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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Arroz e Feijão. |
Data corrente: |
30/09/2015 |
Data da última atualização: |
30/05/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
GOMES, L. de O. F.; SANTIAGO, R. de A. C.; CARVALHO, A. V.; CARVALHO, R. N.; OLIVEIRA, I. G. de; BASSINELLO, P. Z. |
Afiliação: |
Luciana de Oliveira Froes Gomes, UFG; Raquel de Andrade Cardoso Santiago, UFG; ANA VANIA CARVALHO, CPATU; ROSANGELA NUNES CARVALHO, CNPAF; Iana Gabriela de Oliveira, CNPAF; PRISCILA ZACZUK BASSINELLO, CNPAF. |
Título: |
Application of extruded broken bean flour for formulation of gluten-free cake blends. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
Food Science and Technology, Campinas, v. 35, n. 2, p. 307-312, Apr./June 2015. |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.1590/1678-457X.6521 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The aim of this study was to determine the physical and microbiological characteristics of extruded broken beans flour, in addition to developing mixtures for gluten-free cake with these flours, evaluating their technological and sensory quality. Gluten-free formulations were prepared with 45%, 60% and 75% of extruded broken beans. All analyzes of the flours and mixtures for cakes were performed according to standard techniques found in the literature. Sensory analyzes of cakes applied the 9-point structured hedonic scale. Results were submitted to variance analysis and comparison of means test (Tukey, p<0.05). The use of extruded broken beans improved the water absorbed and water solubility index of the mixtures for gluten-free cake, and for the lower viscosity and retrogradation when compared to the standard formulation. All cakes were accepted (rate ≥ 7) for all the analyzed attributes. From the technological and sensory standpoints, the development of gluten-free cake mixtures is feasible with up to 75% of extruded broken beans. |
Thesagro: |
Alimentação; Farinha; Feijão; Gluten; Subproduto. |
Categoria do assunto: |
-- Q Alimentos e Nutrição Humana |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/130524/1/0101-307.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Algodão. |
Data corrente: |
31/08/2012 |
Data da última atualização: |
31/08/2012 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
LIMA, G. S. de; SOARES, L. A. dos A.; NOBRE, R. G.; GHEYI, H. R.; SILVA, S. S. da; LOURENÇO, G. da S.; SILVA, A. O. da. |
Afiliação: |
Geovani Soares de Lima, Pós-graduando em Engenharia Agrícola CTRN/UFCG; Lauriane Almeida dos Anjos Soares, Pós-graduanda em Engenharia Agrícola CTRN/UFCG; Reginaldo Gomes Nobre, Prof. da UAGRA/CCTA/UFCG; Hans Raj Gheyi, Prof. Visitante Nacional Sênior (CAPES), UFRB; Saulo Soares da Silva, Graduando em Agronomia CCTA/UFCG; Givanildo da Silva Lourenço, Graduando em Agronomia CCTA/UFCG; Alexsandro Oliveira da Silva, Graduando em Agronomia CCTA/UFCG. |
Título: |
Taxas de crescimento em altura e diâmetro caulinar da mamoneira cultivada com águas salinas e doses de nitrogênio. |
Ano de publicação: |
2012 |
Fonte/Imprenta: |
CONGRESSO BRASILEIRO DE MAMONA, 5; SIMPÓSIO INTERNACIONAL DE OLEAGINOSAS ENERGÉTICAS, 2 & I FÓRUM CAPIXABA DEPINHÃO MANSO, 2012, Guarapari. Desafios e Oportunidades: Anais. Campina grande: Embrapa Algodão, 2012. |
Páginas: |
p. 103 |
Idioma: |
Português |
Palavras-Chave: |
QUALIDADE DE ÁGUA; RICINUS COMMUNIS L. |
Thesagro: |
Adubação; Mamona. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/65429/1/FER-036-P.118.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Algodão (CNPA) |
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