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Registros recuperados : 72 | |
22. | | ARRUDA, L.; PEREIRA, G. E.; CAPELLA, Y.; ARRUDA, J. H.; GUERRA, N. Sensory stability and aromatic differentiation of tropical Brazilian wines. In: WORLD VINE AND WINE CONGRESS, 39.; GENERAL ASSEMBLY OF THE OIV, 14., 2016, Bento Gonçalves. Vitiviniculture: technological advances to market challenges: abstracts. Bento Gonçalves: International Organisation of Vine and Wine, 2016. 1 Pen drive. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho. |
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25. | | VIEIRA, R.; WUEST, B.; SEARA, L. T. e; FARO, Z. P. de; GUERRA, N. B. Suco concentrado de abacaxi com recuperacao de aromas Salvador: SBF, 1977 p.39-44 In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 4., 1977, Salvador. Anais... Cruz das Almas: SBF, 1978. Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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29. | | TEIXEIRA, M. V. J.; PEREIRA, G. E.; GUERRA, N. B.; VASCONCELOS, M. A. S.; LIMA, L. L. A. Caracterização fenólica de vinhos tropicais brasileiros de Tempranillo e Ruby Cabernet. In: CONGRESSO LATINO-AMERICANO DE VITICULTURA E ENOLOGIA, 15.; CONGRESSO BRASILEIRO DE VITICULTURA E ENOLOGIA, 13., 2015, Bento Gonçalves. Resumos... Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho: Associação Brasileira de Enologia, 2015. 1 Pen drive. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho. |
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30. | | OLIVEIRA JUNIOR, R. S. de; GUERRA, N.; OSIPE, J. B.; FRANCHINI, L. H. M.; ADEGAS, F. S.; OSIPE, R. Herbicidas registrados para uso e resultados de pesquisa. In: CONSTANTIN, J.; OLIVEIRA JUNIOR, R. S. de; OLIVEIRA NETO, A. M. de (Ed.). Buva: fundamentos e recomendações para manejo. Curitiba: Omnipax, 2013. p. 65-89. Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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31. | | SILVEIRA, K. C. da; GUERRA, N. B.; LIMA, L. L. de A.; ANDRADE, S. A. C. de; PEREIRA, G. E. The influence of climatic conditions on the phenolic composition of tropical Brazilian wines. In: WORLD CONGRESS OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY, 16.; LATIN AMERICAN SEMINAR OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY, 17., 2012, Foz do Iguaçu. Addressing global food security and wellness through food science and technology: abstracts. Foz do Iguaçu: [s.n.], 2012. Não paginado. 1 CD-ROM. Resumo. IUFoST 2012. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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32. | | LIMA, L. L. de A.; SCHULER, A.; GUERRA, N. B.; PEREIRA, G. E.; LIMA, T. L. de A.; ROCHA, H. Otimização e validação de método para determinação de ácidos orgânicos em vinhos por cromatografia líquida de alta eficiência. Quimica Nova, São Paulo, v. 33, n. 5, p. 1186-1189, 2010. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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33. | | LIMA, L. L. de A.; SCHULER, A.; GUERRA, N. B.; PEREIRA, G. E.; LIMA, T. de A.; ROCHA, H. Otimização e validação de método para determinação de ácidos orgânicos em vinhos por cromatografia líquida de alta eficiência. Química Nova, São Paulo, v. 33, n. 5, p. 1186-1189, 2010. Nota técnica. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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34. | | SILVEIRA, K. C. da; GUERRA, N. B.; LIMA, L. L. de A.; ANDRADE, S. A. C.; PEREIRA, G. E. Tropical Brazilian wines: influence of the cultivar and rootstock on the characterization and stability of in bottles. In: WORLD CONGRESS OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY, 16.; LATIN AMERICAN SEMINAR OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY, 17., 2012, Foz do Iguaçu. Addressing global food security and wellness through food science and technology: abstracts. Foz do Iguaçu: [s.n.], 2012. Não paginado. 1 CD-ROM. Resumo. IUFoST 2012. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho. |
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35. | | BRAZ, G. B. P.; OLIVEIRA JUNIOR, R. S. de; CONSTANTIN, J.; OLIVEIRA NETO, A. M. de; DAN, H. de A.; GUERRA, N.; OSIPE, J. B.; TAKANO, H. K. Alternativas para o controle de soja RR voluntária na cultura do algodoeiro. IN: CONGRESSO BRASILEIRO DO ALGODÃO, 8.; COTTON EXPO, 1., 2011, São Paulo. Evolução da cadeia para construção de um setor forte: Anais. Campina Grande, PB: Embrapa Algodão, 2011. p.577-584 Biblioteca(s): Embrapa Algodão. |
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36. | | LIMA, M. V. D. de O.; TEIXEIRA, M. V. J.; ARRUDA, L. L. de A. L.; PEREIRA, G. E.; GUERRA, N. B. Chemistry composition during red grapes maturation for wines elaboration in Northeast Brazil. In: WORLD VINE AND WINE CONGRESS, 39.; GENERAL ASSEMBLY OF THE OIV, 14., 2016, Bento Gonçalves. Vitiviniculture: technological advances to market challenges: abstracts. Bento Gonçalves: International Organisation of Vine and Wine, 2016. 1 Pen drive. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho. |
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38. | | LIMA, M. V. D. de O.; TEIXEIRA, M. V. J.; GUERRA, N. B.; ARRUDA, L. L. de A. L.; PEREIRA, G. E. Desenvolvimento dos ácidos orgânicos em diferentes fases fenológicas de uvas viníferas destinadas à elaboração de vinhos tintos tropicais no Brasil. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 24., 2016, São Luis. Fruticultura: fruteiras nativas e sustentabilidade. São Luis, MA: SBF, 2016. Resumo 1695 Biblioteca(s): Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho. |
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39. | | DUTRA, P. R. S.; ASSIS, J. S. de; AZEVEDO, L. C. de; RIBEIRO, A. P. L.; ANDRADE, S. A.; GUERRA, N. B. Desenvolvimento do fruto da mangueira cv. Tommy Atkins no município de Petrolina, PE, Brasil. In: SEMANA INTERNACIONAL DA FRUTICULTURA, FLORICULTURA E AGROINDÚSTRIA - FRUTAL, 10.; REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE INTERAMERICANA DA HORTICULTURA TROPICAL, 49., 2003, Fortaleza. Anais... Fortaleza : Instituto Frutal, 2003. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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40. | | DUTRA, P. R. S.; AZEVEDO, L. C. de; RIBEIRO, A. P. L.; ASSIS, J. S. de; ANDRADE, S. A. C.; GUERRA, N. B. Desenvolvimento do fruto da mangueira ´Tommy Atkins´, cultivada em Petrolina, Brasil. Proceedings of the Interamerican Society for Tropical Horticulture, v. 47, p.210-212, 2003. Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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Registros recuperados : 72 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Clima Temperado; Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
11/11/2021 |
Data da última atualização: |
11/11/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
FACCHINELLO, P. H. K.; CARVALHO, I. R.; STRECK, E. A.; AGUIAR, G. A.; GOVEIA, J.; FEIJÓ, M.; PEREIRA, R. R.; OLIVEIRA, V. F. de; FAGUNDES, P. R. R.; MAIA, L. C. da; LAUTENCHLEGER, F.; MAGALHAES JUNIOR, A. M. de. |
Afiliação: |
PAULO HENRIQUE KARLING FACCHINELLO; IVAN RICARDO CARVALHO; EDUARDO ANIBELE STRECK; GABRIEL ALMEIDA AGUIAR; JANAÍNA GOVEIA; MICHELE FEIJÓ; ROBERTO RAMOS PEREIRA; VICTORIA FREITAS DE OLIVEIRA; PAULO RICARDO REIS FAGUNDES, CPACT; LUCIANO CARLOS DA MAIA; FRANCINE LAUTENCHLEGER; ARIANO MARTINS DE MAGALHAES JUNIOR, CPACT. |
Título: |
Predicted genetic gains weighted by selection pressures for grain quality in irrigated rice. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v. 56, e02497, 2021. |
ISSN: |
1678-3921 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Título em português: Ganhos genéticos previstos ponderados por pressões de seleção para qualidade de grãos em arroz irrigado. |
Conteúdo: |
ABSTRACT - The objective of this work was to analyze components of variances and heritabilities, estimate selection gain, and evaluate the different selection pressures for physical quality attributes of grains of families of segregating generations of irrigated rice (Oryza sativa), through the REML/BLUP methodology. The experiment was conducted in the state of Rio Grande do Sul, Brazil, where selections were made in the F3, F4, and F5 segregating generations, in the 2015/2016, 2016/2017, and 2017/2018 crop seasons, in eight segregating populations (families) from different crosses. Intrinsic physical quality attributes, genetic parameters, and response to selection were evaluated
using different selection pressures. The obtained estimates showed genetic gains for the characters related to grain quality, mainly for total chalky area, vitreous whiteness, total whiteness, ratio between vitreous whiteness and total whiteness, and percentage of whole grains and broken grains, in selections in early generations. The used families show satisfactory results, being superior to the control cultivars. For most characters, the estimates of broad-sense heritability are considered intermediate, together with the other parameters, showing the possibility of genetic selection for grain quality attributes. The response to selection with a pressure of 10% is very promising for rice grain
quality attributes.
RESUMO - O objetivo deste trabalho foi analisar componentes de variâncias e herdabilidades, estimar o ganho de seleção e avaliar as diferentes pressões de seleção para atributos físicos de qualidade de grãos de famílias de gerações segregantes de arroz (Oryza sativa) irrigado, por meio da metodologia REML/BLUP. O experimento foi conduzido no Rio Grande do Sul, Brasil, onde foram realizadas seleções nas gerações segregantes F3, F4 e F5, nas safras 2015/2016, 2016/2017 e 2017/2018, em oito populações segregantes (famílias) oriundas de diferentes cruzamentos. Foram avaliados atributos físicos de qualidade intrínsecos, parâmetros genéticos e resposta à seleção, tendo-se utilizado diferentes pressões de seleção. Foram obtidas estimativas que apresentaram ganhos genéticos para os caracteres de qualidade dos grãos, principalmente para área calcárea total, alvura vítrea, alvura total, relação entre alvura vítrea e alvura total, e percentual de grãos inteiros e quebrados, em seleções nas primeiras gerações. As famílias utilizadas apresentam resultados satisfatórios, sendo superiores às cultivares-controle. Para a maioria dos caracteres, as estimativasde herdabilidade em sentido amplo são consideradas intermediárias, junto com os demais parâmetros, o que mostra a possibilidade de seleção genética para os atributos de qualidade do grão. A resposta à seleção com pressão de 10% é muito promissora para os atributos de qualidade de grãos de arroz. MenosABSTRACT - The objective of this work was to analyze components of variances and heritabilities, estimate selection gain, and evaluate the different selection pressures for physical quality attributes of grains of families of segregating generations of irrigated rice (Oryza sativa), through the REML/BLUP methodology. The experiment was conducted in the state of Rio Grande do Sul, Brazil, where selections were made in the F3, F4, and F5 segregating generations, in the 2015/2016, 2016/2017, and 2017/2018 crop seasons, in eight segregating populations (families) from different crosses. Intrinsic physical quality attributes, genetic parameters, and response to selection were evaluated
using different selection pressures. The obtained estimates showed genetic gains for the characters related to grain quality, mainly for total chalky area, vitreous whiteness, total whiteness, ratio between vitreous whiteness and total whiteness, and percentage of whole grains and broken grains, in selections in early generations. The used families show satisfactory results, being superior to the control cultivars. For most characters, the estimates of broad-sense heritability are considered intermediate, together with the other parameters, showing the possibility of genetic selection for grain quality attributes. The response to selection with a pressure of 10% is very promising for rice grain
quality attributes.
RESUMO - O objetivo deste trabalho foi analisar componentes de variâncias e herdabil... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Oriza. |
Thesagro: |
Arroz; Arroz Irrigado; Melhoramento Genético Vegetal; Oryza Sativa; Seleção Genética. |
Thesaurus NAL: |
Breeding; Grain quality; Oryza; Rice. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/227709/1/PAB-2497-artigo-PH-2021.pdf
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Marc: |
LEADER 04156naa a2200397 a 4500 001 2136088 005 2021-11-11 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1678-3921 100 1 $aFACCHINELLO, P. H. K. 245 $aPredicted genetic gains weighted by selection pressures for grain quality in irrigated rice.$h[electronic resource] 260 $c2021 500 $aTítulo em português: Ganhos genéticos previstos ponderados por pressões de seleção para qualidade de grãos em arroz irrigado. 520 $aABSTRACT - The objective of this work was to analyze components of variances and heritabilities, estimate selection gain, and evaluate the different selection pressures for physical quality attributes of grains of families of segregating generations of irrigated rice (Oryza sativa), through the REML/BLUP methodology. The experiment was conducted in the state of Rio Grande do Sul, Brazil, where selections were made in the F3, F4, and F5 segregating generations, in the 2015/2016, 2016/2017, and 2017/2018 crop seasons, in eight segregating populations (families) from different crosses. Intrinsic physical quality attributes, genetic parameters, and response to selection were evaluated using different selection pressures. The obtained estimates showed genetic gains for the characters related to grain quality, mainly for total chalky area, vitreous whiteness, total whiteness, ratio between vitreous whiteness and total whiteness, and percentage of whole grains and broken grains, in selections in early generations. The used families show satisfactory results, being superior to the control cultivars. For most characters, the estimates of broad-sense heritability are considered intermediate, together with the other parameters, showing the possibility of genetic selection for grain quality attributes. The response to selection with a pressure of 10% is very promising for rice grain quality attributes. RESUMO - O objetivo deste trabalho foi analisar componentes de variâncias e herdabilidades, estimar o ganho de seleção e avaliar as diferentes pressões de seleção para atributos físicos de qualidade de grãos de famílias de gerações segregantes de arroz (Oryza sativa) irrigado, por meio da metodologia REML/BLUP. O experimento foi conduzido no Rio Grande do Sul, Brasil, onde foram realizadas seleções nas gerações segregantes F3, F4 e F5, nas safras 2015/2016, 2016/2017 e 2017/2018, em oito populações segregantes (famílias) oriundas de diferentes cruzamentos. Foram avaliados atributos físicos de qualidade intrínsecos, parâmetros genéticos e resposta à seleção, tendo-se utilizado diferentes pressões de seleção. Foram obtidas estimativas que apresentaram ganhos genéticos para os caracteres de qualidade dos grãos, principalmente para área calcárea total, alvura vítrea, alvura total, relação entre alvura vítrea e alvura total, e percentual de grãos inteiros e quebrados, em seleções nas primeiras gerações. As famílias utilizadas apresentam resultados satisfatórios, sendo superiores às cultivares-controle. Para a maioria dos caracteres, as estimativasde herdabilidade em sentido amplo são consideradas intermediárias, junto com os demais parâmetros, o que mostra a possibilidade de seleção genética para os atributos de qualidade do grão. A resposta à seleção com pressão de 10% é muito promissora para os atributos de qualidade de grãos de arroz. 650 $aBreeding 650 $aGrain quality 650 $aOryza 650 $aRice 650 $aArroz 650 $aArroz Irrigado 650 $aMelhoramento Genético Vegetal 650 $aOryza Sativa 650 $aSeleção Genética 653 $aOriza 700 1 $aCARVALHO, I. R. 700 1 $aSTRECK, E. A. 700 1 $aAGUIAR, G. A. 700 1 $aGOVEIA, J. 700 1 $aFEIJÓ, M. 700 1 $aPEREIRA, R. R. 700 1 $aOLIVEIRA, V. F. de 700 1 $aFAGUNDES, P. R. R. 700 1 $aMAIA, L. C. da 700 1 $aLAUTENCHLEGER, F. 700 1 $aMAGALHAES JUNIOR, A. M. de 773 $tPesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília$gv. 56, e02497, 2021.
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