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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Acre.
Data corrente:  01/12/2014
Data da última atualização:  31/10/2023
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  WADT, L. H. de O.; MUNARETTI, A. M.; FONSECA, F.; KAINER, K. A.
Afiliação:  LUCIA HELENA DE OLIVEIRA WADT, CPAF-AC.
Título:  An easily accessible technology to increase Brazil nut stand productivity: a case study in Chico Mendes Extractive Reserve.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  In: IUFRO WORLD CONGRESS, 24., 2014, Salt Lake. Sustaining forests, sustaining people: the role of research. Abstracts... Salt Lake: IUFRO, 2014.
Série:  (The International Forestry Review, v. 16, n. 5).
ISSN:  1465-5498 (impresso) / 2053-7778 (online).
Idioma:  Inglês
Notas:  Editado por: John A. Parrota; Cynthia F. Moser; Amy J. Scherzer; Nancy E. Koerth; Daryl R. Lederle.
Conteúdo:  Brazil nut (Bertholletia excelsa) is central to many Amazonian protected area reserves and resident extractivist livelihoods therein. Extractivists tend to concentrate nut harvests on trails worked by their ancestors and/or previous landholders, rather than integrate off-trail trees that may have more recently entered reproductive maturity. We tested an easily accessible mapping technology to potentially increase productivity simply by including more extant trees in collection routines. In a 145-ha landholding, we accompanied the resident harvester, tracking trails used and trees annually harvested to estimate current stand utilization. We also conducted a parallel 100% inventory of all B. excelsa trees ≥ 10 cm DBH, using linear transects 50 m apart. Results showed that the extractivist collected from 70% of all reproductive trees. The systematic mapping identified 54 new trees, some of which the extractivist had already identified as negligible producers. Still 32 of the 54 (59%) had good or tolerable crown forms and no vines, suggesting that they would be good producers. In 2013, this extractivist collected an estimated 3586 kg of nuts, visiting 125 trees. By incorporating 32 more trees, he could potentially increase his production by 27% (an additional ~USD 600 at 2013 prices) based on average diameter-informed production levels.
Palavras-Chave:  Acre; Castanheira; Produtos floretais não madeireiros; RESEX Chico Mendes.
Thesagro:  Bertholletia Excelsa; Produtividade.
Categoria do assunto:  K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/112686/1/25326.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Acre (CPAF-AC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAF-AC25326 - 1UPCRA - DD
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Pesca e Aquicultura. Para informações adicionais entre em contato com cnpaf.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Pesca e Aquicultura.
Data corrente:  15/02/2016
Data da última atualização:  29/05/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  MORO, G. V.; SILVA, T. S. C.; CYRINO, J. E. P.
Afiliação:  GIOVANNI VITTI MORO, CNPASA; TARCILA SOUZA DE CASTRO SILVA, CPAO; J. E. P. CYRINO, USP/ESALQ.
Título:  Feed processing affected the digestibility of carbohydrate sources for dourado Salminus brasiliensis.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  Aquaculture Nutrition, v. 23, n. 1, p. 40-45, Feb. 2017.
ISSN:  1353-5773
DOI:  10.1111/anu.12356
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Carbohydrate utilization by fish varies with feeding habits and feed processing. Extruded aquafeeds have increased digestibility of carbohydrate sources resulting from the cooking and gelatinization of this nutrient, making it readily available for all aquatic species. This study aimed at determining the effects of extrusion cooking of feeds in the digestibility of different dietary carbohydrate sources for dourado. Isonitrogenous and isoenergetic diets (530 g kg -1 crude protein and 20.80 MJ kg -1 gross energy) containing either corn, toasted cassava flour, wheat flour, broken rice, cassava starch, or corn starch, in extruded or pelletized form and added of chromic oxide as inert marker, were fed to groups of juvenile dourado (73.97 +- 12.0 g; n = 40) stocked in 500-L polyethylene tanks. Extrusion cooking improved the digestibility of energy and/or starch of corn, cassava starch, wheat flour, rice and corn starch (P < 0.05), but did not affect digestibility of toasted cassava flour (P > 0.05). It is thus fair to infer that dourado, despite being a carnivorous species, is properly fit to digest wheat flour, rice and corn starch in natural form.
Thesagro:  Dourado; Extrusão; Gelatinização; Nutrição; Peixe de água doce; Piscicultura.
Thesaurus NAL:  Salminus brasiliensis.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pesca e Aquicultura (CNPASA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPASA367 - 1UPCAP - DDCNPASA-AP2017
CPAO35961 - 1UPCAP - DD
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