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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Solos.
Data corrente:  25/09/2023
Data da última atualização:  14/12/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SCHMIDT, M. J.; GOLDBERG, S. L.; HECKENBERGER, M.; FAUSTO, C.; FRANCHETTO, B.; WATLING, J.; LIMA, H.; MORAES, B.; DORSHOW, W. B.; TONEY, J.; KUIKURO, Y.; WAURA, K.; KUIKURO, H.; KUIKURO, T. W.; KUIKURO, T.; KUIKURI, Y.; KUIKURO, A.; TEIXEIRA, W. G.; ROCHA, B.; HONORATO, V.; TAVARES, H.; MAGALHÃES, M.; BARBOSA, C. A.; FONSECA, J. A. da; MENDES, K.; ALLEONI, L. R. F; CERRI, C. E. P.; ARROYO-KALIN, M.; NEVES, E.; PERRON, J. T.
Afiliação:  MORGAN J. SCHMIDT, MASSACHUSETTS INSTITUTE OF TECHNOLOGY; UNIVERSITY OF FLORIDA; UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; SAMUEL L. GOLDBERG, MASSACHUSETTS INSTITUTE OF TECHNOLOGY; MICHAEL HECKENBERGER, UNIVERSITY OF FLORIDA; CARLOS FAUSTO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO DE JANEIRO; BRUNA FRANCHETTO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO DE JANEIRO; JENNIFER WATLING, UNIVERSIDADE DE SÃO PAULO; HELENA LIMA, MUSEU PARAENSE EMÍLIO GOELDI; BRUNO MORAES, PUENTE INSTITUTE; WETHERBEE B. DORSHOW, PUENTE INSTITUTE; EARTH ANALYTIC INC.; UNIVERSITY OF NEW MEXICO; JOSHUA TONEY, HENRY M. JACKSON FOUNDATION; YAMALUI KUIKURO, ASSOCIAÇÃO INDÍGENA KUIKURO DO ALTO XINGU; KUMESSI WAURA, ASSOCIAÇÃO INDÍGENA KUIKURO DO ALTO XINGU; HUKE KUIKURO, ASSOCIAÇÃO INDÍGENA KUIKURO DO ALTO XINGU; TAKU WATE KUIKURO, ASSOCIAÇÃO INDÍGENA KUIKURO DO ALTO XINGU; TAKUMÃ KUIKURO, ASSOCIAÇÃO INDÍGENA KUIKURO DO ALTO XINGU; YAHILA KUIKURO, ASSOCIAÇÃO INDÍGENA KUIKURO DO ALTO XINGU; AFUKAKA KUIKURO, ASSOCIAÇÃO INDÍGENA KUIKURO DO ALTO XINGU; WENCESLAU GERALDES TEIXEIRA, CNPS; BRUNA ROCHA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO OESTE DO PARÁ; VINICIUS HONORATO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO OESTE DO PARÁ; HUGO TAVARES, UNIVERSIDADE DE SÃO PAULO; MARCOS MAGALHÃES, MUSEU PARAENSE EMÍLIO GOELDI; CARLOS AUGUSTO BARBOSA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARÁ; JOÃO AIRES DA FONSECA, ARQUEOMAQUINA; KELTON MENDES, TAPERA - GRUPO DE ESTUDOS EM ARQUEOLOGIA AMAZÔNICA; LUÍS REYNALDO FERRACCIÚ ALLEONI, UNIVERSIDADE DE SÃO PAULO; CARLOS EDUARDO PELLEGRINO CERRI, UNIVERSIDADE DE SÃO PAULO; MANUEL ARROYO-KALIN, UNIVERSITY COLLEGE LONDON; EDUARDO NEVES, UNIVERSIDADE DE SÃO PAULO; J. TAYLOR PERRON, MASSACHUSETTS INSTITUTE OF TECHNOLOGY; UNIVERSITY OF FLORIDA.
Título:  Intentional creation of carbon-rich dark earth soils in the Amazon.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Science Advances, v. 9, n. 38, eadh8499, Sept. 2023.
DOI:  https://doi.org/10.1126/sciadv.adh8499
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Fertile soil known as Amazonian dark earth is central to the debate over the size and ecological impact of ancient human populations in the Amazon. Dark earth is typically associated with human occupation, but it is uncertain whether it was created intentionally. Dark earth may also be a substantial carbon sink, but its spatial extent and carbon inventory are unknown. We demonstrate spatial and compositional similarities between ancient and modern dark earth and document modern Indigenous practices that enrich soil, which we use to propose a model for the formation of ancient dark earth. This comparison suggests that ancient Amazonians managed soil to improve fertility and increase crop productivity. These practices also sequestered and stored carbon in the soil for centuries, and we show that some ancient sites contain as much carbon as the above-ground rainforest biomass. Our results demonstrate the intentional creation of dark earth and highlight the value of Indigenous knowledge for sustainable rainforest management.
Palavras-Chave:  Amazonian dark earth; Terra preta de índio.
Thesagro:  Análise do Solo; Biomassa; Carbono; Solo Tropical.
Thesaurus Nal:  Biomass; Carbon; Carbon sequestration; Crop production; Humans; Soil; Soil analysis; Tropical soils.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1156858/1/Intentional-creation-of-carbon-rich-dark-earth-soils-2023.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Solos (CNPS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPS21333 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Café; Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
Data corrente:  17/12/2021
Data da última atualização:  27/01/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  ALMEIDA, J. D. de; MOTTA, I. O.; VIDAL, L. A.; NASCIMENTO, E. F. M. B.; BILIO, J.; PUPE, J. M.; VEIGA, A. D.; CARVALHO, C. H. S. de; LOPES, R. B.; ROCHA, T. L.; SILVA, L. P. da; PUJOL-LUZ, J. R.; FREIRE, E. V. S. A.
Afiliação:  JULIANA DANTAS DE ALMEIDA, Cenargen; ISABELA O. MOTTA; LEONARDO A. VIDAL; ELIZA F. M. B. NASCIMENTO; JOÃO BILIO; JÚLIA M. PUPE; ADRIANO DELLY VEIGA, CPAC; CARLOS HENRIQUE S DE CARVALHO, CNPCa; ROGERIO BIAGGIONI LOPES, Cenargen; THALES LIMA ROCHA, Cenargen; LUCIANO PAULINO DA SILVA, Cenargen; JOSÉ R. PUJOL-LUZ, UNB; ERIKA VALERIA SALIBA ALBUQUERQUE FR, Cenargen.
Título:  A comprehensive review of the coffee leaf miner leucoptera coffeella (lepidoptera: lyonetiidae): a major pest for the coffee crop in Brazil and others neotropical countries.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Insects, v. 12, n. 12, 2021.
DOI:  https://doi.org/10.3390/insects12121130
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The coffee leaf miner (CLM) Leucoptera coffeella moth is a major threat to coffee production. Insect damage is related to the feeding behavior of the larvae on the leaf. During the immature life stages, the insect feeds in the mesophyll triggering necrosis and causing loss of photosynthetic capacity, defoliation and significant yield loss to coffee crops. Chemical control is used to support the coffee production chain, though market requirements move toward conscious consumption claiming for more sustainable methods. In this overview, we discuss aspects about the CLM concerning biology, history, geographical distribution, economic impacts, and the most relevant control strategies in progress. Insights to develop an integrated approach for a safer and eco-friendly control of the CLM are discussed here, including bio-extracts, nanotechnology, pheromones, and tolerant cultivars.
Palavras-Chave:  Biopesticide; CLM; Cultivar; Life cycle; Resistance.
Thesaurus NAL:  Biological control; Biopesticides; Chemical control; Varietal resistance; Varieties.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/230564/1/A-Comprehensive-Review-of-the-Coffee-Leaf.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Café (CNPCa)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CENARGEN38719 - 1UPCAP - DD
CNPCa - SAPC1570 - 1UPCAP - DD
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