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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  20/11/2020
Data da última atualização:  23/11/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  LACERDA, A. E. B. de; HANISCH, A. L.; NIMMO, E. R.
Afiliação:  ANDRE EDUARDO BISCAIA DE LACERDA, CNPF; ANA LÚCIA HANISCH, EPAGRI - Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina; EVELYN ROBERTA NIMMO, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE PONTA GROSSA.
Título:  Leveraging traditional agroforestry practices to support sustainable and agrobiodiverse landscapes in Southern Brazil.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Land, v. 9, n. 6, art. 176, 2020.
DOI:  https://doi.org/10.3390/land9060176
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Integrated landscape approaches have been identified as key to addressing competing social, ecological, economic, and political contexts and needs in landscapes as a means to improve and preserve agrobiodiversity. Despite the consistent calls to integrate traditional and local knowledge and a range of stakeholders in the process of developing integrated landscape approaches, there continues to be a disconnect between international agreements, national policies, and local grassroots initiatives. This case study explores an approach to address such challenges through true transdisciplinary and multi-stakeholder research and outreach to develop solutions for integrated landscapes that value and include the experience and knowledge of local communities and farmers. Working collaboratively with small-scale agroforestry farmers in Southern Brazil who continue to use traditional agroecological practices to produce erva-mate (Ilex paraguariensis), our transdisciplinary team is working to collect oral histories, document local ecological knowledge, and support farmer-led initiatives to address a range of issues, including profitability, productivity, and legal restrictions on forest use. By leveraging the knowledge across our network, we are developing and testing models to optimize and scale-out agroforestry and silvopastoral systems based on our partners? traditional practices, while also supporting the implementation of approaches that expand forest cover, increase biodiversity, p... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Agrobiodiversidade; Agrofloresta; Erva mate.
Thesagro:  Biodiversidade; Ilex Paraguariensis.
Thesaurus Nal:  Agroecology; Agroforestry; Silvopastoral systems; Yerba mate.
Categoria do assunto:  K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/218063/1/land-09-00176.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPF57486 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  30/11/2020
Data da última atualização:  16/08/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  FERREIRA, L. F.; OLIVEIRA, A. C. S.; BEGALI, D. O.; SENA NETO, A. R.; MARTINS, M. A.; OLIVEIRA, J. E.; BORGES, S. V.; YOSHIDA, M. I.; TONOLI, G. H. D.; DIAS, M. V.
Afiliação:  MARIA ALICE MARTINS, CNPDIA.
Título:  Characterization of cassava starch/soy protein isolate blends obtained by extrusion and thermocompression.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Industrial Crops & Products, v. 160, 113092, 2021.
Páginas:  1 - 11
ISSN:  0926-6690
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2020.113092
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  To develop biodegradable food packaging, different biopolymer blend ratios of cassava starch (S) and soy protein isolate (P) (S100, S85P15, S70P30, S55P45, S40P60, and P100) were prepared by the extrusion method and then characterized. Before their application in foods, these blends must be characterized to enable the selection of the optimum materials for different packaging applications. For this purpose, the thermal and structural properties of the blends and possible interactions between the polymers were analyzed by thermogravimetric analysis (TG), dynamic mechanical analysis (DMA), X-ray diffraction (XRD), and Fourier-transform infrared (FTIR) spectros- copy. The moisture and oil resistance (surface energy, water vapor permeability (WVP), moisture content and solubility, and oil permeability), mechanical properties (tensile and puncture strength), and transparency of the blends were also investigated. The addition of protein resulted in crosslinking between the starch and protein chains and increased the crystallinity, as observed by FTIR, XRD, and DMA. Consequently, the stiffness of S40P60 increased, presenting a 120 % higher elastic modulus, and the WVP decreased 25 % compared to S100, likely due to the crosslinking of the polymer chains promoted by the addition of protein. In contrast, the S70P30 blend had greater hydrophilicity, leading to 68 % increase in moisture content and WVP, respectively. The S40P60 blend presented 22 % higher water solubility than the other... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Surface energy; Thermocompression; Water vapor permeability.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPDIA17671 - 1UPCAP - DDPROCI.20/1422020/0151
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