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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  13/11/2023
Data da última atualização:  13/11/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SILVA, R. M. e; SIMOES, W. L.; GUIMARÃES, M. J. M.; BARROS, J. R. A.; BARBOSA, K. V. F.; ANGELOTTI, F.
Afiliação:  RODRIGO MOURA E SILVA, Universidade de Pernambuco; WELSON LIMA SIMOES, CPATSA; MIGUEL JULIO MACHADO GUIMARÃES, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia, São Raimundo das Mangabeiras, MA; JULIANE RAFAELE ALVES BARROS, Fundação de Amaparo à Ciência e Tecnologia do Estado de Pernambuco; KAIO VINICIUS FERNANDES BARBOSA, Universidade de Pernambuco; FRANCISLENE ANGELOTTI, CPATSA.
Título:  Tolerance of alfafa varieties subjected to salinity.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Irriga, v. 28, n. 1, p. 1-21, 2023.
DOI:  http://dx.doi.org/10.15809/irriga.2023v28n3p1-21
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Saline water can be an alternative for the production of salt-tolerant forages. Thus, the objective was to evaluate the tolerance of alfalfa varieties to salinity, aiming at their inclusion in production systems that use irrigation water with high levels of salt or salinized soils. The experiment was conducted in a greenhouse, in a 3x5x3 factorial, three alfalfa varieties (LE-N4, Crioula and DK-192), five salinity levels (0; 3.5; 5.0; 7.0; 10. 5 and 14.0 dS m-1) and three cuts of the aerial part, with four replications. For irrigation management, lysimeters were installed. Fresh and dry plant biomass, chlorophyll, water use efficiency and enzymatic activity were analyzed. Increased salinity reduced fresh and dry biomass of shoots and roots, chlorophyll content and water use efficiency. Salinity altered the biochemical responses of alfalfa. DK-192 showed higher production of fresh and dry biomass of the shoot, while LE-N4 was more sensitive to saline stress, reducing production from the level of 7.0 dS m-1. Increased catalase activity in Crioula and DK-192 under saline stress contributed to the production of fresh and dry biomass of the shoot.
Palavras-Chave:  Biomassa fresca e seca; Estresse oxidativo; Estresse salino; Forrageiras tolerantes ao sal.
Thesagro:  Água Salina; Alfafa; Biomassa; Enzima; Medicago Sativa; Salinidade.
Thesaurus Nal:  Biomass; Enzymes; Medicago sativa subsp. falcata; Oxidative stress; Saline water.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1158230/1/Tolerance-of-alfafa-varieties-subjected-to-salinity-Alfafa.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATSA60732 - 1UPCAP - DD
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Gado de Leite. Para informações adicionais entre em contato com cnpgl.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Gado de Leite.
Data corrente:  06/12/2011
Data da última atualização:  06/12/2011
Tipo da produção científica:  Capítulo em Livro Técnico-Científico
Autoria:  LOPES, F. C. F.; GAMA, M. A. S. da; RIBEIRO, C. G. S.; MOURTHÉ, M. H. F.; BARROS, P. A. V. de; SOUZA, S. M. de.
Afiliação:  FERNANDO CESAR FERRAZ LOPES, CNPGL; MARCO ANTONIO SUNDFELD DA GAMA, CNPGL; CARLOS GUSTAVO SANTOS RIBEIRO, UFMG; MARIO HENRIQUE FRANÇA MOURTHÉ, UFMG; PATRÍCIA APARECIDA VIEIRA DE BARROS, UFMG; SHIRLEY MOTTA DE SOUZA, UFV.
Título:  Produção de leite com alto teor de CLA - experiência brasileira.
Ano de publicação:  2011
Fonte/Imprenta:  In: PEREIRA, L. G. R.; NOBRE, M. M.; NEVES, A. L. A.; CAMPOS, M. M.; MENDONCA, L. C.; GOMIDE, C. A. de M.; SANTOS, G. G. dos; SIQUEIRA, K. B. (Ed.). Pesquisa, desenvolvimento e inovação para a sustentabilidade da bovinocultura leiteira. Juiz de Fora: Embrapa Gado de Leite, 2011.
Páginas:  p. 251-296.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Ácidos linoleicos conjugados - CLA; Bovinos leiteiros - suplementação alimentar; Leite - composição - ácidos graxos; Vacas leiteiras - nutrição.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Gado de Leite (CNPGL)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPGL18564 - 1UMTPL - PPPL 637.1P436pPL
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