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Biblioteca(s):  Embrapa Agricultura Digital.
Data corrente:  28/11/1997
Data da última atualização:  08/08/2007
Autoria:  DURR, E.; GOLDSACK, S.; KATWIJK, J. V.
Título:  Real time formal specification using VDM++.
Ano de publicação:  1996
Fonte/Imprenta:  In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DE ENGENHARIA DE SOFTWARE, 10., 1996, São Carlos, SP. Anais... São Carlos: USP, 1996.
Páginas:  p.57-72.
Idioma:  Inglês
Notas:  Editado por José Carlos Maldonado e Paulo Cesar Masiero.
Conteúdo:  VDM++ is a formal object oriented specification language, derived from VDM. It extends VDM by providing object-orientation, real-time as well as parallel features. The use of the language is supported by design guidelines and a tool set. The latter offers graphical representations, syntatic and semantic checking, pretty printting and code generation. In this paper we address the handling of particular real-time issues as supported by the language. An outline specification case study is included.
Palavras-Chave:  Engenharia de software.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agricultura Digital (CNPTIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPTIA6076 - 1ADDPL - --005.1SIM1997.00005
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Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  20/04/2023
Data da última atualização:  20/04/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  MENDES, J. F.; NORCINO, L. B.; CORRÊA, T. Q.; BARBOSA, T. V.; PASCHOALIN, R. T.; MATTOSO, L. H. C.
Afiliação:  LUIZ HENRIQUE CAPPARELLI MATTOSO, CNPDIA.
Título:  Obtaining poly (lactic acid) nanofibers encapsulated with peppermint essential oil as potential packaging via solution-blow-spinning.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  International Journal of Biological Macromolecules, v. 230, 123424, 2023.
Páginas:  1 - 13
ISSN:  0141-8130
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2023.123424
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The development of active packaging based on biodegradable material and incorporating active compounds, such as essential oil, is a new technique to ensure food safety without harming the environment. In this study, nanofiber mats of poly (lactic acid)/ polyethylene glycol (PLA/PEG) blend incorporated with peppermint essential oil (PO) at different ratios (5?20 % v/w) were produced by solution-blow-spinning (SBS) for potential packaging application. Electron microscopy showed a cylindrical and interlaced morphology for PLA/PEG/PO and a significant increase in the diameter (139?192 nm) of the nanofibers by increasing PO content. All nanofibers showed high thermal stability (278?345 ◦C) suitable for use in the food industry. Nuclear magnetic resonance (13C NMR) spectrum confirmed PO in the nanofibers after SBS. ATR-FTIR spectral analysis supported the chemical composition of the nanofiber mats. PO addition led to obtaining hydrophobic nanofibers, enhancing the contact angle to 122◦ and decreasing water vapor permeability (60 % reduction compared to the PLA/PEG (3.0 g.mm.kPa− 1 .h− 1 .m− 2 ). Although the PLA/PEG/20%PO nanofibers did not show halo formation in 24 h, they effectively extended the strawberries' shelf-life at 25 ◦C, evidencing PO release over time. It also reduced weight loss (2.5 % and 0.3 % weight loss after 5 days for PLA/PEG and PLA/PEG/20%PO, respectively) and increased firmness (8?12 N) for strawberries packed with the nan... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Fruit preservation.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPDIA18220 - 1UPCAP - DDPROCI.23/352023/39
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