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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agrobiologia; Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  09/12/2020
Data da última atualização:  01/06/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  AURIEMA, B. E.; CORREA, F. J.; GUIMARÃES, J. de T.; SOARES, P. T. dos S.; ZONTA, E.; ROSA, R. C. C.; ROSENTHAL, A.; LUCHESE, R. E.; ESMERINO, E. A.; MATHIAS, S. P.
Afiliação:  Bruna Emygdio Auriema, UFRRJ; Fernando Jensen Correa, UFRRJ; Jonas de Toledo Guimarães, UFF; Paula Thaís dos Santos Soares, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio de Janeiro, Maracana; Everaldo Zonta, UFRRJ; RAUL CASTRO CARRIELLO ROSA, CNPAB; AMAURI ROSENTHAL, CTAA; Rosa Helena Luchese, UFRRJ; Erick Almeida Esmerino, UFRRJ; Simone Pereira Mathias, UFRRJ.
Título:  Green Banana Biomass: Physicochemical and functional properties and its potentialas a fat replacer in a chicken mortadella.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  LWT. Food Science and Technology, v, 140, 110686, p. 1-9, Apr. 2021.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.lwt.2020.110686
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The potential of green banana biomass (GBB) as a natural ingredient and its impact as a fat replacer in chicken mortadella on sensory perception were investigated. The GBB was assessed for physicochemical characterization, antioxidant capacity and antimicrobial activity. Five chicken mortadella formulations were developed with fat replacement of 25, 50, 75 and 100% by GBB. Microbiological stability of the formulations was assessed, and the sensory profiling was evaluated by Preferred Attribute Elicitation (PAE). The dietary fiber, resistant starch, total phenolic compounds and antioxidant capacity in GBB were 3.99%, 4.16%, 518.39 mg GAE/100 g (GAE: Gallic acid equivalent) of dry sample, 5307.62 ?mol of trolox equivalent (TE)/100 g of dry sample and 3583.12 ?mol of trolox equivalent (TE)/100 g of dry sample, respectively. GBB contained potassium (1121 mg/100 g), phos- phorus (183.6 mg/100 g), magnesium (77.4 mg/100 g), copper (0.53 mg/100 g) and iron (7.21 mg/100 g). The microbial counts in the formulations after 90 days of chill storage were within the safe limit. The results concluded that GBB showed desirable functional and technological proprieties to be used in chicken mortadella without affecting the characteristic flavor of these products. Besides, PAE proved to be a potential method to characterize chicken mortadella.
Palavras-Chave:  Descriptive analysis; Fat replacer; Natural ingredient; Sensory profiling.
Thesaurus Nal:  Food technology; Mortadella.
Categoria do assunto:  --
Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/235568/1/1-s2.0-S0023643820316741-main.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAB41597 - 1UPCAP - DD
CTAA15070 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agropecuária Oeste.
Data corrente:  08/01/2008
Data da última atualização:  24/11/2011
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Autoria:  OLIVEIRA, A. de; PADOVAN, M. P.; ZATARIM, M.; MAIOR, J. A. B.; DAINEZE, L. C.
Afiliação:  Adair de Oliveira, Agência de Desenvolvimento Agrário e Extensão Rural de Mato Grosso do Sul; Milton Parron Padovan, Embrapa Agropecuária Oeste; Mariana Zatarim, Agência de Desenvolvimento Agrário e Extensão Rural de Mato Grosso do Sul; José Antonio Bono Maior, Universidade para o Desenvolvimento do Estado e da Região do Pantanal; Luiz Carlos Daineze, Agência de Desenvolvimento Agrário e Extensão Rural de Mato Grosso do Sul.
Título:  Avaliação do potencial produtivo de cultivares de mandioca industrial desenvolvidas no sistema de produção orgânica em Campo Grande, MS.
Ano de publicação:  2007
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MANDIOCA, 12., 2007, Paranavaí. Mandioca: bioenergia, alimento e renda: anais. Paranavaí: Prefeitura: Sociedade Brasileira de Mandioca: IAPAR: CETEM, 2007.
Descrição Física:  1 CD-ROM.
Idioma:  Português
Notas:  Publicado também na: RAT: Revista Raízes e Amidos Tropicais, v. 3, 2007. (SEP 037).
Thesagro:  Mandioca.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/47861/1/037.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agropecuária Oeste (CPAO)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAO29887 - 1UPCAA - --CD 33007.00330
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