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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Arroz e Feijão. |
Data corrente: |
30/09/2021 |
Data da última atualização: |
15/09/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
MADARI, B. E.; CARVALHO, M. T. de M.; OLIVEIRA, J. de M.; SILVEIRA, A. L. R. da; FREITAS, F. M. C.; KOAKUZU, S. N.; SIQUEIRA, M. M. de B.; ARAÚJO, W. A. de; PACHECO, A. R.; MACHADO, P. L. O. de A. |
Afiliação: |
BEATA EMOKE MADARI, CNPAF; MARCIA THAIS DE MELO CARVALHO, CNPAF; JANAÍNA DE MOURA OLIVEIRA, pos-doutorado CNPAF; ANDRÉ LUIZ RODRIGUES DA SILVEIRA, FACULDADE ARAGUAIA; FERNANDA MARA CUNHA FREITAS, CNPGL; SELMA NAKAMOTO KOAKUZU, CNPAF; MATHEUS MENTONE DE BRITTO SIQUEIRA; WILKER ALVES DE ARAÚJO; ABILIO RODRIGUES PACHECO, CNPF; PEDRO LUIZ OLIVEIRA DE A MACHADO, CNPAF. |
Título: |
Soil carbon stocks at 3 and 11 years of an integrated crop-livestock-forestry system on a clayey Ferralsol in the brazilian savanna. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
In: WORLD CONGRESS ON INTEGRATED CROP-LIVESTOCK-FORESTRY SYSTEMS: 100% DIGITAL, 2., 2021. WCCLF 2021 proceedings. Campo Grande, MS: Embrapa Gado de Corte, 2021. |
Páginas: |
p. 72-78. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Integrated Crop-Livestock-Forestry systems (ICLF) are potential carbon sinks. Here we present soil organic carbon (SOC) stocks in an ICLF system at 3 and 11 years after implementation. The ICLF was implemented in 2008/2009 at Boa Vereda farm, in Cachoeira Dourada, Goiás state, Central-West region of Brazil, on a clay Ferralsol. SOC stocks were determined within rows of trees and between rows of trees, hereby called alley, in three soil layers (0.0-0.3, 0.3-1.0 and 0.0-1.0 m) in 2012 and 2020. A non-cultivated pasture was used as reference. Results show a trend for increased soil C stocks at 0.0-1.0 m under ICLF system from 3 to 11 years after implementation compared to the non-cultivated pasture. There was also a higher C accumulation rate under ILPF at this soil layer, compared to the same pasture. All treatments lost C at 0.3-1.0 m, but the non-cultivated pasture lost C the most rapidly. At 0.0-0.3 m all treatments gained C over time. These data only relate to the effect of the presence of trees in the ICLF, weighted COS stocks from tree-rows and alleys were not calculated in this paper. |
Palavras-Chave: |
Eucalyptus trees; Integração lavoura-pecuária-floresta. |
Thesagro: |
Carbono; Cerrado; Solo. |
Thesaurus Nal: |
Beef cattle; Biosphere; Carbon sequestration; Soil organic carbon. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/226503/1/wcclf2021-p72.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF) |
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Registros recuperados : 52 | |
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Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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