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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Algodão; Embrapa Caprinos e Ovinos; Embrapa Mandioca e Fruticultura; Embrapa Meio-Norte; Embrapa Semiárido; Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
Data corrente: |
25/05/2006 |
Data da última atualização: |
25/11/2009 |
Autoria: |
ALVES, M. O.; SANTIAGO, E. G.; LIMA, A. R. M. |
Título: |
Diagnóstico socioeconômico do setor sisaleiro do Nordeste brasileiro. |
Ano de publicação: |
2005 |
Fonte/Imprenta: |
Fortaleza: Bando do Nordeste do Brasil, 2005. |
Páginas: |
90 p. |
Descrição Física: |
il.; color. |
Série: |
(Série Documentos do ETENE, 4). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Informações gerais sobre o sisal; Benefícios da exploração do sisal no semi-árido brasileiro; Produção e mercados para o sisal; Mercado de tabalho e relações sociais de produção; Aspectos tecnológicos, de produtividade e qualidade; Pesquisas e fontes de financiamentos para o setor; Ações e fontes de agentes produtivos, do governo e das entidades civil para o desenvolvimento e financiamento do setor; Estratégias de ações para o desenvolvimento do sisal no Nordeste brasileiro. |
Palavras-Chave: |
Análise sócio-econômica; Brasil; Centro produtor; Nordeste; Produto econômico. |
Thesagro: |
Economia; Mercado; Produção; Sisal. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01217nam a2200265 a 4500 001 1576154 005 2009-11-25 008 2005 bl uuuu 00u1 u #d 100 1 $aALVES, M. O. 245 $aDiagnóstico socioeconômico do setor sisaleiro do Nordeste brasileiro. 260 $aFortaleza: Bando do Nordeste do Brasil$c2005 300 $a90 p.$cil.; color. 490 $a(Série Documentos do ETENE, 4). 520 $aInformações gerais sobre o sisal; Benefícios da exploração do sisal no semi-árido brasileiro; Produção e mercados para o sisal; Mercado de tabalho e relações sociais de produção; Aspectos tecnológicos, de produtividade e qualidade; Pesquisas e fontes de financiamentos para o setor; Ações e fontes de agentes produtivos, do governo e das entidades civil para o desenvolvimento e financiamento do setor; Estratégias de ações para o desenvolvimento do sisal no Nordeste brasileiro. 650 $aEconomia 650 $aMercado 650 $aProdução 650 $aSisal 653 $aAnálise sócio-econômica 653 $aBrasil 653 $aCentro produtor 653 $aNordeste 653 $aProduto econômico 700 1 $aSANTIAGO, E. G. 700 1 $aLIMA, A. R. M.
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
21/03/2022 |
Data da última atualização: |
21/03/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
ALVES FILHO, E. G.; SILVA, L. M. A. e; LIMA, T. O.; RIBEIRO, P. R. V.; VIDAL, C. S.; CARVALHO, E. S. S.; DRUZIAN, J. I.; BIASOTO, A. C. T.; CANUTO, K. M. |
Afiliação: |
ELENILSON G. ALVES FILHO, Universidade Federal do Ceará; LORENA MARA ALEXANDRE E SILVA, CNPAT; THAMIRES O. LIMA, Universidade Federal do Ceará; PAULO RICELI VASCONCELOS RIBEIRO, CNPAT; CRISTINE S. VIDAL, Universidade Federal do Ceará; ERIKA S.S. CARVALHO, Universidade Federal da Bahia; JANICE I. DRUZIAN, Universidade Federal da Bahia; ALINE TELLES BIASOTO MARQUES, CPATSA; KIRLEY MARQUES CANUTO, CNPAT. |
Título: |
1H NMR and UPLC-HRMS-based metabolomic approach for evaluation of the grape maturity and maceration time of Touriga Nacional wines and their correlation with the chemical stability. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Food Chemistry, v. 382, 132359, 2022. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2022.132359 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Touriga Nacional is a well-adapted Portuguese grape variety in São Francisco River Valley (northeastern Brazil). Nevertheless, it has only been indicated to short-term consumption because of the lack of chemical stability, which is attributed to low grape acidity and incomplete phenolic maturity. Therefore, we used Ultra-Performance Liquid Chromatography coupled High-resolution Mass Spectrometry, Nuclear Magnetic Resonance and chemometrics (PCA and PLS-DA) to evaluate the grape maturity and maceration time on chemical composition of wines from two harvest seasons. Moreover, we investigated how these experimental factors could affect their chemical stability. Grapes maturity showed to be the main effect. Overall, phenolic acids and short-chain organic acids
were found to be at higher levels in wines produced with unripe grapes from February and shorter maceration time (p < 0.05). Proanthocyanidins and other flavonoids were increased in wines macerated for longer time using overripe grapes harvested in July. Furthermore, stable wines were made from overripe grapes, which contained more galacturonic acid. |
Palavras-Chave: |
Ácidos fenólicos; Ácidos orgânicos; Chemical stability; Estabilidade química; Harvest season; Metabolômica; PLS-DA; Quimiometria; Temporada de colheita; Vale do São Francisco. |
Thesagro: |
Composto Fenólico; Uva; Vinho. |
Thesaurus NAL: |
Chemometrics; Metabolomics; Phenolic compounds. |
Categoria do assunto: |
-- X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/232792/1/ART22041.pdf
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Marc: |
LEADER 02418naa a2200421 a 4500 001 2141102 005 2022-03-21 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.foodchem.2022.132359$2DOI 100 1 $aALVES FILHO, E. G. 245 $a1H NMR and UPLC-HRMS-based metabolomic approach for evaluation of the grape maturity and maceration time of Touriga Nacional wines and their correlation with the chemical stability.$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aTouriga Nacional is a well-adapted Portuguese grape variety in São Francisco River Valley (northeastern Brazil). Nevertheless, it has only been indicated to short-term consumption because of the lack of chemical stability, which is attributed to low grape acidity and incomplete phenolic maturity. Therefore, we used Ultra-Performance Liquid Chromatography coupled High-resolution Mass Spectrometry, Nuclear Magnetic Resonance and chemometrics (PCA and PLS-DA) to evaluate the grape maturity and maceration time on chemical composition of wines from two harvest seasons. Moreover, we investigated how these experimental factors could affect their chemical stability. Grapes maturity showed to be the main effect. Overall, phenolic acids and short-chain organic acids were found to be at higher levels in wines produced with unripe grapes from February and shorter maceration time (p < 0.05). Proanthocyanidins and other flavonoids were increased in wines macerated for longer time using overripe grapes harvested in July. Furthermore, stable wines were made from overripe grapes, which contained more galacturonic acid. 650 $aChemometrics 650 $aMetabolomics 650 $aPhenolic compounds 650 $aComposto Fenólico 650 $aUva 650 $aVinho 653 $aÁcidos fenólicos 653 $aÁcidos orgânicos 653 $aChemical stability 653 $aEstabilidade química 653 $aHarvest season 653 $aMetabolômica 653 $aPLS-DA 653 $aQuimiometria 653 $aTemporada de colheita 653 $aVale do São Francisco 700 1 $aSILVA, L. M. A. e 700 1 $aLIMA, T. O. 700 1 $aRIBEIRO, P. R. V. 700 1 $aVIDAL, C. S. 700 1 $aCARVALHO, E. S. S. 700 1 $aDRUZIAN, J. I. 700 1 $aBIASOTO, A. C. T. 700 1 $aCANUTO, K. M. 773 $tFood Chemistry$gv. 382, 132359, 2022.
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Embrapa Agroindústria Tropical (CNPAT) |
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