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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Soja; Embrapa Trigo. |
Data corrente: |
23/11/2012 |
Data da última atualização: |
01/04/2014 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
SANTOS, J. S. dos; SOUZA, T. M.; ONO, E. Y. S.; HASHIMOTO, E; H.; BASSOI, M. C.; MIRANDA, M. Z. de; ITANO, E. N.; KAWAMURA, O.; HIROOKA, E. Y. |
Afiliação: |
JOICE SIFUENTES DOS SANTOS, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE LONDRINA; THIAGO MONTAGNER SOUZA, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE LONDRINA; ELISABETE YURIE SATAQUE ONO, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE LONDRINA; ELISABETE HIROMI HASHIMOTO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE TECNOLOGIA DO PARANÁ; MANOEL CARLOS BASSOI, CNPSO; MARTHA ZAVARIZ DE MIRANDA, CNPT; EIKO NAKAGAWA ITANO, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE LONDRINA; OSAMU KAWAMURA, KAGAWA UNIVERSITY; ELISA YOKO HIROOKA, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE LONDRINA. |
Título: |
Natural occurrence of deoxynivalenol in wheat from Parana State, Brazil and estimated daily intake by wheat products. |
Ano de publicação: |
2013 |
Fonte/Imprenta: |
Food Chemistry, Essex, v. 138, n. 1, p. 90-95, May 2013. |
ISSN: |
0308-8146 |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2012.09.100 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The occurrence of deoxynivalenol (DON) was evaluated in 113 wheat samples from the northern and central/ southwestern regions of Paraná State, Brazil during the 2008 and 2009 growing seasons, and this rate of occurrence was used to estimate the DON dietary exposure. The DON determination was carried out by an indirect competitive enzyme-linked immunosorbent assay. DON was detected in 66.4% samples at levels ranging from 206.3 to 4732.3 lg/kg (mean 1894.9 lg/kg). The estimated daily intake (EDI) of DON through bread and pasta was evaluated in the inhabitants of Londrina City in northern Paraná State, Brazil. The average intake of these inhabitants was 0.79 lg/kg body weight (b.w.) for bread and 0.35 lg/ kg b.w. for pasta. The total EDI was 1.13 lg/kg, which is above the Provisional Tolerable Daily Maximum Intake (PTDMI) of 1 lg/kg b.w. To our knowledge, this is the first report on natural DON occurrence in wheat and DON dietary exposure estimation from Paraná, Brazil. |
Palavras-Chave: |
Exposure estimation; Trichotecene; Winter cereal. |
Thesagro: |
Tecnologia de alimento; Trigo. |
Thesaurus Nal: |
Food technology; Wheat. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana W Química e Física |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/75051/1/2013foodchemistryv138n1p90.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Trigo (CNPT) |
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Registros recuperados : 123 | |
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Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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9. | | CHAMILETE, S. A. M.; NASSU, R. T.; ZAFALON, L. F.; ALVES, T. C. Análises descritivas de produção e sanidade de glândula mamária geradas pelo software DelPro 5.3 do sistema de ordenha voluntária (VMS). In: JORNADA CIENTÍFICA DA EMBRAPA SÃO CARLOS, 14., 2022, São Carlos, SP. Anais... São Carlos, SP: Embrapa Instrumentação; Embrapa Pecuária Sudeste, 2022. p. 70. (Embrapa Instrumentação. Documentos, 73).Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental. |
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