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Registros recuperados : 133 | |
81. | | KALIL, G. P. da C.; CUQUEL, F. L.; SESTARI, I.; JOMORI, M. L. L.; KLUGE, R. A; LAVORANTI, O. J. Atividade respiratória de palmito de pupunha durante o armazenamento sob diversas temperaturas. In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DE PÓS-COLHEITA DE FRUTAS, HORTALIÇAS E FLORES, 2., 2007, Viçosa. Palestras e resumos. Viçosa: Universidade Federal de Viçosa, 2007. p. 350. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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82. | | VITTI, M. C. D.; SASAKI, F. F.; MIGUEL, P.; JACOMINO, A. P.; MORETTI, C. L.; KLUGE, R. A. Atividade respiratórioa e aspectos microbiológicos de batatas minimamente processadas e armazenadas em diferentes temperaturas. Ciência Rural, Santa Maria, v. 40, n. 1, p. 208-212, fev. 2010. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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83. | | KLUGE, R. A.; COSTA, C. A.; VITTI, M. C. D.; ONGARELLI, M. das G.; JACOMINO, A. P.; MORETTI, C. L. Armazenamento refrigerado de beterraba minimamente processada em diferentes tipos de corte. Ciência Rural, Santa Maria, v. 36, n. 1, p. 263-270, fev. 2006. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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84. | | CASTRO, P. R. C.; KLUGE, R. A.; DEMETRIO, C. G. B.; ANZAI, N. H.; SCHEFER, V. S. Analise de crescimento de mudas de pimentao Ikeda. Horticultura Brasileira, Brasilia, v.18, p.342-343, jul. 2000. Suplemento. Trabalho apresentado no 40. Congresso Brasileiro de Olericultura, 2000. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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85. | | CASTRO, P. R. de C.; KLUGE, R. A.; DEMÉTRIO, C. G. B.; ANZAI, N. H.; SCHEFFER, V. S. S. Análise de crescimento de mudas de pimentão Ikeda tratadas com fertilizantes e biorregulador. Revista de Agricultura, Piracicaba, v. 78, n. 3, p. 355-362, 2003. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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86. | | SASAKI, F. F.; AGUILA, J. S. del; GALLO, C. R.; ORTEGA, E. M. M.; JACOMINO, A. P.; KLUGE, R. A. Alterações fisiológicas, qualitativas e microbiológicas durante o armazenamento de abóbora minimamente processada em diferentes tipos de corte. Horticultura Brasileira, Brasília, DF, v. 24, n. 2, p. 170-174, abr./jun. 2006. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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87. | | AGUILA, J. S. del; SASAKI, F. F.; HEIFFIG, L. S.; ORTEGA, E. M. M.; JACOMINO, A. P.; KLUGE, R. A. Alteração do metabolismo respiratório em rabanetes minimamente processados. Ciência Rural, Santa Maria, v. 37, n. 2, p.565-568, mar./abr. 2007. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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89. | | SESTARI, I.; EDAGI, F. K.; TERRA, F. A. M.; CHIOU, D. G.; KLUGE, R. A.; ANTONIOLLI, L. R. Influenza dello stadio di maturazione e della rimozione dell'astringenza sulla qualitá di frutti di kaki 'Rama Forte" frigo-conservati. Italus Hortus, Firenze, v. 15, n. 5, p. 121, 2008. 121 Resumo. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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90. | | SESTARI, I.; EDAGI, F. K.; TERRA, F. A. M.; CHIOU, D. G.; KLUGE, R. A.; ANTONIOLLI, L. R. Influence of ripening stage and astringency removal on quality of cold stored "Rama Forte" persimmon. In: INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON PERSIMMON, 4., 2008, Firenze. Book of abstracts and scientific program. [S.l.]: ISHS, 2008. p. 86. Resumo. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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91. | | SESTARI, I.; EDAGI, F. K.; TERRA, F. A. M.; CHIOU, D. G.; KLUGE, R. A.; ANTONIOLLI, L. R. Influence of ripening stage and astringency removal on quality of cold stored "Rama Forte" persimmon. Acta Horticulturae, The Hague, n. 833, p. 263-268, 2009. Trabalho publicado nos anais do IVth International Symposium on Persimmon. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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92. | | KLUGE, R. A.; RODRIGUES, D. S.; KALIL, G. P. C.; RUSSO, R.; LUCAS, M. B.; MINAMI, K. Influencia do estadio de maturacao e da cobertura de polietileno na conservacao de tomates frigorificados. Scientia Agricola, Piracicaba, v.53, n.1, p.6-13, jan./abr. 1996. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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93. | | JACOMINO, A. P.; SIGRIST, J. M. M.; SARANTOPOULOS, C. I. G. de L.; MINAMI, K.; KLUGE, R. A. Embalagens para conservacao refrigerada de goiabas 1 Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal - SP, v.23, n.1, p.050-054, 2001 Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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94. | | SASAKI, F. F.; AGUILA, J. S. del; KLUGE, R. A.; ORTEGA, E. M. M.; JACOMINO, A. P.; CERQUEIRA, T. S. Taxa respiratória e produção de etileno de abóboras minimamente processadas em função da temperatura de armazenamento. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 22, n. 2, jul. 2004. Suplemento 2. CD-ROM. Trabalho apresentado no 44º Congresso Brasileiro de Olericultura, 2004. Publicado também como resumo em: Horticultura Brasileira, Brasília, v. 22, n. 2, p. 352, jul. 2004. Suplemento 1. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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95. | | KLUGE, R. A.; MONDOLO, V. A.; JACOMINO, A. P.; SCARPARE FILHO, J. A.; TESSARIOLI NETO, J.; MINAMI, K. Comportamento de tres hortalicas de fruto submetidas ao aquecimento intermitente durante a frigoconservacao. Scientia Agricola, Piracicaba, v.55, n.3, p.473-479, set./dez. 1998. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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96. | | EDAGI, F. K.; SESTARI, I.; TERRA, F. A. M.; CHIOU, D. G.; KLUGE, R. A.; ANTONIOLLI, L. R. Effetto dello stadio di maturazione sulla rimozione dell'astringenza nella cultivar di kaki 'Rama Forte'. Italus Hortus, Firenze, v. 15, n. 5, p. 121, 2008. Resumo. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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97. | | EDAGI, F. K.; SESTARI, I.; TERRA, F. A. M.; CHIOU, D. G.; KLUGE, R. A.; ANTONIOLLI, L. R. Effect of ripening stage on on astringency removal from "Rama Forte" persimmon. In: INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON PERSIMMON, 4., 2008, Firenze. Book of abstracts and scientific program. [S.l.]: ISHS, 2008. p. 85. Resumo. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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98. | | EDAGI, F. K.; SESTARI, I.; TERRA, F. A. M.; CHIOU, D. G.; KLUGE, R. A.; ANTONIOLLI, L. R. Effect of ripening stage on astringency removal of 'Rama Forte' persimmon. Acta Horticulturae, The Hague, n. 833, p. 269-274, 2009. Trabalho apresentado no IVth International Symposium on Persimmon. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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99. | | VITTI, M. C. D.; KLUGE, R. A.; GALLO, C. R.; SCHIAVINATO, M. A.; MORETTI, C. L.; JACOMINO, A. P. Aspectos fisiológicos e microbiológicos de beterrabas minimamente processadas. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v. 39. n.10, p.1027-1032, out. 2004. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças; Embrapa Unidades Centrais. |
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100. | | KLUGE, R. A.; JOMORI, M. L. L.; EDAGI, F. K.; JACOMINO, A. P.; AGUILA, J. S. D. Danos de frio e qualidade de frutas cítricas tratadas termicamente e armazenadas sob refrigeração. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 29, n. 2, p. 233-238, ago. 2007. Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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Registros recuperados : 133 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio Ambiente. |
Data corrente: |
29/06/1994 |
Data da última atualização: |
16/02/2017 |
Autoria: |
MORAES, I. O.; CAPALBO, D. M. F.; MORAES, R. O.; BIANCHI, V. L. del; CONTI, H. H. |
Afiliação: |
IRACEMA O. MORAES, UNESP; DEISE MARIA FONTANA CAPALBO, CNPMA; UNESP; UNESP; CNPQ. |
Título: |
Bacillus thuringiensis production using cassava liquid waste (manipueira) as a fermentation substrate. |
Ano de publicação: |
1994 |
Fonte/Imprenta: |
In: INTERNATIONAL MEETING ON CASSAVA FLOUR AND STARCH, 1994, Cali. Abstracts. Cali: CIAT, 1994. |
Páginas: |
p.124 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
In developing countries the search for inexpensive substrates to grow useful microorganisms is a desirable way to get new and safe products to protect man against insect pest losses. Bacillus thuringiensis is an entomopathogenic bacteria, which by fermentation produces endo- or exotoxins to be used against Lepidoptera or Diptera, resp. These are insect pests of economic importance in developing countries, mainly in Brazil, where 60% losses in agriculture are caused by this type of pest. Our research group has been working with B. thuringiensis since 1970; and many papers have been published on the processes, culture media composition and available substrates, culture and operational conditions, equipment and so on. Many residues and waste waters were tried forthe fermentation culture medium. This paper reports the possibility of using manipueira, a residual waste water from cassava processing as a substrate to produce B. thuringiensis by fermentation. The culture medium was composed of 75% manipueira & 25% water. Operational conditions considered agitation and aeration rate, as well as initial pH and optimum growing temperature. Microbial growth and sporulation behavior were accomplished by optical density determination, pH variation and sugar consumption. Results are promising. |
Palavras-Chave: |
Production; Residues; Substrates; Substrato. |
Thesagro: |
Bacillus Thuringiensis; Fermentação; Mandioca; Manipueira; Produção; Resíduo. |
Thesaurus NAL: |
fermentation; Manihot. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/155952/1/1994PL010-Capalbo-Bacillus-2660.PDF
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Marc: |
LEADER 02224naa a2200325 a 4500 001 1012036 005 2017-02-16 008 1994 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aMORAES, I. O. 245 $aBacillus thuringiensis production using cassava liquid waste (manipueira) as a fermentation substrate.$h[electronic resource] 260 $c1994 300 $ap.124 520 $aIn developing countries the search for inexpensive substrates to grow useful microorganisms is a desirable way to get new and safe products to protect man against insect pest losses. Bacillus thuringiensis is an entomopathogenic bacteria, which by fermentation produces endo- or exotoxins to be used against Lepidoptera or Diptera, resp. These are insect pests of economic importance in developing countries, mainly in Brazil, where 60% losses in agriculture are caused by this type of pest. Our research group has been working with B. thuringiensis since 1970; and many papers have been published on the processes, culture media composition and available substrates, culture and operational conditions, equipment and so on. Many residues and waste waters were tried forthe fermentation culture medium. This paper reports the possibility of using manipueira, a residual waste water from cassava processing as a substrate to produce B. thuringiensis by fermentation. The culture medium was composed of 75% manipueira & 25% water. Operational conditions considered agitation and aeration rate, as well as initial pH and optimum growing temperature. Microbial growth and sporulation behavior were accomplished by optical density determination, pH variation and sugar consumption. Results are promising. 650 $afermentation 650 $aManihot 650 $aBacillus Thuringiensis 650 $aFermentação 650 $aMandioca 650 $aManipueira 650 $aProdução 650 $aResíduo 653 $aProduction 653 $aResidues 653 $aSubstrates 653 $aSubstrato 700 1 $aCAPALBO, D. M. F. 700 1 $aMORAES, R. O. 700 1 $aBIANCHI, V. L. del 700 1 $aCONTI, H. H. 773 $tIn: INTERNATIONAL MEETING ON CASSAVA FLOUR AND STARCH, 1994, Cali. Abstracts. Cali: CIAT, 1994.
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Registro original: |
Embrapa Meio Ambiente (CNPMA) |
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