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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  15/12/2022
Data da última atualização:  16/12/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  GOTTSCHALK, L. M. F.; SANTOS, J.; SOUZA, I.; SOUZA, E. F. de; TERZI, S. da C.; OLIVEIRA, A. N. de; COSTA, S. D. de O.; PENHA, E. das M.; SILVA, J. P. L. da; SANTOS, K. M. O. dos.
Afiliação:  LEDA MARIA FORTES GOTTSCHALK, CTAA; JULIANA SANTOS, UEZO; ISABEL SOUZA, UFRRJ; ERIKA FRAGA DE SOUZA, CTAA; SELMA DA COSTA TERZI, CTAA; ADRIANO NASCIMENTO DE OLIVEIRA, CTAA; SIMONE DUARTE DE OLIVEIRA COSTA, CTAA; EDMAR DAS MERCES PENHA, CTAA; JANINE PASSOS LIMA DA SILVA, CTAA; KARINA MARIA OLBRICH DOS SANTOS, CTAA.
Título:  Coconut water as a medium for biomass production by lactobacillus plantarum.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  In: SIMPÓSIO NACIONAL DE BIOPROCESSOS, 23., SIMPÓSIO DE HIDRÓLISE ENZIMÁTICA DE BIOMASSAS, 14.; SEMINÁRIO BRASILEIRO DE TECNOLOGIA ENZIMÁTICA, 14, 2022, Búzios. [Anais...] São Paulo: Associação Brasileira de Engenharia Química, 2022. 2 p.
Idioma:  Inglês
Notas:  23 a 31 de agosto. SINAFREM; SHEB; ENZITEC. Na publicação: Leda Gottschalk, Juliana Santos, Isabel Souza, Erika Fraga, Selma Terzi, Adriano Oliveira, Simone Duarte, Edmar Penha, Janine Passos, Karina Olbrich.
Conteúdo:  Demand for non-dairy products with probiotics has increased for health or lifestyle reasons. The market is very promising and companies from different sectors of the food industry have sought applications of probiotics in plant products. However, the need to adapt cultures to processing steps and to the intrinsic characteristics of plant matrices has limited these applications. The availability of probiotic cultures of national origin with these attributes and lower cost can favor the production and, therefore, the consumption of functional foods, beneficial to the health of the consumer. Embrapa counts the strain L. plantarum B12 selected and characterized in previous projects based on properties associated with probiotic functionality. Probiotics are living microorganisms that, when administered in adequate quantities, provide health benefits to the host (FAO/WHO, 2001). In this work, the mentioned strain was produced in a medium containing coconut water supplemented or not with other sources of nitrogen.
Palavras-Chave:  Alimentos funcionais probióticos; Lacbtobacillus plantarum B12.
Thesagro:  Água de Coco; Biomassa.
Thesaurus Nal:  Coconuts; Lactobacillus.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1149813/1/Trabalho-completo-coconut-lactobacillus.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA15419 - 1UPCAA - DD
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Meio Ambiente. Para informações adicionais entre em contato com cnpma.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  08/08/2013
Data da última atualização:  05/02/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  DONKE, A. C. G.; MATSUURA, M. I. da S. F.; SUGAWARA, E. T.; KULAY, L. A.
Afiliação:  MARILIA IEDA DA S F MATSUURA, CNPMA.
Título:  Energo and exergo-environmental analysis of a multipurpose process for ethanol production from sugarcane and corn.
Ano de publicação:  2013
Fonte/Imprenta:  In: INTERNATIONAL EXERGY, LIFE CYCLE ASSESSMENT, AND SUSTAINABILITY WORKSHOP & SYMPOSIUM, 3., 2013, Nisyros. Anais... Nisyros: ECOST, 2013. p. 1305-1312. p. 437-448.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: This study carry out a diagnosis of thhe energy and environmental performaces of ethanol processing under conditions that it occurs in a multipurpose facility located on Braziliam Northwest region. Four productive scenarios were selected to a comparison based on the agricultural assets and anergetic utilities. A method of work combining standard environmentalimpact indicator (ReCiPe) with energetic and exergetic analysis (CED and CExD) was selected to perform the evaluation. For the situation that all the approaches are evaluated simultaneously, scenario II - ethanol from corn and cogeneration - presents the most balanced Energo and Exergo-environmental perfomaces. Scenario III was deeply influenced by the effects provided by the Brazilian grid. This dependence became unfeasible the alternative. The performance of ethanol production from sugarcane. It is recommended that additional tests of proportioning between agricultural assets may be carried out.
Palavras-Chave:  Energy Analysis; Exergy Analysis.
Thesagro:  Cana de açúcar; Etanol; Impacto ambiental.
Thesaurus NAL:  environmental performance; Ethanol production; Life cycle Assessment.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPMA12763 - 1UPCAA - DD
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