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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido; Embrapa Territorial.
Data corrente:  23/07/2014
Data da última atualização:  02/12/2014
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  TEIXEIRA, A. H. de C.; TONIETTO, J.; PEREIRA, G. E.; HERNANDEZ, F. B. T.; ANGELOTTI, F.; LOPES, H. L.
Afiliação:  ANTONIO HERIBERTO DE C TEIXEIRA, CNPM; JORGE TONIETTO, CNPUV; GIULIANO ELIAS PEREIRA, CNPUV; FRANCISLENE ANGELOTTI, CPATSA.
Título:  Agro-climatic suitability delimitation for table and wine grape crops under irrigation conditions in Northeastern Brazil.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  Acta Horticulturae, n. 1038, p. 277-286, 2014.
ISBN:  0567-7572
Idioma:  Inglês
Português
Notas:  Presented at the 7th International Symposium on Irrigation of Horticultural Crops.
Conteúdo:  Long term weather data were used together with specific regression models involving crop coefficient (Kc), reference evapotranspiration (ET0), accumulated degree days (DDac) and precipitation (P), to develop a vineyard water indicator (VWI) for seedless table and wine grapes under different pruning periods in the Brazilian Northeast. The VWI thermo-hydrological indicator was applied together with average values of air temperature (T) for a growing season (GS) to classify the vineyard agroclimatic suitability. For table grapes, the seedless cv. ?Sugraone? used as a reference, it was observed that the region has no thermal limitation for commercial grape production. However, higher sugar contents in berries and yield would be obtained in the areas and pruning periods with higher TGS. In relation to wine grape, cv. ?Syrah? taking as a reference, it was shown that there are some thermal limitations for the tropical wine quality. This is depending on pruning dates, lower acidity and higherpotential alcohol and pH. In wines analyzed under conditions of larger TGS values, wines became unbalanced in terms of phenolic and aromatic composition. Considering the whole Brazilian Northeast region, for table grapes the best pruning periods is from July to September, while for wine grapes they are between April and June. The spatially presented analyses can subsidize vineyard water allocation criterions, when aiming at improvements of grape and wine water productivity in conditions of clima... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Bioclimatic indices; Índices bioclimáticos; Temperatura do ar; Uva de mesa; Vinhedo.
Thesagro:  Evapotranspiração; Irrigacao; Precipitação Pluvial; Uva; Vitis Vinifera.
Thesaurus Nal:  Air temperature; Atmospheric precipitation; Evapotranspiration; Grapes; Irrigation; Vineyards.
Categoria do assunto:  --
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Territorial (CNPM)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPM4196 - 1UPCAP - DD14/062AP2014.062
CPATSA52937 - 1UPCAP - PP0085800858
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Biblioteca(s):  Embrapa Solos.
Data corrente:  07/06/2011
Data da última atualização:  03/11/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  TEIXEIRA, S. C. G.; ZIOLLI, R. L.; MARQUES, M. R. da C.; PEREZ, D. V.
Afiliação:  Sílvio Cesár Godinho Teixeira, UERJ; Roberta Lourenço Ziolli, PUC-RJ; Monica Regina da Costa Marques, UERJ; DANIEL VIDAL PEREZ, CNPS.
Título:  Study of pyrene adsorption on two brazilian soils.
Ano de publicação:  2011
Fonte/Imprenta:  Water, Air & Soil Pollution, v. 219, p. 297-301, 2011.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s11270-010-0707-3
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This study investigated pyrene adsorption on two contrasting Brazilian soils: a Kandiudult and a Vertisol. It was found that the time taken to reach thermodynamic equilibrium depended on the soil type. The curves for different pyrene-to-soil mass ratios for Vertisol soil showed significant differences. This is probably related to the presence of 2:1 clays that may increase the adsorption of pyrene due to the resulting interlamellar space. The adsorption of pyrene on the Kandiudult showed, in general, good agreement with the Langmuir isotherm. In the case of the Vertisol, there was good agreement with the linear isotherm. The kinetic model that best explains the adsorption in Kandiudult was the pseudo second-order model. For the Vertisol, the Morris Weber model best explains the behavior of pyrene.
Palavras-Chave:  Kinetic.
Thesaurus NAL:  adsorption; hydrocarbons.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Solos (CNPS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPS15817 - 1UPCAP - DD2011.00060
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