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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Milho e Sorgo. |
Data corrente: |
13/07/2022 |
Data da última atualização: |
13/01/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
CORREIA, V. T. V.; D'ANGELIS, D. F.; QUEIROZ, V. A. V.; RAMOS, A. L. C. C.; MACEDO, M. C.; AUGUSTI, R.; MELO, J. O. F.; FERREIRA, A. A.; LACERDA, I. C. A.; FANTE, C. A. |
Afiliação: |
VINÍCIUS T. V. CORREIA, Universidade Federal de Minas Gerais; DANIELLE F. D'ANGELIS, Universidade Federal de Minas Gerais; VALERIA APARECIDA VIEIRA QUEIROZ, CNPMS; ANA LUIZA C. C. RAMOS, Universidade Federal de Minas Gerais; MARIA CLARA C. MACEDO, Universidade Federal de Minas Gerais; RODINEI AUGUSTI, Universidade Federal de Minas Gerais; JÚLIO O. F. MELO, Universidade Federal de São João del-Rei; ANDREZA A. FERREIRA, Universidade Federal de Minas Gerais; INAYARA C. A. LACERDA, Universidade Federal de Minas Gerais; CAMILA A. FANTE, Universidade Federal de Minas Gerais. |
Título: |
Impact of gamma irradiation on physicochemical, technological, antioxidant and microbiology properties of whole sorghum flours. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of the Brazilian Chemical Society, v. 34, n. 2, p. 182-193, 2023. |
DOI: |
https://dx.doi.org/10.21577/0103-5053.20220097 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Publicado online em 13 jul. 2022. |
Conteúdo: |
This study aimed to evaluate the effect of gamma irradiation (GI) on the physicochemical, technological, antioxidant and microbiological characteristics of different whole sorghum flours (WSF), as well as to characterize the profile of chemical constituents by paper spray mass spectrometry (PS-MS). The doses applied interfered in the staining characteristics of the evaluated flours, providing the darkening of the same. For the other physicochemical, technological, and antioxidant parameters, no significant influence of the process was observed. The fingerprint obtained in both ionization modes had not been influenced by irradiation, being flavonoids, phenylpropanoids, amino acids, benzoic acid derivatives, carboxylic acids, and sugars tentatively identified. In microbiological terms, there was a reduction of molds, yeasts, and Bacillus cereus in irradiated WSF compared to control (non-irradiated). Therefore, the application of low doses of gamma irradiation represents an advantageous alternative for the conservation of WSF and maintenance of compounds bioactive identified by the PS-MS technique. |
Palavras-Chave: |
Conservação de alimento. |
Thesagro: |
Antioxidante; Cereal; Espectrometria; Farinha; Microbiologia de Alimento; Propriedade Físico-Química; Sorgo; Tecnologia. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/245038/1/Impact-of-gamma-irradiation-on-physicochemical-technological-antioxidant.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS) |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agrobiologia. Para informações adicionais entre em contato com cnpab.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agrobiologia. |
Data corrente: |
25/10/2007 |
Data da última atualização: |
06/03/2008 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
Circulação/Nível: |
-- - -- |
Autoria: |
COSTA, A. R. da; MADARI, B. E.; MACHADO, P. L. A. O.; JANTALIA, C. P.; URQUIAGA, S.; BODDEY, R. M.; ALVES, B. J. R. |
Afiliação: |
Adriana R. da Costa, UFG; Beata E. Madari Beáta Emöke Madari Embrapa Arroz e Feijão; Pedro Luiz Oliveira de Almeida Machado, Embrapa Arroz e Feijão; Claudia Pozzi Jantalia, Embrapa Agrobiologia; Segundo Urquiaga, Embrapa Agrobiologia; Robert Michael Boddey, Embrapa Agrobiologia; Bruno José Rodrigues Alves, Embrapa Agrobiologia. |
Título: |
Emissão de óxido nitroso derivada da cultura de arroz de terras altas sob plantio direto em um latossolo dos cerrados de Goiás. |
Ano de publicação: |
2007 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 31., 2007, Gramado. Conquistas e desafios da ciência do solo brasileira: anais. Porto Alegre: SBCS, 2007. |
Páginas: |
3 p. |
Descrição Física: |
1 CD-ROM. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Parceria: UFG, Embrapa Arroz e Feijão. |
Palavras-Chave: |
Arroz de sequeiro. |
Thesagro: |
Fertilizante; Plantio Direto. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 00863naa a2200241 a 4500 001 1629529 005 2008-03-06 008 2007 bl --- 0-- u #d 100 1 $aCOSTA, A. R. da 245 $aEmissão de óxido nitroso derivada da cultura de arroz de terras altas sob plantio direto em um latossolo dos cerrados de Goiás. 260 $c2007 300 $a3 p.$c1 CD-ROM. 500 $aParceria: UFG, Embrapa Arroz e Feijão. 650 $aFertilizante 650 $aPlantio Direto 653 $aArroz de sequeiro 700 1 $aMADARI, B. E. 700 1 $aMACHADO, P. L. A. O. 700 1 $aJANTALIA, C. P. 700 1 $aURQUIAGA, S. 700 1 $aBODDEY, R. M. 700 1 $aALVES, B. J. R. 773 $tIn: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 31., 2007, Gramado. Conquistas e desafios da ciência do solo brasileira: anais. Porto Alegre: SBCS, 2007.
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Registro original: |
Embrapa Agrobiologia (CNPAB) |
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