Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  14/12/2023
Data da última atualização:  15/12/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  VALDO, S. C. D.; WENDLAND, A.; GONÇALVES, L. A.; SILVA, C. S.; ARAÚJO, L. G.
Afiliação:  STELLA CRISTINA DIAS VALDO, UFG; ADRIANE WENDLAND FERREIRA, CNPAF; LETÍCIA ALMEIDA GONÇALVES, UFG; CARLOS SOUSA SILVA, UFG; LEILA GARCÊS ARAUJO, UFG.
Título:  Evidence of post-formed structures during systemic Curtobacterium flaccumfaciens pv. flaccumfaciens infection in resistant Phaseolus vulgaris genotypes.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Colloquium Agrariae, v. 18, n. 4, p. 12-20, jul./dez. 2022.
ISSN:  1809-8215
DOI:  https://doi.org/10.5747/ca.2022.v18.n4.a503
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Bacterial wilt of the common bean caused by Curtobacterium flaccumfacienspv. flaccumfaciensresults in economic losses. The aim of this study was to analyze the colonization of C. flaccumfaciens pv. flaccumfaciens in resistant, moderately resistant, and susceptible genotypes of common bean plants. The genotypes OuroBranco and IPA 9 (resistant), Diacol Calima (moderately resistant), and CNFRS 11997 and CNFP 10429 (susceptible) were inoculated in the epicotyl, with 100 μL of bacterial suspension of the BRM 14933(Cff25). Disease severity was evaluated 21 days after inoculation (DAI), on a scale from 1 to 9. Plant samples were prepared for scanning electron microscopy analyses. Ouro Branco and IPA 9 (resistant) plants exhibited low colonization, the formation of filaments surrounding bacterial cells and vestures more developed in the pit the xylem vessels. Diacol Calima (moderately resistant) plants presented lower levels of colonization and filament formation than that of resistant cultivars. CNFC 10429 and CNFRS 11997 (susceptible) showed high levels of colonization in the xylem and vessel obstruction, preventing water and nutrient flow, which explains the symptoms of wilt and plant death. Thus, resistance to C. flaccumfacienspv. flaccumfacienscan be explained by plant’s capacity to limit pathogen propagation as a post-formed defense mechanismin this pathosystem
Thesagro:  Feijão; Interação Genética; Phaseolus Vulgaris.
Thesaurus Nal:  Bacterial wilt; Beans; Curtobacterium flaccumfaciens; Curtobacterium flaccumfaciens pv. flaccumfaciens; Infection; Plant pathogenic bacteria.
Categoria do assunto:  H Saúde e Patologia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1159776/1/colloquium-agrariae-2022.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAF36844 - 1UPCAP - DD20222022
Voltar






Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido      Imprime registros no formato resumido
Registros recuperados : 8
Primeira ... 1 ... Última
1.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, D. J.; GONÇALVES, L. A. G.; BESERRA, F. J. Efeito do teor de gordura nas características químicas e sensoriais de embutido fermentado de carne de caprinos. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 37, n. 8, p. 1169-1173, ago. 2002 Título em inglês: Sulphur transport toward soybean roots in three soils from Minas Gerais State, Brazil.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
2.Imagem marcado/desmarcadoANTONIASSI, R.; ESTEVES, W.; GONCALVES, L. A. G. Degumming of rice bran oil corn physical refining. Inform, v.6, p.489,1995. Edicao de Abstracts da Edicao de Abstracts da American Oil Chemists Society Annual Meeting & Expo, 1995.
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Visualizar detalhes do registroImprime registro no formato completo
3.Imagem marcado/desmarcadoNASSAU, R. T; BESERRA, F. J; GONÇALVES, L. A. G. Processo agroindustrial: obtenção de embutido fermentado tipo salame de caprino. Fortaleza: Embrapa Agroindustria Tropical, 2002. (Embrapa Agroindustria Tropical. Comunicado tecnico, 74)
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
4.Imagem marcado/desmarcadoNASSU, R. T.; BESERRA, F. J.; GONÇALVES, L. A. G. Processo agroindustrial: obtenção de embutido fermentado tipo salame de carne de caprinos. Fortaleza: Embrapa Agroindústria Tropical, 2002. 4 p. (Embrapa Agroindústria Tropical. Comunicado Técnico, 74).
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
5.Imagem marcado/desmarcadoCOHEN, K. de O.; GILABERT-ESCRIVÁ, M. V.; JACKIX, M. N. H.; GONÇALVES, L. A. G. Aproveitamento tecnológico das sementes de cupuaçu para a elaboração de sorvete. In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS, 6., 2005, Campinas. Ciência de alimentos abrindo caminhos para o desenvolvimento científico, tecnológico e industrial. Campinas: Unicamp, 2005. 1 CD-ROM.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
6.Imagem marcado/desmarcadoVALDO, S. C. D.; WENDLAND, A.; GONÇALVES, L. A.; SILVA, C. S.; ARAÚJO, L. G. Evidence of post-formed structures during systemic Curtobacterium flaccumfaciens pv. flaccumfaciens infection in resistant Phaseolus vulgaris genotypes. Colloquium Agrariae, v. 18, n. 4, p. 12-20, jul./dez. 2022.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 3
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
7.Imagem marcado/desmarcadoCOHEN, K. de O.; SOUSA, M. V.; SOARES, M. da S.; JACKIX, M. de N. H.; GONÇALVES, L. A. G. Estudo da produção de chocolate ao leite e de produto análogo elaborado com liquor e gordura de cupuaçu. In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS, 5., 2003, Campinas. Resumos... Campinas: UNICAMP, 2003. 1 CD-ROM.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
8.Imagem marcado/desmarcadoRÊGO, M. C. F.; ILKIU-BORGES, F.; FILIPPI, M. C. C. de; GONÇALVES, L. A.; SILVA, G. B. da. Morphoanatomical and biochemical changes in the roots of rice plants induced by plant growth-promoting microorganisms. Journal of Botany, Article ID 818797, 2014. 10 p.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 4
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Arroz e Feijão.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
Registros recuperados : 8
Primeira ... 1 ... Última
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional