Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Tabuleiros Costeiros.
Data corrente:  03/08/2015
Data da última atualização:  12/04/2016
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  COSTA, J. G. da; GOMES, T. C. de A.; SOUZA, M. A.; MELO, P. L. A. de; ARAÚJO, K. D.
Afiliação:  JOAO GOMES DA COSTA, CPATC; TAMARA CLAUDIA DE ARAUJO GOMES, CPATC.
Título:  Native species for integration crop-livestock-forest in planosols in the "canal do sertão" influence region in Alagoas, Brazil.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  In: WORLD CONGRESS ON INTEGRATED CROP-LIVESTOCK-FOREST SYSTEMS, 3.; INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON INTEGRATED CROP-LIVESTOCK SYSTEMS, 3., 2015, Brasília, DF. Towards sustainable intensification: [proceedings..]. Brasília, DF: Embrapa, 2015.
Idioma:  Português
Conteúdo:  Alagoas semiarid region is characterized by low rainfall and shallow soils, hindering the activities related to agriculture. Alagoas Government is building the ?Canal do Sertão?, which carries water vfrom the São Francisco River for this entire region, both for human consumption and for irrigation and livestock.
Palavras-Chave:  Alagoas; Espécies nativas; Semi-árido.
Thesagro:  Solo.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/127522/1/Resumo-Congresso-ILPF-Joao.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Tabuleiros Costeiros (CPATC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATC24174 - 1UPCRA - DD
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  14/10/2020
Data da última atualização:  14/10/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 4
Autoria:  GONÇALVES, S. M.; HIDALGO CHÁVEZ, D. W.; OLIVEIRA, L. M. de; SARANTÓPOULOS, C. I. G. de L.; CARVALHO, C. W. P. de; MELO, N. R. de; ROSENTHAL, A.
Afiliação:  Sheyla Moreira Gonçalves, UFRRJ; Davy William Hidalgo Chávez, UFRRJ; Léa Mariza de Oliveira, ITAL; Claire Isabel Grígoli de Luca Sarantópoulos, ITAL; CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA; Nathália Ramos de Melo, UFRRJ; AMAURI ROSENTHAL, CTAA.
Título:  Effects of high hydrostatic pressure processing on structure and functional properties of biodegradable film.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Heliyon, v. 6, n. 10, e05213, oct. 2020.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2020.e05213
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Effects of high hydrostatic pressure (HHP) processing (200?400 MPa/5 or 10 min) on functional properties of cellulose acetate (CA) films were investigated. As for mechanical properties, HHP caused a reduction in tensile strength (TS), Young's modulus (YM) and an increase in elongation at break (EB). The pressurized films were more luminous, yellowish, reddish and opaque. Less affinity for water was detected for pressurized films through analyses of contact angle and moisture absorption, in addition to reducing the water vapor transmission rate (WVTR). Scanning electron microscopy (SEM) showed the occurrence of delamination for most films, except those treated with 200 MPa/10 min and 300 MPa/10 min. All films showed a predominance of amorphous structure in X-ray diffraction analysis (XRD). That is alignment with the results of differential scanning calorimetry (DSC), which presented values for glass transition temperature (Tg), water adsorption and melting temperature characteristic of materials with low crystallinity. Films treated with HHP had better mechanical resistance during the sealing at 250 °C. In overall the results confirmed the minimal influence of HHP on the functional properties of the CA film and contributed to the scientific and technological knowledge for its potential application in foods processed by HHP.
Palavras-Chave:  Emerging technology; Heat seal strength.
Thesagro:  Tecnologia de Alimento.
Thesaurus NAL:  Cellulose acetate; Food science; Materials science; Packaging materials; Physicochemical properties.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/216659/1/1-s2.0-S2405844020320569-main.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CTAA15032 - 1UPCAP - DD
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional