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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
29/01/2003 |
Data da última atualização: |
21/11/2018 |
Autoria: |
ARGANDOÑA, E. J. S.; NISHYYAMA, C.; HUBINGER, M. D. |
Afiliação: |
Eliana Janet Sanjinez Argandoña, Universidade Estadual de Campinas - Unicamp/Faculdade de Engenharia de Alimentos/Departamento de Engenharia de Alimentos; Cintia Nishiyama, Universidade Estadual de Campinas - Unicamp/Faculdade de Engenharia de Alimentos/Departamento de Engenharia de Alimentos; Míriam Dupas Hubinger, Universidade Estadual de Campinas - Unicamp/Faculdade de Engenharia de Alimentos/Departamento de Engenharia de Alimentos. |
Título: |
Qualidade final de melão osmoticamente desidratado em soluções de sacarose com adição de ácidos. |
Ano de publicação: |
2002 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 37, n. 12, p. 1803-1810, dez. 2002 |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Título em inglês: Quality of osmotically dehydrated melon in sucrose solutions with addition of acids. |
Conteúdo: |
A desidratação osmótica associada à adição de ácidos fracos representa uma alternativa de processamento brando, resultando em um produto com características sensoriais praticamente inalteradas e apropriado para o consumo imediato. O objetivo deste estudo foi avaliar a influência dos ácidos cítrico e lático na obtenção de melão osmoticamente desidratado e na qualidade final do produto. Pedaços de melão (Cucumis melo inodorus, cultivar: Gold Mine), de 40x30x15 mm, foram imersos em três tipos de soluções (sacarose + ácido cítrico, sacarose + ácido lático e sacarose) com diferentes concentrações de sacarose (50 a 70ºBrix). A desidratação osmótica foi realizada em temperatura controlada (30 a 50ºC) por até três horas. A adição de ácidos não influenciou significativamente na variação da cromaticidade. No entanto, a concentração da solução desidratante e a temperatura tiveram efeitos significativos no aumento da luminosidade do produto. A tensão na ruptura foi menor nas amostras processadas em relação à fruta fresca, porém a deformação na ruptura foi significativamente mais alta nas amostras tratadas com ácido lático a 50oC, fornecendo produtos mais viscoelásticos, porém mais firmes. |
Palavras-Chave: |
Cucumis melo inodorus; dehydration. |
Thesagro: |
Ácido Cítrico; Ácido Lático; Desidratação. |
Thesaurus Nal: |
citric acid; lactic acid. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/AI-SEDE/24148/1/1803.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Caprinos e Ovinos. |
Data corrente: |
04/08/2021 |
Data da última atualização: |
04/08/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
LOPES, M. N.; GOMES, G. M. F.; MARANHÃO, T. D.; SILVEIRA, W. M.; POMPEU, R. C. F. F.; SILVA, R. G. da; BEZERRA, M. A.; CÂNDIDO, M. J. D. |
Afiliação: |
MARCOS NEVES LOPES, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Piauí (IFPI) - Valença do Piauí, PI, Brasil; GIL MARIO FERREIRA GOMES, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Piauí (IFPI) - Paulistana, PI, Brasil; THEYSON DUARTE MARANHÃO, Universidade de São Paulo (USP), Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz" (ESALQ) - Piracicaba, SP, Brasil; WALISSON MARQUES SILVEIRA, Universidade Federal do Ceará (UFC) - Fortaleza, CE, Brasil; ROBERTO CLAUDIO FERNANDES F POMPEU, CNPC; RODRIGO GREGÓRIO DA SILVA, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Ceará (IFCE) - Limoeiro do Norte, CE, Brasil; MARLOS ALVES BEZERRA, CNPAT; MAGNO JOSÉ DUARTE CÂNDIDO, Universidade Federal do Ceará (UFC) - Fortaleza, CE, Brasil. |
Título: |
Photochemical activity modulated by water, nitrogen, and phosphorus status in cactus pear. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Brasileira de Zootecnia, v. 50, e20210012, 2021. |
DOI: |
https://doi.org/10.37496/rbz5020210012 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
This study aimed to evaluate the effects of nitrogen (N) and phosphorus (P) associated with dry and rainy seasons on the photochemical activity of Opuntia ficus-indica (L.) Mill. cv. Gigante. Combinations of N (10.0, 70.0, 100.0, 130.0, and 190.0 kg ha-1 yr-1) and P2O5 (10.0, 70.0, 100.0, 130.0, and 190.0 kg ha -1 yr -1) were evaluated in the dry and rainy seasons in semi-arid regions. A completely randomized block design with split-plot arrangement was adopted with four replications. In Quixadá, the maximum potential quantum efficiency of photosystem II (Fv/Fm) was 0.82, observed in third-order cladodes (rainy season and N/P 75.6/10.0 kg ha -1 yr -1), while in Tejuçuoca, the maximum Fv/Fm was 0.81, found in 2nd/3rd order cladodes (rainy season and N/P 10.0/190.0 kg ha -1 yr -1). In Quixadá, the maximum electron transport rate (ETR) was 31.6 -mol m -2 s -1 in 2nd/3rd order cladodes (rainy season and N/P 10.0/190.0 kg ha -1 yr -1), and in Tejuçuoca, the maximum ETR was 24.1 -mol m -2 s -1, in second-order cladodes (rainy season and N/P 110.1/10.0 kg ha -1 yr -1). In Quixadá and Tejuçuoca, higher values of Fv/Fm and ETR were observed in the rainy season. In Quixadá, the maximum fluorescence decrease ratio (FDR) was 4.04 in third-order cladodes (rainy season and N/P 10.0/114.8 kg ha -1 yr -1), while in Tejuçuoca, the maximum FDR was 6.93, found in 2nd/3rd order cladodes (rainy season and N/P 190.0/10.0 kg ha -1 yr -1). In Quixadá and Tejuçuoca, there was predominance of higher FDR values in the rainy season. Nitrogen, phosphorus, and water status modulate the photochemical efficiency of cladodes of cactus pear cv. Gigante in semi-arid regions. MenosThis study aimed to evaluate the effects of nitrogen (N) and phosphorus (P) associated with dry and rainy seasons on the photochemical activity of Opuntia ficus-indica (L.) Mill. cv. Gigante. Combinations of N (10.0, 70.0, 100.0, 130.0, and 190.0 kg ha-1 yr-1) and P2O5 (10.0, 70.0, 100.0, 130.0, and 190.0 kg ha -1 yr -1) were evaluated in the dry and rainy seasons in semi-arid regions. A completely randomized block design with split-plot arrangement was adopted with four replications. In Quixadá, the maximum potential quantum efficiency of photosystem II (Fv/Fm) was 0.82, observed in third-order cladodes (rainy season and N/P 75.6/10.0 kg ha -1 yr -1), while in Tejuçuoca, the maximum Fv/Fm was 0.81, found in 2nd/3rd order cladodes (rainy season and N/P 10.0/190.0 kg ha -1 yr -1). In Quixadá, the maximum electron transport rate (ETR) was 31.6 -mol m -2 s -1 in 2nd/3rd order cladodes (rainy season and N/P 10.0/190.0 kg ha -1 yr -1), and in Tejuçuoca, the maximum ETR was 24.1 -mol m -2 s -1, in second-order cladodes (rainy season and N/P 110.1/10.0 kg ha -1 yr -1). In Quixadá and Tejuçuoca, higher values of Fv/Fm and ETR were observed in the rainy season. In Quixadá, the maximum fluorescence decrease ratio (FDR) was 4.04 in third-order cladodes (rainy season and N/P 10.0/114.8 kg ha -1 yr -1), while in Tejuçuoca, the maximum FDR was 6.93, found in 2nd/3rd order cladodes (rainy season and N/P 190.0/10.0 kg ha -1 yr -1). In Quixadá and Tejuçuoca, there was predominance of higher ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Effective quantum efficiency of PSII; Electron transport rate; Feed crops; Fertilization. |
Thesagro: |
Opuntia Ficus Indica; Palma Forrageira; Planta Forrageira. |
Thesaurus NAL: |
Brazil; Forage crops; Opuntia ficus-indica; Semiarid soils; Water stress. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/224800/1/CNPC-2021-Art-15.pdf
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Marc: |
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Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC) |
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