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Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  16/05/2024
Data da última atualização:  16/05/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SANTANA NETO, D. C. de; PAIVA, T. S.; SANTOS, R. W. S. dos; HELM, C. V.; SILVA, F. A. P. da; JORGE, L. M. de M.; JORGE, R. M. M.
Afiliação:  DEOCLECIANO CASSIANO DE SANTANA NETO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; THAINNANE SILVA PAIVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; ROGÉRIO WILLIAN SILVA DOS SANTOS, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; CRISTIANE VIEIRA HELM, CNPF; FÁBIO ANDERSON PEREIRA DA SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DA PARAÍBA; LUIZ MÁRIO DE MATOS JORGE, UNIVERSIDADE DE MARINGÁ; REGINA MARIA MATOS JORGE, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ.
Título:  Potential of Pinhão husk (Araucaria angustifolia) as a structural reinforcement agent in the properties of edible films of Pinhão flour and gelatin.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Journal of Applied Polymer Science, v. 141, n. 15, 2024.
DOI:  https://doi.org/10.1002/app.55233
Idioma:  Português
Conteúdo:  In this study, the use of Pinh˜ao husk as a source of reinforcement material for development of edible films, where the Pinh˜ao seed flour and bovine gelatin were used as matrices for the films. Mechanical properties, water vapor perme- ability, solubility and opacity, microstructure, and thermal degradation charac- terized the films produced. The films presented homogeneous and cohesive structures. Pinh˜ao husk content positively affected film properties by increas- ing tensile strength (TS) and decreasing water vapor permeability (WVP), with Pinh˜ao flour film formulations (5.0% Pinh˜ao flour, 1.2% glycerol, and 0.4% Pinh˜ao husk) and gelatin (5.0% gelatin, 2.0% glycerol, and 0.4% Pinh˜ao husk) those that presented the best results (5.06 MPa for TS and 0.14 g.mm/kPa.h.m2 for WVP) and (3.88 MPa for TS and 0.28 g.mm/kPa.h.m2 for WVP), respec- tively The thermal degradation study revealed that the films are stable at tem- peratures below 150!C, losing only free water and volatile compounds of low molecular weight. Pinh˜ao husk can reinforce films, making them suitable as biodegradable and edible packaging materials for eco-friendly food products. This contributes to the circular economy, preserves biodiversity, and reduces plastic waste, offering promising sustainable packaging solutions.
Palavras-Chave:  Biomaterials; Edible film; Reinforcement material.
Thesagro:  Araucária Angustifólia; Farinha; Gelatina; Pinhão.
Thesaurus Nal:  Packaging.
Categoria do assunto:  K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1164296/1/JApplPolymSci-2024-Helm-et-al.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPF58932 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoSILVA-RODRIGUES, H. C.; SILVEIRA, M. P.; HELM, C. V.; JORGE, L. M. de M.; JORGE, R. M. M. Gluten free edible film based on rice flour reinforced by guabiroba (Campomanesia xanthocarpa) pulp. Journal of Applied Polymer Science, v. 127,n. 41, e49254, 2020. 11 p.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
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2.Imagem marcado/desmarcadoLAUREANTI, E. J. G.; PAIVA, T. S.; TASSO, I. de S.; DALLABONA, I. D.; HELM, C. V.; JORGE, L. M. de M.; JORGE, R. M. M. Development of active cassava starch films reinforced with waste from industrial wine production and enriched with pink pepper extract. Journal of Applied Polymer Science, v. 138, e50922, 2021. 16 p.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
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3.Imagem marcado/desmarcadoANTHERO, A. G. da S.; BACH, F.; AMARAL, B. do; JORGE, R. M. M.; MARQUETTI, I.; CLETO, P. B.; LIMA, J. M. de; HELM, C. V.; PERALTA-ZAMORA, P. G.; JORGE, L. M. Production and characterization of oat malt, and Principal Component Analysis (PCA). In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS , 12., 2017, Campinas. Ciência de alimentos e seu impacto no mundo em transformação. Campinas: UNICAMP, 2017.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
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4.Imagem marcado/desmarcadoSANTANA NETO, D. C. de; PAIVA, T. S.; SANTOS, R. W. S. dos; HELM, C. V.; SILVA, F. A. P. da; JORGE, L. M. de M.; JORGE, R. M. M. Potential of Pinhão husk (Araucaria angustifolia) as a structural reinforcement agent in the properties of edible films of Pinhão flour and gelatin. Journal of Applied Polymer Science, v. 141, n. 15, 2024.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
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5.Imagem marcado/desmarcadoDALLABONA, I. D.; LIMA, G. G. de; CESTARO, B. I.; TIASSO, I. de S.; PAIVA, T. S.; LAUREANTI, E. J. G.; JORGE, L. M. de M.; SILVA, B. J. G. da; HELM, C. V.; MATHIAS, A. L.; JORGE, R. M. M. Development of alginate beads with encapsulated jabuticaba peel and propolis extracts to achieve a new natural colorant antioxidant additive. International Journal of Biological Macromolecules, v, 163, p. 1421-1432, Nov. 2020,
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
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