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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Rondônia; Embrapa Semiárido; Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
08/03/2002 |
Data da última atualização: |
10/04/2018 |
Tipo da produção científica: |
Documentos |
Autoria: |
REGO, R. S.; RODRIGUES, T. E.; GAMA, J. R. N. F.; LIMA, A. A. C.; SILVA, J. M. L. da; BARRETO, W. de O. |
Afiliação: |
RAIMUNDO SILVA REGO, CPATU - IN MEMORIAN; TARCÍSIO EWERTON RODRIGUES, CPATU; JOSÉ RAIMUNDO NATIVIDADE FERREIRA GAMA, CPATU; ANTONIO AGOSTINHO CAVALCANTE LIMA, CNPAT; JOÃO MARCOS LIMA DA SILVA, CPATU; WASHINGTON DE OLIVEIRA BARRETO, CNPS. |
Título: |
Caracterização e classificação dos solos do Campo Experimental Monte Cristo, da Embrapa Roraima, Boa Vista - Estado de Roraima. |
Ano de publicação: |
2000 |
Fonte/Imprenta: |
Belém, PA: Embrapa Amazônia Oriental, 2000. |
Páginas: |
40 p. |
Série: |
(Embrapa Amazônia Oriental. Documentos, 58). |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Anexo: Mapa de aptidão agrícola das terras do Campo Experimental de Monte Cristo do CPAF-Roraima; Levantamento semidetalhado de Monte Cristo do CPAF-Roraima. |
Conteúdo: |
Introdução. Caracterização geral da área. Localização. Clima. Geomorfologia e relevo. Geologia e litologia. Vegetação. Metodologia. Prospecção e cartografia de solos. Métodos de análises de solos. Critérios e características diferenciais para classificação dos solos. Caracterização dos solos. Latossolo amarelo. Latossolo vermelho-amarelo. Latossolo vermelho. Plintossolo. Gleissolo háplico. Neossolo flúvico. Neossolo flúvico. Afloramento de rochas. Classificação dos solos. Considerações gerais. Referências bibliográficas. |
Palavras-Chave: |
Boa Vista; Brasil; Chemophysical properties; Roraima. |
Thesagro: |
Propriedade Físico-Química; Reconhecimento do Solo; Uso da Terra. |
Thesaurus Nal: |
Amazonia; land use; soil surveys. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/63272/1/Oriental-Doc58.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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Biblioteca |
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Classificação |
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Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Soja. |
Data corrente: |
14/05/2007 |
Data da última atualização: |
02/12/2011 |
Autoria: |
KRZYZANOWSKI, F. C.; WEST, S. H.; FRANÇA NETO, J. de B. |
Título: |
Drying peanut seed using air ambient temperature at low relative humidity. |
Ano de publicação: |
2006 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Brasileira de Sementes, Pelotas, v. 28, n. 3, p. 1-5, Dec. 2006. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The moisture content of peanut kernel (Arachis hypogaea L.) at digging ranges from 30 to 50% on a wet basis (w.b.). The seed moisture content must be reduced to 10.5% or below before seeds can be graded and marketed. After digging, peanuts are cured on a window sill for two to five days then mechanically separated from the vine. Heated air is used to further dry the peanuts from approximately 18 to 10% moisture content w.b. Drying is required to maintain peanut seed and grain quality. Traditional dryers pass a high temperature and high humidity air stream through the seed mass. The drying time is long because the system is inefficient and the high temperature increases the risk of thermal damage to the kernels. New technology identified as heat pipe technology (HPT) is available and has the unique feature of removing the moisture from the air stream before it is heated and passed through the seed. A study was conducted to evaluate the performance of the HPT system in drying peanut seed. The seeds inside the shells were dried from 17.4 to 7.3% in 14 hours and 11 minutes, with a rate of moisture removal of 0.71% mc per hour. This drying process caused no reduction in seed quality as measured by the standard germination, accelerated ageing and field emergence tests. It was concluded that the HPT system is a promising technology for drying peanut seed when efficiency and maintenance of physiological quality are desired. |
Palavras-Chave: |
Condicionamento. |
Thesagro: |
Amendoim; Arachis Hypogaea; Germinação; Qualidade; Semente. |
Thesaurus NAL: |
vigor. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/49046/1/27192.pdf
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Marc: |
LEADER 02073naa a2200229 a 4500 001 1469995 005 2011-12-02 008 2006 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aKRZYZANOWSKI, F. C. 245 $aDrying peanut seed using air ambient temperature at low relative humidity. 260 $c2006 520 $aThe moisture content of peanut kernel (Arachis hypogaea L.) at digging ranges from 30 to 50% on a wet basis (w.b.). The seed moisture content must be reduced to 10.5% or below before seeds can be graded and marketed. After digging, peanuts are cured on a window sill for two to five days then mechanically separated from the vine. Heated air is used to further dry the peanuts from approximately 18 to 10% moisture content w.b. Drying is required to maintain peanut seed and grain quality. Traditional dryers pass a high temperature and high humidity air stream through the seed mass. The drying time is long because the system is inefficient and the high temperature increases the risk of thermal damage to the kernels. New technology identified as heat pipe technology (HPT) is available and has the unique feature of removing the moisture from the air stream before it is heated and passed through the seed. A study was conducted to evaluate the performance of the HPT system in drying peanut seed. The seeds inside the shells were dried from 17.4 to 7.3% in 14 hours and 11 minutes, with a rate of moisture removal of 0.71% mc per hour. This drying process caused no reduction in seed quality as measured by the standard germination, accelerated ageing and field emergence tests. It was concluded that the HPT system is a promising technology for drying peanut seed when efficiency and maintenance of physiological quality are desired. 650 $avigor 650 $aAmendoim 650 $aArachis Hypogaea 650 $aGerminação 650 $aQualidade 650 $aSemente 653 $aCondicionamento 700 1 $aWEST, S. H. 700 1 $aFRANÇA NETO, J. de B. 773 $tRevista Brasileira de Sementes, Pelotas$gv. 28, n. 3, p. 1-5, Dec. 2006.
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