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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
12/01/2023 |
Data da última atualização: |
24/04/2023 |
Autoria: |
CAZAGRANDA, C.; AMANCIO, R.; FEITEN, M. C.; GILIOLI, A.; GONZALEZ, S. L.; FAGUNDES, C. |
Afiliação: |
CINDIAMARA CAZAGRANDA, CENTRO DE DIAGNÓSTICO DE SANIDADE ANIMAL; RAFAEL AMANCIO, SERVIÇO BRASILEIRO DE APOIO ÀS MICRO E PEQUENAS EMPRESAS; MIRIAN CRISTINA FEITEN, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE MARINGÁ; ANDRESSA GILIOLI, INSTITUTO FEDERAL CATARINENSE; SAMANTHA LEMKE GONZALEZ, INSTITUTO FEDERAL CATARINENSE; CRISTIANE FAGUNDES, INSTITUTO FEDERAL CATARINENSE. |
Título: |
Obtenção de farinha de ora-pro-nóbis (Pereskia aculeata Miller) e sua aplicação no desenvolvimento de biscoitos tipo cookie. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Cadernos de Ciência & Tecnologia, v. 39, n. 3, e27148, 2022. |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.35977/0104-1096.cct2022.v39.27148 |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Título em inglês: Ora-pro-nóbis (Pereskia aculeata Miller) flour production and its utilization on development of cookies. |
Conteúdo: |
RESUMO - O objetivo deste trabalho foi desenvolver biscoitos tipo cookie com adição de farinha de ora-pro-nobis (Pereskia aculeata Miller) (FOPN), seguindo-se três formulações: cookie controle com 0% de FOPN (F1), com 2% de FOPN (F2), e com 5% de FOPN (F3). A FOPN apresentou 6,04% de umidade, 14,56% de cinzas, 3,30% de lipídeos, 11,9% de proteína bruta, 31,37% de fibra bruta, 2,49% de acidez titulável total (ATT), e pH de 5,09. Para os biscoitos tipo cookie, os parâmetros umidade (F1: 4,97%, F2: 5,04%, F3: 5,06%), proteína (F1: 5,9%, F2: 6,2%, F3: 6,5%), fibra bruta (F1: 1,06%, F2: 5,19%, F3: 6,22%), cinzas (F1: 0,99%, F2: 1,37%, F3: 1,88%) e cor (F1: 50,07, F2: 61,42, F3: 69,01) mostraram aumento significativo com o aumento do teor de FOPN (p < 0,05), enquanto outros parâmetros, tais como lipídeos (F1: 14,02%, F2: 13,31%, F3: 13,30%), pH (F1: 7,10, F2: 6,95, F3: 6,92) e sólidos solúveis totais (F1: 34,4 ºBrix, F2: 33,2 ºBrix, F3: 33,1 ºBrix), mostraram redução significativa com o aumento de FOPN (p < 0,05). A ATT apresentou o mesmo valor para todas as formulações (3,46%). Os resultados indicam que a FOPN pode contribuir para que o biscoito seja um produto fonte de proteínas, além de aumentar o conteúdo de fibras do alimento. ABSTRACT - The main goal of this work was to develop cookie-type biscuits added with ora-pro-nóbis (Pereskia aculeata Miller) flour (FOPN), following three formulations: control cookie with 0% FOPN (F1), 2% FOPN (F2), and 5% FOPN (F3). FOPN showed 6.04% moisture, 14.56% ash content, 3.30% lipids, 11.9% crude protein, 31.37% crude fiber, 2.49% total titratable acidity (TA), and pH of 5.09. For the cookies, the parameters moisture (F1: 4.97%, F2: 5.04%, F3: 5.06%), protein (F1: 5.9%, F2: 6.2%, F3: 6.5%), crude fiber (F1: 1.06%, F2: 5.19%, F3: 6.22%), ash content (F1: 0.99%, F2: 1.37%, F3: 1.88%), and color (F1: 50.07, F2: 61.42, F3: 69.01) showed a significant increase with increasing FOPN (p < 0.05), while other parameters, such as lipids (F1: 14.02%, F2: 13.31%, F3: 13.30%), pH (F1: 7.10, F2: 6.95, F3: 6.92), and total soluble solids (F1: 34.4 ºBrix, F2: 33.2 ºBrix, F3: 33.1 ºBrix), showed significant reduction with increasing FOPN (p<0.05). TA was the same for all formulations (3.46%). The results indicate that FOPN can contribute to the cookies becoming a protein source product, besides increasing the fiber content of the food. MenosRESUMO - O objetivo deste trabalho foi desenvolver biscoitos tipo cookie com adição de farinha de ora-pro-nobis (Pereskia aculeata Miller) (FOPN), seguindo-se três formulações: cookie controle com 0% de FOPN (F1), com 2% de FOPN (F2), e com 5% de FOPN (F3). A FOPN apresentou 6,04% de umidade, 14,56% de cinzas, 3,30% de lipídeos, 11,9% de proteína bruta, 31,37% de fibra bruta, 2,49% de acidez titulável total (ATT), e pH de 5,09. Para os biscoitos tipo cookie, os parâmetros umidade (F1: 4,97%, F2: 5,04%, F3: 5,06%), proteína (F1: 5,9%, F2: 6,2%, F3: 6,5%), fibra bruta (F1: 1,06%, F2: 5,19%, F3: 6,22%), cinzas (F1: 0,99%, F2: 1,37%, F3: 1,88%) e cor (F1: 50,07, F2: 61,42, F3: 69,01) mostraram aumento significativo com o aumento do teor de FOPN (p < 0,05), enquanto outros parâmetros, tais como lipídeos (F1: 14,02%, F2: 13,31%, F3: 13,30%), pH (F1: 7,10, F2: 6,95, F3: 6,92) e sólidos solúveis totais (F1: 34,4 ºBrix, F2: 33,2 ºBrix, F3: 33,1 ºBrix), mostraram redução significativa com o aumento de FOPN (p < 0,05). A ATT apresentou o mesmo valor para todas as formulações (3,46%). Os resultados indicam que a FOPN pode contribuir para que o biscoito seja um produto fonte de proteínas, além de aumentar o conteúdo de fibras do alimento. ABSTRACT - The main goal of this work was to develop cookie-type biscuits added with ora-pro-nóbis (Pereskia aculeata Miller) flour (FOPN), following three formulations: control cookie with 0% FOPN (F1), 2% FOPN (F2), and 5% FOPN (F3). FOPN showed 6.04%... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Planta não convencional. |
Thesagro: |
Farinha; Fibra; Ora Pro Nobis; Pereskia Aculeata; Proteína. |
Thesaurus Nal: |
Crude protein; Plant fibers. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1150924/1/Obtencao-farinha-ora-pro-nobis-2022.pdf
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Marc: |
LEADER 03468naa a2200301 a 4500 001 2150924 005 2023-04-24 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttp://dx.doi.org/10.35977/0104-1096.cct2022.v39.27148$2DOI 100 1 $aCAZAGRANDA, C. 245 $aObtenção de farinha de ora-pro-nóbis (Pereskia aculeata Miller) e sua aplicação no desenvolvimento de biscoitos tipo cookie.$h[electronic resource] 260 $c2022 500 $aTítulo em inglês: Ora-pro-nóbis (Pereskia aculeata Miller) flour production and its utilization on development of cookies. 520 $aRESUMO - O objetivo deste trabalho foi desenvolver biscoitos tipo cookie com adição de farinha de ora-pro-nobis (Pereskia aculeata Miller) (FOPN), seguindo-se três formulações: cookie controle com 0% de FOPN (F1), com 2% de FOPN (F2), e com 5% de FOPN (F3). A FOPN apresentou 6,04% de umidade, 14,56% de cinzas, 3,30% de lipídeos, 11,9% de proteína bruta, 31,37% de fibra bruta, 2,49% de acidez titulável total (ATT), e pH de 5,09. Para os biscoitos tipo cookie, os parâmetros umidade (F1: 4,97%, F2: 5,04%, F3: 5,06%), proteína (F1: 5,9%, F2: 6,2%, F3: 6,5%), fibra bruta (F1: 1,06%, F2: 5,19%, F3: 6,22%), cinzas (F1: 0,99%, F2: 1,37%, F3: 1,88%) e cor (F1: 50,07, F2: 61,42, F3: 69,01) mostraram aumento significativo com o aumento do teor de FOPN (p < 0,05), enquanto outros parâmetros, tais como lipídeos (F1: 14,02%, F2: 13,31%, F3: 13,30%), pH (F1: 7,10, F2: 6,95, F3: 6,92) e sólidos solúveis totais (F1: 34,4 ºBrix, F2: 33,2 ºBrix, F3: 33,1 ºBrix), mostraram redução significativa com o aumento de FOPN (p < 0,05). A ATT apresentou o mesmo valor para todas as formulações (3,46%). Os resultados indicam que a FOPN pode contribuir para que o biscoito seja um produto fonte de proteínas, além de aumentar o conteúdo de fibras do alimento. ABSTRACT - The main goal of this work was to develop cookie-type biscuits added with ora-pro-nóbis (Pereskia aculeata Miller) flour (FOPN), following three formulations: control cookie with 0% FOPN (F1), 2% FOPN (F2), and 5% FOPN (F3). FOPN showed 6.04% moisture, 14.56% ash content, 3.30% lipids, 11.9% crude protein, 31.37% crude fiber, 2.49% total titratable acidity (TA), and pH of 5.09. For the cookies, the parameters moisture (F1: 4.97%, F2: 5.04%, F3: 5.06%), protein (F1: 5.9%, F2: 6.2%, F3: 6.5%), crude fiber (F1: 1.06%, F2: 5.19%, F3: 6.22%), ash content (F1: 0.99%, F2: 1.37%, F3: 1.88%), and color (F1: 50.07, F2: 61.42, F3: 69.01) showed a significant increase with increasing FOPN (p < 0.05), while other parameters, such as lipids (F1: 14.02%, F2: 13.31%, F3: 13.30%), pH (F1: 7.10, F2: 6.95, F3: 6.92), and total soluble solids (F1: 34.4 ºBrix, F2: 33.2 ºBrix, F3: 33.1 ºBrix), showed significant reduction with increasing FOPN (p<0.05). TA was the same for all formulations (3.46%). The results indicate that FOPN can contribute to the cookies becoming a protein source product, besides increasing the fiber content of the food. 650 $aCrude protein 650 $aPlant fibers 650 $aFarinha 650 $aFibra 650 $aOra Pro Nobis 650 $aPereskia Aculeata 650 $aProteína 653 $aPlanta não convencional 700 1 $aAMANCIO, R. 700 1 $aFEITEN, M. C. 700 1 $aGILIOLI, A. 700 1 $aGONZALEZ, S. L. 700 1 $aFAGUNDES, C. 773 $tCadernos de Ciência & Tecnologia$gv. 39, n. 3, e27148, 2022.
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Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroenergia; Embrapa Meio-Norte. |
Data corrente: |
26/08/2019 |
Data da última atualização: |
03/12/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
SOUZA, W. R. de; OLIVEIRA, N. G. de; VINECY, F.; RIBEIRO, A. P.; BASSO, M. F.; CASARI, R. A. das C. N.; CUNHA, B. A. D. B. da; DUARTE, K. E.; SANTIAGO, T. R.; MARTIN, P. K.; AUCIQUE-PEREZ, C. E.; CRISTOFOLETTI JUNIOR, S. C.; NEPOMUCENO, A. L.; SOUSA, C. A. F. de; KOBAYASHI, A. K.; NAKASHIMA, K.; YAMAGUCHI-SHINOZAKI, K.; MOLINARI, H. B. C. |
Afiliação: |
Wagner Rodrigo de Souza, Universidade Federal do ABC (UFABC), São Bernardo do Campo, Brasil; Nelson Geraldo de Oliveira; Felipe Vinecky; Ana Paula Ribeiro; Marcos Fernando Basso; Raphael Augusto das Chagas Noqueli Casari; Bárbara Andrade Dias Brito da Cunha; Karoline Estefani Duarte; Thaís Ribeiro Santiago; Polyana Kelly Martin; Carlos Eduardo Aucique?Perez; Sílvio Carlos Cristofoletti Júnior, Centro de Tecnologia Canavieira (CTC), Piracicaba, Brasil; ALEXANDRE LIMA NEPOMUCENO, CNPSO; CARLOS ANTONIO FERREIRA DE SOUSA, CPAMN; ADILSON KENJI KOBAYASHI, CNPAE; Kazuo Nakashima; Kazuko Yamaguchi-Shinozaki; HUGO BRUNO CORREA MOLINARI, CNPAE. |
Título: |
Field evaluation of AtDREB2A CA overexpressing sugarcane for drought tolerance. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Journal Agronomy and Crop Science, v. 00, p. 1-9, Apr. 2019. |
DOI: |
10.1111/jac.12341 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Climate change is undoubtedly altering the atmosphere, occasioning extreme temperatures that can cause weather calamities such as droughts and floods. Among the major constraints limiting crop production, drought is one of the most important.
Sugarcane (Saccharum spp. hybrid) is considered an important economic crop not only for sugar production, but also for ethanol generation, serving as an expandable green alternative to crude oil use. To take advantage of the use of sugarcane as renewable
source for bioethanol production, it is important to increase its productivity without increasing land use, which includes cultivation under hostile conditions, such as water?limited environments. Previously, we demonstrated that stress?inducible
overexpression of the transcription factor AtDREB2A CA conferred drought tolerance in sugarcane subjected to water deficit under greenhouse conditions. In the present work, the AtDREB2A CA transgenic sugarcane lines were evaluated in the field in two representative seasonally dry regions of Brazil. The results demonstrated that the AtDREB2A CA sugarcane lines presented higher yield and productivity when compared to non?transformed plants under drought, representing a suitable strategy for the development of new drought?tolerant cultivars. |
Palavras-Chave: |
Drought-tolerant variety; Field trials; Water deficit. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02396naa a2200373 a 4500 001 2115720 005 2019-12-03 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1111/jac.12341$2DOI 100 1 $aSOUZA, W. R. de 245 $aField evaluation of AtDREB2A CA overexpressing sugarcane for drought tolerance.$h[electronic resource] 260 $c2019 520 $aClimate change is undoubtedly altering the atmosphere, occasioning extreme temperatures that can cause weather calamities such as droughts and floods. Among the major constraints limiting crop production, drought is one of the most important. Sugarcane (Saccharum spp. hybrid) is considered an important economic crop not only for sugar production, but also for ethanol generation, serving as an expandable green alternative to crude oil use. To take advantage of the use of sugarcane as renewable source for bioethanol production, it is important to increase its productivity without increasing land use, which includes cultivation under hostile conditions, such as water?limited environments. Previously, we demonstrated that stress?inducible overexpression of the transcription factor AtDREB2A CA conferred drought tolerance in sugarcane subjected to water deficit under greenhouse conditions. In the present work, the AtDREB2A CA transgenic sugarcane lines were evaluated in the field in two representative seasonally dry regions of Brazil. The results demonstrated that the AtDREB2A CA sugarcane lines presented higher yield and productivity when compared to non?transformed plants under drought, representing a suitable strategy for the development of new drought?tolerant cultivars. 653 $aDrought-tolerant variety 653 $aField trials 653 $aWater deficit 700 1 $aOLIVEIRA, N. G. de 700 1 $aVINECY, F. 700 1 $aRIBEIRO, A. P. 700 1 $aBASSO, M. F. 700 1 $aCASARI, R. A. das C. N. 700 1 $aCUNHA, B. A. D. B. da 700 1 $aDUARTE, K. E. 700 1 $aSANTIAGO, T. R. 700 1 $aMARTIN, P. K. 700 1 $aAUCIQUE-PEREZ, C. E. 700 1 $aCRISTOFOLETTI JUNIOR, S. C. 700 1 $aNEPOMUCENO, A. L. 700 1 $aSOUSA, C. A. F. de 700 1 $aKOBAYASHI, A. K. 700 1 $aNAKASHIMA, K. 700 1 $aYAMAGUCHI-SHINOZAKI, K. 700 1 $aMOLINARI, H. B. C. 773 $tJournal Agronomy and Crop Science$gv. 00, p. 1-9, Apr. 2019.
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