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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria Tropical.
Data corrente:  26/01/2024
Data da última atualização:  26/01/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  GUIMARAES, T. L. F.; SILVA, L. M. R. da; MUNIZ, C. R.; VIEIRA, I. G. P.; OLIVEIRA, L. S. de; DIAS, F. G. B.; LIMA, C. de B.; GONZAGA, M. L. da C.; LIMA, J. da S. S.; SABINO, L. B. de S.; FIGUEIREDO, E. A. T. de.
Afiliação:  THAYS LIMA FAMA GUIMARAES, FEDERAL UNIVERSITY OF CEARA; LARISSA MORAIS RIBEIRO DA SILVA, FEDERAL UNIVERSITY OF CEARA; CELLI RODRIGUES MUNIZ, CNPAT; ICARO GUSMAO PINTO VIEIRA, PADETEC – Technological Development Park; LUCIANA SIQUEIRA DE OLIVEIRA, FEDERAL UNIVERSITY OF CEARA; FLAYANNA GOUVEIA BRAGA DIAS, FEDERAL UNIVERSITY OF CEARA; CAROLLINE DE BRITO LIMA, FEDERAL UNIVERSITY OF CEARA; MARIA LEÔNIA DA COSTA GONZAGA, FEDERAL UNIVERSITY OF CEARA; JORGIANE DA SILVA SEVERINO LIMA, FEDERAL UNIVERSITY OF CEARA; LUIZ BRUNO DE SOUSA SABINO, FEDERAL UNIVERSITY OF CEARA; EVANIA ALTINA TEIXEIRA DE FIGUEIREDO, FEDERAL UNIVERSITY OF CEARA.
Título:  Potential of chambá (Justicia Pectoralis Jacq.) leaves extracts as a source of bioactive compounds and natural antimicrobial agent.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Food Chemistry Advances, 3, 100367 2023.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.focha.2023.100367
Idioma:  Inglês
Palavras-Chave:  Antimicrobial activity; Justicia pectoralis Jacq.
Thesaurus Nal:  Bioactive compounds; Plant extracts.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria Tropical (CNPAT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAT17215 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Alimentos e Territórios.
Data corrente:  27/11/2023
Data da última atualização:  27/11/2023
Tipo da produção científica:  Folder/Folheto/Cartilha
Autoria:  TANGARI, J.; ARAUJO, G. P. de.
Afiliação:  JULIANA TANGARI, Comida do Amanhã Institute; GUSTAVO PORPINO DE ARAUJO, CNAT.
Título:  Cities & food: European Union - Brazil dialogue on sustainable urban food systems: research report - summary.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Rio de Janeiro: Instituto Comida do Amanhã, 2023.
Páginas:  24 p.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Food systems are very vulnerable to disruptions due to conflict, climate change and economic crises, factors that are adding to social inequality and food inflation to form the 'new normal' of the drivers of food insecurity and mal nutrition (FAO, IFAD, UNICEF, WFP and WHO, 2023). In this challenging scenario, in which the ability to offer healthy, safe and accessible food to all is constantly tested, transforming food systems demands multistakeholder action (Bernardi and Bertello, 2022) and an active participation of cities (Wensing, Cremades and van Leeuwen, 2023). Implementing circular urban food systems is also an opportunity to replace the linear model of production, consumption, and disposal with the maximum use of food via, for example, redistribution of surpluses, use of organic waste for composting, design of social food initiatives and fostering entrepreneurship with social impact in the food sector. These are some of the assumptions behind this project and which are also advocated by Ellen MacArthur Foundation (2019). The environmental and social costs of the linear food production and consumption model is linked to a 'business as usual' view but should not be an option faced as we need to optimise scarce natural resources (Pimbert, 2015). A priority for the European Union is to strengthen the circularity of food systems, as highlighted by the European Green Deal and European research and innovation policy FOOD2030 (European Commission, 2023), which highlights 'ci... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Accessible food; Cidades Sustentáveis e Comunidade; Circular urban food systems; Circularity of food systems; Design of social food initiatives; ODS 11; ODS 12; Redistribution of surpluses; Responsible Production and Consumption; Sustainable Development Goals; Use of organic waste for composting; Zero Hunger.
Thesaurus NAL:  Climate change; Entrepreneurship; Model food systems.
Categoria do assunto:  B Sociologia Rural
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1158754/1/Cities-and-Food-EU-Brazil.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Alimentos e Territórios (CNAT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNAT61 - 1UPCFL - DDTAN
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