|
|
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Hortaliças. |
Data corrente: |
05/02/2024 |
Data da última atualização: |
05/02/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
KITAKIMA, E. W.; NAKASU, E. Y. T.; INOUE-NAGATA, A. K.; SALAROLI, R. B.; RAMOS-GONZÁLEZ, P. L. |
Afiliação: |
ELLIOT WATANABE KITAJIMA, UNIVERSIDADE DE SÃO PAULO; ERICH YUKIO TEMPEL NAKASU, CNPH; ALICE KAZUKO INOUE NAGATA, CNPH; RENATO BARBOSA SALAROLI, UNIVERSIDADE DE BRASÍLIA; PEDRO LUIS RAMOS-GONZÁLEZ, INSTITULO BIOLÓGICO. |
Título: |
Tomato fruit blotch virus cytopathology strengthens evolutionary links between plant blunerviruses and insect negeviruses. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Scientia Agricola, v. 80, 2023. |
ISSN: |
1678-992X |
DOI: |
10.1590/1678-992X-2022-0045 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
e20220045. |
Conteúdo: |
Tomato fruit blotch virus (ToFBV) is a blunervirus that causes blotches on mature tomato (Solanum lycopersicon L.) fruits in Italy and Australia in 2020, and was newly detected in Brazil. A cytological study on pericarp tissues from the blotched areas of infected fruits collected in Brasília, Brazil, revealed characteristic cell alterations. Small and slender bacilliform particles (ca. 25 nm wide × 100 nm long) were found accumulating in the perinuclear space and the lumen of the endoplasmic reticulum of the epidermis, peri- and mesocarp cells. No viroplasmlike inclusion was observed either in the nuclei or in the cytoplasm. |
Palavras-Chave: |
Kitavirus; Tomato fruit blotch virus. |
Thesagro: |
Doença de Planta; Tomate; Vírus. |
Thesaurus Nal: |
Solanum lycopersicum var. lycopersicum; Tomatoes; Transmission electron microscopy; Virus-like particles. |
Categoria do assunto: |
S Ciências Biológicas |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1161639/1/AP-CNPH-05022024-Inoue-Nagata-et-al-2023b.pdf
|
Marc: |
LEADER 01592naa a2200313 a 4500 001 2161639 005 2024-02-05 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1678-992X 024 7 $a10.1590/1678-992X-2022-0045$2DOI 100 1 $aKITAKIMA, E. W. 245 $aTomato fruit blotch virus cytopathology strengthens evolutionary links between plant blunerviruses and insect negeviruses.$h[electronic resource] 260 $c2023 500 $ae20220045. 520 $aTomato fruit blotch virus (ToFBV) is a blunervirus that causes blotches on mature tomato (Solanum lycopersicon L.) fruits in Italy and Australia in 2020, and was newly detected in Brazil. A cytological study on pericarp tissues from the blotched areas of infected fruits collected in Brasília, Brazil, revealed characteristic cell alterations. Small and slender bacilliform particles (ca. 25 nm wide × 100 nm long) were found accumulating in the perinuclear space and the lumen of the endoplasmic reticulum of the epidermis, peri- and mesocarp cells. No viroplasmlike inclusion was observed either in the nuclei or in the cytoplasm. 650 $aSolanum lycopersicum var. lycopersicum 650 $aTomatoes 650 $aTransmission electron microscopy 650 $aVirus-like particles 650 $aDoença de Planta 650 $aTomate 650 $aVírus 653 $aKitavirus 653 $aTomato fruit blotch virus 700 1 $aNAKASU, E. Y. T. 700 1 $aINOUE-NAGATA, A. K. 700 1 $aSALAROLI, R. B. 700 1 $aRAMOS-GONZÁLEZ, P. L. 773 $tScientia Agricola$gv. 80, 2023.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Hortaliças (CNPH) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
Registros recuperados : 46 | |
6. | | ROSA, M. F.; FURTADO, A. A. L.; ALBUQUERQUE, R. T.; LEITE, S. G. F. Aclimatacao de flora desnitrificante a alta salinidade. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENGENHARIA, 11., 1996, Rio de Janeiro, RJ. Anais... Rio de Janeiro: Asociacao Brasileira de Engenharia Agricola, 1996. v.2, p.1537-1541.Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
| |
7. | | BARBOSA, A. B.; SILVA, G. A. da; CHIAPPIN, C. C. de J.; LEITE, S. G. F. Acompanhamento da fase tumultuosa de vinificação em mostos inoculados com Saccharomyces cerevisiae e leveduras não-Saccharomyces. In: CONGRESSO LATINO-AMERICANO DE VITICULTURA E ENOLOGIA, 10.; CONGRESSO BRASILEIRO DE VITICULTURA E ENOLOGIA, 11.; SEMINÁRIO FRANCO-BRASILEIRO DE VITICULTURA E ENOLOGIA, 2., 2005, Bento Gonçalves. Anais... Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2005. p. 347.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
| |
12. | | NEVES, L. C.; CABRAL, L. M. C.; LEITE, S. G. F.; MATTA, V. M. Esterilizacao de suco de acerola por microfiltracao. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 16., 1998, Rio de Janeiro, RJ. Anais... Rio de Janeiro: SBCTA, 1998. v.3, p.1818-1821.Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
| |
13. | | CASTILHO, L. R.; COELHO, M. A. Z.; COURI, S.; LEITE, S. G. F.; MEDRONHO, R. A. Escolha de linhagens de A.Niger para a producao de pectinases e caracterizacao do complexo enzimatico. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENGENHARIA, 11., 1996, Rio de Janeiro, RJ. Anais... Rio de Janeiro: Associacao Brasileira de Engenharia Quimica, 1996. v. 2, p.1466-1471.Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
| |
15. | | COELHO, M. A. Z.; ROSA, M. F.; FURTADO, A. A. L.; LEITE, S. G. F. Fermentacao semi solida da casca de coco verde para producao de enzimas: influencia da razao substrato/solucao de sais. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 17., 2000, Fortaleza, CE. Livro de resumos... Fortaleza: SBCTA, 2000. v.3 , p.9.62, 2000.Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
| |
19. | | FURTADO, A. A. L.; ROSA, M. F.; ALBUQUERQUE, R. T.; LEITE, S. G. F. Nitrificacao de efluente de refinaria de petroleo: acompanhamento microbiologico. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENGENHARIA, 11., 1996, Rio de Janeiro, RJ. Anais... Rio de Janeiro: Associacao Brasileira de Engenharia Quimica, 1996. v.2, p.1542-1546.Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
| |
Registros recuperados : 46 | |
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|