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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Acre; Embrapa Agrobiologia; Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Meio-Norte; Embrapa Pantanal; Embrapa Rondônia; Embrapa Roraima; Embrapa Unidades Centrais. MenosEmbrapa Acre; Embrapa Agrobiologia; Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Meio-Norte; Embrapa Pantanal; Embrapa Rondônia; Embrapa Roraima... Mostrar Todas |
Data corrente: |
29/06/2005 |
Data da última atualização: |
04/04/2023 |
Tipo da produção científica: |
Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento |
Autoria: |
SOUZA, J. M. L. de; CARTAXO, C. B. da C.; LEITE, F. M. N.; REIS, F. S. |
Afiliação: |
JOANA MARIA LEITE DE SOUZA, CPAF-AC; CLEISA BRASIL DA CUNHA CARTAXO, CPAF-AC; FELICIA MARIA NOGUEIRA LEITE, SEAPROF/AC; FABIANA SILVA REIS, BOLSISTA CNPq/PIBIC/EMBRAPA ACRE. |
Título: |
Avaliação microbiológica de amêndoas de castanha-do-brasil em usinas de beneficiamento no Acre. |
Ano de publicação: |
2004 |
Fonte/Imprenta: |
Rio Branco, AC: Embrapa Acre, 2004. |
Páginas: |
24 p. |
Série: |
(Embrapa Acre. Boletim de pesquisa e desenvolvimento, 39). |
ISSN: |
0101-5516 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Nativa da região Amazônica, a castanheira (Bertholletia excelsa H. B. K) é considerada uma das maiores riquezas nos estados que formam a Amazônica Brasileira. Um dos grandes problemas na conservação da castanha-do-brasil deve-se ao crescimento de fungos produtores de afloxinas e bactérias patogênicas, por causa das condições de umidade relativa e temperatura elevadas a que é submetida desde o momento da queda do ouriço. Assim, buscou-se identificar, em indústrias de processamento de castanha-do-brasil no Acre, os microrganismos responsáveis pela qualidade sanitária, especialmente os do grupo coliformes, bactérias mesífilas, bolores e leveduras. Foram coletadas amostras nos meses de agosto de 2001 a maio de 2002, em cinco etapas do processamento. As análises para coliformes torais e a 45 graus C foram realizadas pela técnica do número mais provável (NMP) , e a identificação dos fungos, segundo metodologia proposta por Pitt & Hoking (1997). |
Palavras-Chave: |
Acre; Aflatoxinas; Amazonia Occidental; Amazônia Ocidental; Brazil nut; Calidad de la fruta; Castanha do brasil; Castanha-do-brasil; Castanha-do-pará; Chestnut; Contaminación microbiana; Fungos; Micotoxinas; Molds; Nuez del Brasil; Processing; Quality; Tecnología de procesamiento; Western Amazon. |
Thesagro: |
Aflatoxina; Amêndoa; Análise bacteriológica; Aspergillus flavus; Beneficiamento; Bertholletia Excelsa; Castanha; Castanha do Para; Conservação; Contaminação fúngica; Fruto; Fungo; Micotoxina; Microbiologia; Processamento; Qualidade. |
Thesaurus Nal: |
Aflatoxins; Brazil nuts; Fruit quality; Fungi; Microbial contamination; microbiology; mycotoxins; Processing technology. |
Categoria do assunto: |
-- F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/163123/1/10513.pdf
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Marc: |
LEADER 02845nam a2200697 a 4500 001 1501670 005 2023-04-04 008 2004 bl uuuu u0uu1 u #d 022 $a0101-5516 100 1 $aSOUZA, J. M. L. de 245 $aAvaliação microbiológica de amêndoas de castanha-do-brasil em usinas de beneficiamento no Acre. 260 $aRio Branco, AC: Embrapa Acre$c2004 300 $a24 p. 490 $a(Embrapa Acre. Boletim de pesquisa e desenvolvimento, 39). 520 $aNativa da região Amazônica, a castanheira (Bertholletia excelsa H. B. K) é considerada uma das maiores riquezas nos estados que formam a Amazônica Brasileira. Um dos grandes problemas na conservação da castanha-do-brasil deve-se ao crescimento de fungos produtores de afloxinas e bactérias patogênicas, por causa das condições de umidade relativa e temperatura elevadas a que é submetida desde o momento da queda do ouriço. Assim, buscou-se identificar, em indústrias de processamento de castanha-do-brasil no Acre, os microrganismos responsáveis pela qualidade sanitária, especialmente os do grupo coliformes, bactérias mesífilas, bolores e leveduras. Foram coletadas amostras nos meses de agosto de 2001 a maio de 2002, em cinco etapas do processamento. As análises para coliformes torais e a 45 graus C foram realizadas pela técnica do número mais provável (NMP) , e a identificação dos fungos, segundo metodologia proposta por Pitt & Hoking (1997). 650 $aAflatoxins 650 $aBrazil nuts 650 $aFruit quality 650 $aFungi 650 $aMicrobial contamination 650 $amicrobiology 650 $amycotoxins 650 $aProcessing technology 650 $aAflatoxina 650 $aAmêndoa 650 $aAnálise bacteriológica 650 $aAspergillus flavus 650 $aBeneficiamento 650 $aBertholletia Excelsa 650 $aCastanha 650 $aCastanha do Para 650 $aConservação 650 $aContaminação fúngica 650 $aFruto 650 $aFungo 650 $aMicotoxina 650 $aMicrobiologia 650 $aProcessamento 650 $aQualidade 653 $aAcre 653 $aAflatoxinas 653 $aAmazonia Occidental 653 $aAmazônia Ocidental 653 $aBrazil nut 653 $aCalidad de la fruta 653 $aCastanha do brasil 653 $aCastanha-do-brasil 653 $aCastanha-do-pará 653 $aChestnut 653 $aContaminación microbiana 653 $aFungos 653 $aMicotoxinas 653 $aMolds 653 $aNuez del Brasil 653 $aProcessing 653 $aQuality 653 $aTecnología de procesamiento 653 $aWestern Amazon 700 1 $aCARTAXO, C. B. da C. 700 1 $aLEITE, F. M. N. 700 1 $aREIS, F. S.
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Registro original: |
Embrapa Acre (CPAF-AC) |
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Biblioteca |
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Tipo/Formato |
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Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
22/10/2014 |
Data da última atualização: |
02/04/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
BOSCO, L. C.; BERGAMASCHI, H.; CARDOSO, L. S.; PAULA, V. A. de; MARODIN, G. A. B.; NACHTIGALL, G. R. |
Afiliação: |
GILMAR RIBEIRO NACHTIGALL, CNPUV. |
Título: |
Apple production and quality when cultivated under anti-hail cover in Southern Brazil. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
International Journal of Biometeorology, Sept. 2014. |
DOI: |
10.1007/s00484-014-0893-6 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Anti-hail nets may change the microclimate of orchards and hence modify the physicochemical and sensory characteristics of fruits. The present study aimed to evaluate the effects of anti-hail nets on the physical, chemical, and sensory attributes of apples grown in southern Brazil. The study was conducted in commercial orchards, with apples grown under a black anti-hail net under an open sky during the 2008/2009, 2009/2010, and 2010/2011 cycles. Measurements of photosynthetically active radiation were collected at both sites. Physical, chemical, and sensory analyses of fruits were performed in the laboratory. The anti-hail net reduced incident photosynthetically active radiation by 32 %. The light spectrum in the canopy changed the corresponding R/FR (red/far-red) ratio in the lower and upper canopy layers from 0.27 to 1.55, respectively. In contrast to the majority of microclimate studies carried out in the temperate zones of the northern hemisphere, this study in the southern hemisphere showed that although it reduced the incident solar radiation, the cover did not change the color or organoleptic characteristics of ?Royal Gala? and ?Fuji Suprema? apples. The net cover prolonged the subperiod between fruit setting and harvesting, thus slowing fruit ripening. Therefore, the use of anti-hail nets on apple orchards is a suitable alternative for the protection of apple trees against hail because it causes only small changes in the microclimate and in the maturation period, ensuring fruit production without affecting its quality. MenosAnti-hail nets may change the microclimate of orchards and hence modify the physicochemical and sensory characteristics of fruits. The present study aimed to evaluate the effects of anti-hail nets on the physical, chemical, and sensory attributes of apples grown in southern Brazil. The study was conducted in commercial orchards, with apples grown under a black anti-hail net under an open sky during the 2008/2009, 2009/2010, and 2010/2011 cycles. Measurements of photosynthetically active radiation were collected at both sites. Physical, chemical, and sensory analyses of fruits were performed in the laboratory. The anti-hail net reduced incident photosynthetically active radiation by 32 %. The light spectrum in the canopy changed the corresponding R/FR (red/far-red) ratio in the lower and upper canopy layers from 0.27 to 1.55, respectively. In contrast to the majority of microclimate studies carried out in the temperate zones of the northern hemisphere, this study in the southern hemisphere showed that although it reduced the incident solar radiation, the cover did not change the color or organoleptic characteristics of ?Royal Gala? and ?Fuji Suprema? apples. The net cover prolonged the subperiod between fruit setting and harvesting, thus slowing fruit ripening. Therefore, the use of anti-hail nets on apple orchards is a suitable alternative for the protection of apple trees against hail because it causes only small changes in the microclimate and in the maturation period, ens... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Maçã. |
Thesaurus NAL: |
Apples. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/110375/1/Nachtigall-IJB.pdf
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Marc: |
LEADER 02192naa a2200217 a 4500 001 1998047 005 2019-04-02 008 2014 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1007/s00484-014-0893-6$2DOI 100 1 $aBOSCO, L. C. 245 $aApple production and quality when cultivated under anti-hail cover in Southern Brazil.$h[electronic resource] 260 $c2014 520 $aAnti-hail nets may change the microclimate of orchards and hence modify the physicochemical and sensory characteristics of fruits. The present study aimed to evaluate the effects of anti-hail nets on the physical, chemical, and sensory attributes of apples grown in southern Brazil. The study was conducted in commercial orchards, with apples grown under a black anti-hail net under an open sky during the 2008/2009, 2009/2010, and 2010/2011 cycles. Measurements of photosynthetically active radiation were collected at both sites. Physical, chemical, and sensory analyses of fruits were performed in the laboratory. The anti-hail net reduced incident photosynthetically active radiation by 32 %. The light spectrum in the canopy changed the corresponding R/FR (red/far-red) ratio in the lower and upper canopy layers from 0.27 to 1.55, respectively. In contrast to the majority of microclimate studies carried out in the temperate zones of the northern hemisphere, this study in the southern hemisphere showed that although it reduced the incident solar radiation, the cover did not change the color or organoleptic characteristics of ?Royal Gala? and ?Fuji Suprema? apples. The net cover prolonged the subperiod between fruit setting and harvesting, thus slowing fruit ripening. Therefore, the use of anti-hail nets on apple orchards is a suitable alternative for the protection of apple trees against hail because it causes only small changes in the microclimate and in the maturation period, ensuring fruit production without affecting its quality. 650 $aApples 650 $aMaçã 700 1 $aBERGAMASCHI, H. 700 1 $aCARDOSO, L. S. 700 1 $aPAULA, V. A. de 700 1 $aMARODIN, G. A. B. 700 1 $aNACHTIGALL, G. R. 773 $tInternational Journal of Biometeorology, Sept. 2014.
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Registro original: |
Embrapa Uva e Vinho (CNPUV) |
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