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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
28/08/2015 |
Data da última atualização: |
03/02/2016 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
NEVES, R. L. P.; LAMEIRA, O. A.; MEDEIROS, A. P. R.; ASSIS, R. M. A. de. |
Afiliação: |
Raphael Lobato Prado Neves, MESTRADO UFRA; OSMAR ALVES LAMEIRA, CPATU; Ana Paula Ribeiro Medeiros, MESTRANDA UFRA; Rafael Marlon Alves de Assis, BOLSISTA PIBIC. |
Título: |
Análise microquímica da raiz de Psychotria ipecacuanha. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
In: SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 19.; SEMINÁRIO DE PÓS-GRADUAÇÃO DA EMBRAPA AMAZÔNIA ORIENTAL, 3., 2015, Belém, PA. Anais. Belém, PA: Embrapa Amazônia Oriental, 2015. |
Páginas: |
p. 343-346. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A espécie Psychotria ipecacuanha (Brotero) Stokes, Rubiaceae, conhecida popularmente como ipeca, ipecacuanha e poaia, ocorre nas regiões sombrias e úmidas das florestas tropicais da América, entretanto, encontra-se ameaçada de erosão genética ou em vias de extinção por ter sofrido intenso processo extrativo, abertura de novas fronteiras agrícolas e, também, por ter as áreas de ocorrência natural reduzidas. A maioria dos trabalhos sobre a Ipeca é relacionada a estudos farmacológicos, o que deixa lacunas, principalmente no que se refere à taxonomia, morfologia, anatomia e conservação. Neste enfoque, este estudo objetivou realizar a análise microquímica da raiz de P. ipecacuanha. Os testes microquímicos foram realizados em secções obtidas a mão-livre em material fresco com a finalidade de constatar a presença de amido, compostos fenólicos e substâncias lipídicas, com reagentes específicos para cada substância. Foram constatadas grandes quantidades de amido, pequena quantidade de compostos fenólicos e pequena quantidade de soluções lipídicas. |
Palavras-Chave: |
Florestas tropicais; Plantas medicinais; Produtos florestais não madeireiros. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/128775/1/Pibic2015-73.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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Biblioteca |
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Tipo/Formato |
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Volume |
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URL |
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![](/consulta/web/img/deny.png) | Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Arroz e Feijão. Para informações adicionais entre em contato com cnpaf.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Arroz e Feijão. |
Data corrente: |
31/01/2014 |
Data da última atualização: |
04/06/2014 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
FAGERIA, N. K.; MOREIRA, A.; MORAES, L. A. C.; MORAES, M. F. |
Afiliação: |
NAND KUMAR FAGERIA, CNPAF; ADONIS MOREIRA, CNPSO; LARISSA ALEXANDRA CARDOSO MORAES, CNPSO; M. F. MORAES, UNIVERSIDADE FEDEAL DE MATO GROSSO. |
Título: |
Influence of lime and Gypsum on yield and yield components of soybean and changes in soil chemical properties. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
Communications in Soil Science and Plant Analysis, New York, v. 45, n. 3, p. 271-283, 2014. |
DOI: |
10.1080/00103624.2013.861906 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Soybean is one of the most important legume crops in the world. Two greenhouse experiments were conducted to determine the influence of liming and gypsum application on yield and yield components of soybean and changes in soil chemical properties of an Oxisol. Lime rates used were 0, 0.71, 1.42, 2.14, 2.85, and 4.28 g kg-1 soil. Gypsum rates applied were 0, 0.28, 0.57, 1.14, 1.71, and 2.28 g kg-1 soil. Lime as well as gypsum significantly increased grain yield in a quadratic fashion. Maximum grain yield was achieved with the application of 1.57 g lime per kg soil, whereas the gypsum requirement for maximum grain yield was 1.43 g per kg of soil. Lime significantly improved soil pH, exchangeable soil calcium (Ca) and magnesium (Mg) contents, base saturation, and effective cation exchange capacity (ECEC). However, lime application significantly decreased total acidity [hydrogen (H) + aluminum (Al)], zinc (Zn), and iron (Fe) contents of the soil. The decrease in these soil properties was associated with increase in soil pH. Gypsum application significantly increased exchangeable soil Ca, base saturation, and ECEC. However, gypsum did not change pH and total acidity (H + Al) significantly. Adequate soil acidity indices established for maximum grain yield with the application of lime were pH 5.5, Ca 1.8 cmolc kg-1, Mg 0.66 cmolc kg−1, base saturation 53%, Ca saturation 35%, and Mg saturation 13%. Soybean plants tolerated acidity (H + Al) up to 2.26 cmolc kg-1 soil. In the case of gypsum, maximum grain yield was obtained at exchangeable Ca content of 2.12 cmolc kg-1, base saturation of 56%, and Ca saturation of 41%. MenosSoybean is one of the most important legume crops in the world. Two greenhouse experiments were conducted to determine the influence of liming and gypsum application on yield and yield components of soybean and changes in soil chemical properties of an Oxisol. Lime rates used were 0, 0.71, 1.42, 2.14, 2.85, and 4.28 g kg-1 soil. Gypsum rates applied were 0, 0.28, 0.57, 1.14, 1.71, and 2.28 g kg-1 soil. Lime as well as gypsum significantly increased grain yield in a quadratic fashion. Maximum grain yield was achieved with the application of 1.57 g lime per kg soil, whereas the gypsum requirement for maximum grain yield was 1.43 g per kg of soil. Lime significantly improved soil pH, exchangeable soil calcium (Ca) and magnesium (Mg) contents, base saturation, and effective cation exchange capacity (ECEC). However, lime application significantly decreased total acidity [hydrogen (H) + aluminum (Al)], zinc (Zn), and iron (Fe) contents of the soil. The decrease in these soil properties was associated with increase in soil pH. Gypsum application significantly increased exchangeable soil Ca, base saturation, and ECEC. However, gypsum did not change pH and total acidity (H + Al) significantly. Adequate soil acidity indices established for maximum grain yield with the application of lime were pH 5.5, Ca 1.8 cmolc kg-1, Mg 0.66 cmolc kg−1, base saturation 53%, Ca saturation 35%, and Mg saturation 13%. Soybean plants tolerated acidity (H + Al) up to 2.26 cmolc kg-1 soil. In the ca... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Soybean. |
Thesagro: |
Gesso; Glycine max; Propriedade físico-química; Soja; Solo. |
Thesaurus NAL: |
Liming materials; Soil chemical properties; Soil pH. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
Marc: |
LEADER 02491naa a2200277 a 4500 001 1978108 005 2014-06-04 008 2014 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1080/00103624.2013.861906$2DOI 100 1 $aFAGERIA, N. K. 245 $aInfluence of lime and Gypsum on yield and yield components of soybean and changes in soil chemical properties.$h[electronic resource] 260 $c2014 520 $aSoybean is one of the most important legume crops in the world. Two greenhouse experiments were conducted to determine the influence of liming and gypsum application on yield and yield components of soybean and changes in soil chemical properties of an Oxisol. Lime rates used were 0, 0.71, 1.42, 2.14, 2.85, and 4.28 g kg-1 soil. Gypsum rates applied were 0, 0.28, 0.57, 1.14, 1.71, and 2.28 g kg-1 soil. Lime as well as gypsum significantly increased grain yield in a quadratic fashion. Maximum grain yield was achieved with the application of 1.57 g lime per kg soil, whereas the gypsum requirement for maximum grain yield was 1.43 g per kg of soil. Lime significantly improved soil pH, exchangeable soil calcium (Ca) and magnesium (Mg) contents, base saturation, and effective cation exchange capacity (ECEC). However, lime application significantly decreased total acidity [hydrogen (H) + aluminum (Al)], zinc (Zn), and iron (Fe) contents of the soil. The decrease in these soil properties was associated with increase in soil pH. Gypsum application significantly increased exchangeable soil Ca, base saturation, and ECEC. However, gypsum did not change pH and total acidity (H + Al) significantly. Adequate soil acidity indices established for maximum grain yield with the application of lime were pH 5.5, Ca 1.8 cmolc kg-1, Mg 0.66 cmolc kg−1, base saturation 53%, Ca saturation 35%, and Mg saturation 13%. Soybean plants tolerated acidity (H + Al) up to 2.26 cmolc kg-1 soil. In the case of gypsum, maximum grain yield was obtained at exchangeable Ca content of 2.12 cmolc kg-1, base saturation of 56%, and Ca saturation of 41%. 650 $aLiming materials 650 $aSoil chemical properties 650 $aSoil pH 650 $aGesso 650 $aGlycine max 650 $aPropriedade físico-química 650 $aSoja 650 $aSolo 653 $aSoybean 700 1 $aMOREIRA, A. 700 1 $aMORAES, L. A. C. 700 1 $aMORAES, M. F. 773 $tCommunications in Soil Science and Plant Analysis, New York$gv. 45, n. 3, p. 271-283, 2014.
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Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF) |
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