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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Caprinos e Ovinos; Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  03/03/2022
Data da última atualização:  03/03/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  GUIMARAES, V. P.; LUCENA, C. C. de; FACO, O.; BOMFIM, M. A. D.; BARBOSA, F. F. L.; DUBEUF, J.-P.
Afiliação:  VINICIUS PEREIRA GUIMARAES, SIRE; CICERO CARTAXO DE LUCENA, CNPC; OLIVARDO FACO, CNPC; MARCO AURELIO DELMONDES BOMFIM, CNPC; FRANCISCO FERRAZ LARANJEIRA BARBOSA, CNPMF; JEAN-PAUL DUBEUFD, INRAE SELMET –LRDE, Corte, France.
Título:  The future of small ruminants in Brazil: Lessons from the recent period and scenarios for the next decade.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Small Ruminant Research, v. 209, 2022.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.smallrumres.2022.106651
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: Brazilian goat and sheep farming has increased their activities in the past years, with an increase of the number of flocks, of farms with sheep and goats, of animals and volume of dairy products sold. We observed an improvement of the professionalization of the activity, with added - value products and the creation of cooperatives and other collective initiatives; farmers improved their hygienic and sanitary conditions and often obtained certification. They created certification and created commercial establishments, from meat boutiques, presence in gondolas of large supermarket chains, to restaurants specialized in the sale of products of caprine origin and sheep. The history of the introduction of small ruminants in the country significantly influenced the organization and market positioning that we see today. The consumption of beef and dairy products has long been preponderant in the country what logically favored cattle breeding. Consequently, for a long time, small ruminants were exclusively dedicated to informal or self-consumption regional markets in the Northeast and South of Brazil. Driven by the demand for fulfill demands of meat and milk of public policies and private markets, the situation has changed recently. Reports from several authors showing that the social construction of markets can be a path to make this market feasible, showing that, in this dynamic, the role of the consumer is essential for goat and sheep sector. Other studies have shown th... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Business; Foresight; Innovation ecosystem; Production chain.
Thesagro:  Caprinocultura; Ovinocultura.
Thesaurus Nal:  Agribusiness and business economics; Agricultural economics; Brazil; Economic forecasting; Goats; Prospective studies; Retrospective studies; Sheep.
Categoria do assunto:  E Economia e Indústria Agrícola
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
AI-SEDE65758 - 1UPCAP - DD
CNPC40259 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  09/11/2020
Data da última atualização:  10/08/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  ALMEIDA, L. R. S.; NACHADO, P. H.; BIANCHINI, P. C.; BIANCHINI, F.; LIMA VERDE, D. C. A.
Afiliação:  LUCAS RICARDO SOUZA ALMEIDA; PRISCILA HELENA MACHADO; PAOLA CORTEZ BIANCHINI, CPATSA; FABRICIO BIANCHINI, CPATSA; DIEGO C. ALVES LIMA VERDE.
Título:  Mapeamento participativo das áreas Fundo de Pasto da comunidade Ouricuri, Uauá, Bahia.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Cadernos de Agroecologia, v. 15, n. 2, 2020.
Idioma:  Português
Notas:  Edição dos Anais do XI Congresso Brasileiro de Agroecologia, São Cristóvão, Sergipe, 2020.
Conteúdo:  O mapeamento participativo pode ser compreendido como uma ferramenta metodológica que aborda de forma dinâmica e interativa os saberes de certo grupo social possibilitando a estes construir seus mapas territoriais utilizando elementos de intensa significância, contribuindo com o auto reconhecimento, pertencimento do território, além de planejamento e gestão dos recursos naturais. As comunidades tradicionais de fundo de pasto, fazem o uso coletivo da terra, para criação de animais e conservam um território vasto para o manejo e manutenção de seu modo de vida. Este trabalho teve como objetivo apresentar a oficina de mapeamento participativo do grupo temático fundo de pasto da Comunidade Ouricuri localizada em Uauá/Bahia. Foram utilizadas metodologias participativas com roteiros pré estruturados, em oficina de trabalho coletivo sobre as áreas destinadas ao fundo de pasto. Tivemos como resultado um mapa temático destas áreas de solta dos animais com finalidade de gestão das potencialidades e desafios do território de fundo de pasto de Uauá/ Bahia
Palavras-Chave:  Agrobiodiversidade; Comunidade tradicional; Fundo de pasto; Mapeamento participativo.
Thesagro:  Agricultura Familiar.
Thesaurus NAL:  Family farms.
Categoria do assunto:  B Sociologia Rural
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/217600/1/Mapeamento-participativo-das-areas-Fundo-de-Pasto-da-comunidade-Ouricuri-Uaua-Bahia-2020.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATSA59248 - 1UPCAA - DD
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