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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Clima Temperado.
Data corrente:  03/12/2020
Data da última atualização:  03/12/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MORAES, D. P.; MACHADO, M. L.; FARIAS, C. A. A.; BARIN, J. S.; ZABOT, G. L.; LOZANO-SÁNCHEZ, J.; FERREIRA, d. f.; VIZZOTTO, M.; LEYVA-JIMENEZ, F. J.; SILVEIRA, T. L. DA; RIES, E. F.; BARCIA, M. T.
Afiliação:  DÉBORA P. MORAES, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA MARIA; MARINA L. MACHADO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA MARIA; CARLA A. A. FARIAS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA MARIA; JULIANO S. BARIN, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA MARIA; GIOVANI L. ZABOT, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA MARIA; JESÚS LOZANO-SÁNCHEZ, HEALTH SCIENCE TECHNOLOGY PARK, FUNCTIONAL FOOD RESEARCH ANDDEVELOPMENT CENTER, GRANADA, SPAIN; DANIELE F. FERREIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA MARIA; MARCIA VIZZOTTO, CPACT; FRANCISCO JAVIER LEYVA-JIMENEZ, HEALTH SCIENCE TECHNOLOGY PARK, FUNCTIONAL FOOD RESEARCH ANDDEVELOPMENT CENTER, GRANADA, SPAIN; TÁSSIA L. DA SILVEIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA MARIA; EDI F. RIES, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA MARIA; MILENE T. BARCIA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA MARIA.
Título:  Effect of microwave hydrodiffusion and gravity on the extractionof phenolic compounds and antioxidant properties of blackberries (Rubusspp.): scale-Up extraction.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Food and Bioprocess Technology, v. 13, p. 2200-2216, 2020.
ISSN:  1935-5149
DOI:  doi.org/10.1007/s11947-020-02557-z
Idioma:  Inglês
Notas:  Published online: 20 November 2020.
Conteúdo:  The phenolic compounds of blackberries extracted with organic solvents cause environmental damage. Therefore, the objective of thepresent study was to verify if microwave hydrodiffusion and gravity obtain a blackberry extract with a high concentration of phenoliccompounds and antioxidant capacity without the addition of any solvent. The results showed that it was possible to reach the objectivewith 500 W and 10 min of extraction by employing a method that meets green chemistry principles. The extract has a lower cost thanthe exhaustive method, is microbiologically safe, and is mainly composed of anthocyanins (85%). The presence of 5 anthocyanins and17 non-anthocyanin phenolic compounds were identified, including hydroxyresveratrol, which was first extracted in blackberries bymicrowave hydrodiffusion and gravity. The phenolic compound content and antioxidant capacity were lower in the last fractions,which reduced the extraction time to 8 min. The coproduct showed phenolic, antioxidant capacity, and microbiological quality. Thisstudy presented a fast, efficient, economical, sustainable, and solvent-free method to extract phenolic compounds from blackberries.
Thesagro:  Amora Preta; Antioxidante; Composto Fenólico.
Thesaurus Nal:  Blackberries.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/218673/1/1-MORAES.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Clima Temperado (CPACT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPACT21728 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Florestas; Embrapa Trigo.
Data corrente:  17/05/2023
Data da última atualização:  17/05/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  C - 0
Autoria:  SALVADORI, J. R.; MARSARO JUNIOR, A. L.; SUZANA-MILAN, C. S.; LAU, D.; ENGEL, E.; PASIN, M. P. B.; PEREIRA, P. R. V. da S.
Afiliação:  JOSÉ ROBERTO SALVADORI, CNPT; ALBERTO LUIZ MARSARO JUNIOR, CNPT; CRISLAINE SARTORI SUZANA-MILAN, Universidade de Passo Fundo; DOUGLAS LAU, CNPT; EDUARDO ENGEL, Universidade de São Paulo/Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz; MAURICIO PAULO BATISTELLA PASIN, Consultor e Pesquisador; PAULO ROBERTO VALLE DA S PEREIRA, CNPF.
Título:  Controlando os pulgões.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Cultivar Grandes Culturas, ano 23, n. 288, p. 16-19, maio 2023.
Idioma:  Português
Conteúdo:  Resumo: A cultura do trigo é infestada por diversos insetos e outros artrópodos fitófagos ao longo do seu desenvolvimento, destacando-se pulgões, corós, lagartas, percevejos e brocas (Figura 1). Esses organismos podem afetar desde as raízes até as estruturas reprodutivas das plantas. Alguns, como os pulgões, também transmitem vírus. Para evitar danos e perdas, deve-se adotar o manejo integrado de pragas. Neste artigo, são abordados especificamente os pulgões.
Thesagro:  Cultura de Inverno; Pulgão; Trigo.
Categoria do assunto:  --
O Insetos e Entomologia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Trigo (CNPT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPF58586 - 1UPCAP - DD
CNPT45525 - 1UPCAP - DD
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