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Registros recuperados : 13 | |
1. | | FURTADO, A. C. S.; SOUZA, F. I. B. de; JORDAO, S. M. S.; SCHWARTZ, G. Análise da estrutura e composição de uma floresta em processo de restauração no município de Igarapé-Açu, Pará. In: SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA AMAZÔNIA ORIENTAL, 23., 2019, Belém, PA. Anais. Belém, PA: Embrapa Amazônia Oriental, 2019. p. 286-291. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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3. | | JORDÃO, S. M. S.; SCHWARTZ, G.; SOARES, M. H.; FERREIRA, F. N.; RUSCHEL, A. Restauração de mata ciliar dominada por Brachiaria spp.: estímulo ao banco de sementes do solo. In: SIMPÓSIO NACIONAL SOBRE RESTAURAÇÃO FLORESTAL, 3., 2016, Viçosa, MG. [Anais]. Viçosa, MG: UFV, 2016. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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7. | | SMIDERLE, O. J.; SCHWENGBER, D. R.; OLIVEIRA, J. M. F. de; JORDÃO, S. M. S.; GOMES, H. H. Disponibilidade natural de sementes de espécies madeireiras em áreas de cerrado e floresta de Roraima. In: SEMANA NACIONAL DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA NO ESTADO DE RORAIMA, 11., 2016, Boa Vista, RR. Resumos... Boa Vista, RR: UERR, 2016. Biblioteca(s): Embrapa Roraima. |
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11. | | ALENCAR, A. M. da S.; OLIVEIRA, V. X. A.; SILVA, E. da S.; PEDROZO, C. A.; JORDÃO, S. M. S. Nível de Luminosidade e Tipo de Substrato para a Produção de Mudas de Cupiúba. In: SEMANA NACIONAL DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA NO ESTADO DE RORAIMA, 10., 2015, Boa Vista, RR. Resumos... Boa Vista, RR: UERR, 2015. Biblioteca(s): Embrapa Roraima. |
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13. | | OLIVEIRA, J. M. F. de; SCHWENGBER, D. R.; JORDAO, S. M. S.; FERREIRA, L. M. M.; SILVA, A. J. da; LOZANO, R. M. B. Crescimento inicial de espécies florestais em solo sob diferentes preparos. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 35., 2015, Natal. O solo e suas múltiplas funções: anais. Natal: Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2015. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Roraima. |
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Registros recuperados : 13 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio-Norte. |
Data corrente: |
11/12/2018 |
Data da última atualização: |
11/12/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
DEMOLINER, F.; POLICARPI, P. de B.; RAMOS, J. C.; BASCUÑAN, V. L. A. F.; FERRARI, R. A.; JACHMANIÁN, I.; CASAS, A. de F. de; VASCONCELOS, L. F. L.; BLOCK, J. M. |
Afiliação: |
FERNANDA DEMOLINER, Federal University of Santa Catarina, Florianópolis, SC, Brazil; PRISCILA DE BRITTO POLICARPI, Federal University of Santa Catarina, Florianópolis, SC, Brazil; JULIANO CARVALHO RAMOS, Federal University of Santa Catarina, Florianópolis, SC, Brazil; VERA LÚCIA AZZOLIN FRESCURA BASCUÑAN, Federal University of Santa Catarina, Florianópolis, SC, Brazil; ROSELI APARECIDA FERRARI, ITAL; IVÁN JACHMANIÁN, University of the Republic (UDELAR), Montevideo, Uruguay; ALICIA DE FRANCISCO DE CASAS, Federal University of Santa Catarina, Florianópolis, SC, Brazil; LUCIO FLAVO LOPES VASCONCELOS, CPAMN; JANE MARA BLOCK, Federal University of Santa Catarina, Florianópolis, SC, Brazil. |
Título: |
Sapucaia nut (Lecythis pisonis Cambess) and its by-products: a promising and underutilized source of bioactive compounds. Part I: nutritional composition and lipid profile. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Food Research International, v. 108, p. 27-34, 2018. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The nutritional composition of the sapucaia nut, cake and shell, the nut and cake minerals content and the lipid profile of the nut oil (fatty acids, tocopherols, phytosterols and triacylglycerols) were determined. The nuts and cake exhibited a high content of lipid (47.9 to 60.8 mg 100 g-1), protein (15.8 to 19.5 mg 100 g-1), dietary fiber (16.5 to 22.6 mg 100 g-1) and provided an excellent source of selenium (26.4 to 46.94 μg g-1). The oil contained a high amount of unsaturated fatty acids (39.7 to 45.4% of oleic and 32.2 to 46.6% of linoleic acids) and presented a high Oxidative Stability Index (8.57-12.95 h) indicating the presence of antioxidant compounds in the oil. The major triacylglycerols in the sapucaia oil were LLO, PLO, LOO, POO, OOO, PLL and LLL. The main bioactive lipids identified in the oil were γ-tocopherol (19.2 to 28.5 mg 100 g-1) and β-sitosterol (92.8 to 194 mg 100 g-1). The results showed that the sapucaia nut and its by-products are a promising natural source of bioactive and nutritional compounds and when present in the diet can contribute to the maintenance of human health. In addition, the nut and by-product represents a promising raw material for the food industry. |
Palavras-Chave: |
Ácidos graxos; Composição nutricional; Minerais. |
Thesaurus NAL: |
Fatty acids; Minerals; Phytosterols; Selenium; Tocopherols; Triacylglycerols. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/188186/1/SAPUCAIA-NUT.-PART-I-Food-Research-International-v.-108-2018-.pdf
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Marc: |
LEADER 02231naa a2200325 a 4500 001 2101205 005 2018-12-11 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aDEMOLINER, F. 245 $aSapucaia nut (Lecythis pisonis Cambess) and its by-products$ba promising and underutilized source of bioactive compounds. Part I: nutritional composition and lipid profile.$h[electronic resource] 260 $c2018 520 $aThe nutritional composition of the sapucaia nut, cake and shell, the nut and cake minerals content and the lipid profile of the nut oil (fatty acids, tocopherols, phytosterols and triacylglycerols) were determined. The nuts and cake exhibited a high content of lipid (47.9 to 60.8 mg 100 g-1), protein (15.8 to 19.5 mg 100 g-1), dietary fiber (16.5 to 22.6 mg 100 g-1) and provided an excellent source of selenium (26.4 to 46.94 μg g-1). The oil contained a high amount of unsaturated fatty acids (39.7 to 45.4% of oleic and 32.2 to 46.6% of linoleic acids) and presented a high Oxidative Stability Index (8.57-12.95 h) indicating the presence of antioxidant compounds in the oil. The major triacylglycerols in the sapucaia oil were LLO, PLO, LOO, POO, OOO, PLL and LLL. The main bioactive lipids identified in the oil were γ-tocopherol (19.2 to 28.5 mg 100 g-1) and β-sitosterol (92.8 to 194 mg 100 g-1). The results showed that the sapucaia nut and its by-products are a promising natural source of bioactive and nutritional compounds and when present in the diet can contribute to the maintenance of human health. In addition, the nut and by-product represents a promising raw material for the food industry. 650 $aFatty acids 650 $aMinerals 650 $aPhytosterols 650 $aSelenium 650 $aTocopherols 650 $aTriacylglycerols 653 $aÁcidos graxos 653 $aComposição nutricional 653 $aMinerais 700 1 $aPOLICARPI, P. de B. 700 1 $aRAMOS, J. C. 700 1 $aBASCUÑAN, V. L. A. F. 700 1 $aFERRARI, R. A. 700 1 $aJACHMANIÁN, I. 700 1 $aCASAS, A. de F. de 700 1 $aVASCONCELOS, L. F. L. 700 1 $aBLOCK, J. M. 773 $tFood Research International$gv. 108, p. 27-34, 2018.
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Embrapa Meio-Norte (CPAMN) |
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