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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Mandioca e Fruticultura.
Data corrente:  13/10/2021
Data da última atualização:  30/11/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  OLIVEIRA, L. A. de; REIS, R. C.; VIANA, E. de S.; SANTOS, J. F. dos; SOUZA, V. dos S.; JESUS, J. L. de; SASAKI, F. F. C.; SANTOS, V. da S.
Afiliação:  LUCIANA ALVES DE OLIVEIRA, CNPMF; RONIELLI CARDOSO REIS, CNPMF; ELISETH DE SOUZA VIANA, CNPMF; JOSEMARA FERREIRA DOS SANTOS, UFRB; VIVIAN DOS SANTOS SOUZA, UFRB; JACIENE LOPES DE JESUS, CNPMF; FABIANA FUMI CERQUEIRA SASAKI, CNPMF; VANDERLEI DA SILVA SANTOS, CNPMF.
Título:  Effect of the storage period on physical-chemical characteristics, microbiological composition and sensory acceptance of two varieties of frozen sweet cassava
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Brazilian Journal of Food Technology , Campinas, v. 24, e2020215, 2021
ISSN:  1981-6723
DOI:  https://doi.org/10.1590/1981-6723.21520
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract Sweet cassava can be sold frozen, i.e., frozen food, to facilitate preparation and consumption. This study aimed toevaluate physical-chemical characteristics, cooking time, microbiological quality and sensory attributes regarding the varieties BRS Aipim Brasil and Eucalipto in frozen storage. The roots were washed in water, sanitized, cut into cylinders, peeled, sanitized, drained, packed in nylon/ low density polyethylene packages and stored at -18 °C, being evaluated every 30 days, approximately. The Eucalipto variety showed the lowest moisture (61.98%) and the highest pulp yield (71.41%) and starch content (33.45%). However, the BRS Aipim Brasil variety had lower color intensity (11.48) and greater color angle (97.45°) than Eucalipto. The two cassava genotypes showed no difference in terms of acidity, luminosity, soluble solids, total sugar content and pH. The Eucalipto variety showed the shortest cooking time (25 minutes) and moisture (62.92%) concerning the five storage times that were evaluated. This variety also had the highest starch content during storage, except at 31 days. The Eucalipto variety was more accepted for the color, aroma and overall impression attributes. Regarding flavor and texture, the two varieties were considered similar and were classified between the hedonic terms ?like slightly? and ?like moderately?. The sensory acceptance of the roots was not altered during storage and the grades attributed were above 6.0, which represents the minimu... Mostrar Tudo
Thesagro:  Mandioca.
Thesaurus Nal:  Cassava.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/226886/1/Effect-of-the-storage-period-on-physicalchemical-2021.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMF33408 - 1UPAAP - DDPublicação digital
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Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  24/01/2011
Data da última atualização:  17/08/2011
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 3
Autoria:  ASSIS, O. B. G.; BRITTO, D. de.
Afiliação:  ODILIO BENEDITO GARRIDO DE ASSIS, CNPDIA.
Título:  Uso de análise de imagens no acompanhamento de contaminação por fungos em frutos minimamente processados.
Ano de publicação:  2010
Fonte/Imprenta:  Higiene alimentar, São Paulo, v. 24, n. 180/181, p. 101-107, 2010.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Frutos; Fungos.
Thesagro:  Contaminação.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPDIA12941 - 1UPCSP - PPPROCI-10.00175201000175
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