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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agricultura Digital; Embrapa Amazônia Ocidental.
Data corrente:  06/03/2023
Data da última atualização:  01/09/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  CASTRO, G. S.; SOUZA, T. F.; SILVA, G. F. da; PEDROSO, R. C. N.; MENEZES, K. S.; SOARES, M. A.; DIAS, G. M.; SANTOS, A. O.; YAMAGISHI, M. E. B.; FARIA, J. V.; JANUÁRIO, A. H.; KOOLEN, H. H. F.
Afiliação:  GLEUCINEI S. CASTRO, UNIVERSIDADE DO ESTADO DO AMAZONAS; THIAGO F. SOUSA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO AMAZONAS; GILVAN FERREIRA DA SILVA, CPAA; RITA C. N. PEDROSO, UNIVERSIDADE DE FRANCA; KELLY S. MENEZES, UNIVERSIDADE DO ESTADO DO AMAZONAS; MARCOS A. SOARES, UNIVERSIDADE FEDERAL DE MATO GROSSO; GUSTAVO M. DIAS, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ABC; ALINE O. SANTOS, UNIVERSIDADE DO ESTADO DO AMAZONAS; MICHEL EDUARDO BELEZA YAMAGISHI, CNPTIA; JÉSSICA V. FARIA, UNIVERSIDADE DO ESTADO DO AMAZONAS; ANA H. JANUÁRIO, UNIVERSIDADE DE FRANCA; HECTOR H. F. KOOLEN, UNIVERSIDADE DO ESTADO DO AMAZONAS.
Título:  Characterization of peptaibols produced by a marine strain of the fungus Trichoderma endophyticum via Mass Spectrometry, genome mining and phylogeny-based prediction.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Metabolites, v. 13, n. 2, 221, Feb. 2023.
DOI:  https://doi.org/10.3390/metabo13020221
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract. Trichoderma is recognized as a prolific producer of nonribosomal peptides (NRPs) known as peptaibols, which have remarkable biological properties, such as antimicrobial and anticancer activities, as well as the ability to promote systemic resistance in plants against pathogens. In this study, the sequencing of 11-, 14- and 15-res peptaibols produced by a marine strain of Trichoderma isolated from the ascidian Botrylloides giganteus was performed via liquid chromatography coupled to high-resolution tandem mass spectrometry (LC-MS/MS). Identification, based on multilocus phylogeny, revealed that our isolate belongs to the species T. endophyticum, which has never been reported in marine environments. Through genome sequencing and genome mining, 53 biosynthetic gene clusters (BGCs) were identified as being related to bioactive natural products, including two NRP-synthetases: one responsible for the biosynthesis of 11- and 14-res peptaibols, and another for the biosynthesis of 15-res. Substrate prediction, based on phylogeny of the adenylation domains in combination with molecular networking, permitted extensive annotation of the mass spectra related to two new series of 15-res peptaibols, which are referred to herein as "endophytins". The analyses of synteny revealed that the origin of the 15-module peptaibol synthetase is related to 18, 19 and 20-module peptaibol synthetases, and suggests that the loss of modules may be a mechanism used by Trichoderma species for pept... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  De novo sequencing; Fungo marinho; Marine fungus; Molecular networking; Nonribosomal peptides; Peptídeos não ribossomais; Rede molecular; Synteny analysis; Tricoderma.
Thesagro:  Peptídeo.
Thesaurus Nal:  Hypocreaceae.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1152102/1/metabolites-13-00221-v2.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Ocidental (CPAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPTIA21625 - 1UPCAP - DD
CPAA38916 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  15/03/2024
Data da última atualização:  15/03/2024
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  SILVA, I. S.; CORREA, L. C.; BARROS, A. P. A.; BIASOTO, A. C. T.
Afiliação:  ISLAINE SANTOS SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DA BAHIA; LUIZ CLÁUDIO CORREA, INSTITUTO DE EDUCAÇÃO, CIÊNCIA E TECNOLOGIA DO SERTÃO PERNAMBUCANO; ANA PAULA ANDRÉ BARROS, INSTITUTO DE EDUCAÇÃO, CIÊNCIA E TECNOLOGIA DO SERTÃO PERNAMBUCANO; ALINE TELLES BIASOTO MARQUES, CNPMA.
Título:  Effect of thermovinification temperature on the content of phenolic compounds, antioxidant potential, and color of syrah red wines.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS E NUTRIÇÃO, 15., 2023, Campinas. A revolução da ciência de alimentos e nutrição: alimentando o mundo de forma sustentável: caderno [eletrônico] de resumos. Campinas: Galoá, 2023. Pôster 168527; SLACAN.
Páginas:  1 p.
Idioma:  Português
Conteúdo:  Thermovinification is a winemaking practice that replaces traditional maceration, used to increase the phenolic compound content of red wines, and is applied to the vinification of grapes that did not reach the ideal ripeness level at the time of harvest. The objective of this study was to evaluate the influence of thermovinification temperature on the profile of phenolic compounds, antioxidant potential, and coloration of red wines. The following treatments were carried out: traditional vinification with a 7-day of maceration during the fermentation (VT); thermovinification at 55°C for 2h (TV55); thermovinification at 65°C for 2h (TV65); thermovinification at 75°C for 2h (TV75). The phenolic compounds (n=26) were quantified by HPLC-DAD-FD, total phenolics and antioxidant activity by spectrophotometric methods, and color by CIELab system. The results showed that thermovinification increased the total phenolic content of the wine and also reduced luminosity (L*), making the wine darker. However, higher temperature (75°C) promoted anthocyanin degradation, whereas wines thermovinified at 55°C showed the highest concentrations of these pigments. Thus, the redness coordinate a* was affected by the practice, decreasing as the temperature increased. Among flavonols, kaempferol-3-O-glucoside, quercetin-3-β-D-glucoside, and isorhamnetin-3-O-glucoside were higher in TV65 and TV75 wines. The yellow coordinate b* was higher in thermovinified wines. Regardless of the temperature, the con... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Thermomaceration; Tropical wine.
Thesagro:  Maceração; Vinho.
Thesaurus NAL:  Bioactive compounds.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1162895/1/RA-BiasotoACT-15-SLACAN-2023-Ref-168527.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPMA17634 - 1UPCRA - DD
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