1 $aSANTOS, R. R. DOS 700 1 $aTERZI, S. da C. 700 1 $aPACHECO, T. F. 700 1 $aVERMELHO, A. B. 700 1 $aCABRAL, L. M. C. 700 1 $aCOURI, S. 700 1 $aDAMASO, M. C. T. 773 $tPreparative Biochemistry & Biotechnology, 2022.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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