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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
20/12/2020 |
Data da última atualização: |
20/12/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
FURTADO, L. B.; ROCHA, J. C.; GOMES, J. A. C. P.; NASCIMENTO, R. C.; SEIDL, P. R.; GUIMARÃES, M. J. O. C.; TONON, R. V.; CABRAL, L. M. C.; MATTOS, G. N. |
Afiliação: |
Luana B. Furtado, UFRJ; Janaina C. Rocha, UFRJ; José Antônio C. P. Gomes, UFRJ; Rafaela C. Nascimento, Évora University, Portugal; Peter R. Seidl, UFRJ; Maria José O. C. Guimarães, UFRJ; RENATA VALERIANO TONON, CTAA; LOURDES MARIA CORREA CABRAL, CTAA; Gabriela N. Mattos, UFRJ. |
Título: |
Storage time evaluation of a residue from wine industry as a microencapsulated corrosion inhibitor for 1 M HCl. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Materials Chemistry And Physics, v. 256, 123739, dec. 2020. p. 1-15. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.matchemphys.2020.123739 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The effect of a residue from wine industry was investigated as a corrosion inhibitor for API P110 steel in hy-drochloric acid. The extract was characterized using Fourier-transform infrared spectroscopy (FTIR), hydrogen nuclear magnetic resonance (1H NMR) and chromatography. The influence of temperature (303?333 K) and grape peel extract concentration were studied using gravimetric and electrochemical experiments. The coupon surfaces were evaluated using microscopy techniques, FTIR-ATR and the contact angle. The by-product exhibited high weight loss efficiencies at 303 K with 4.0 g/L of the extract (83.81%) even after storage. The inhibition increased with the addition of an inorganic enhancer, indicating a synergistic effect between the active com-pounds and maximum efficiency of 94.48%. Polarization tests indicated that the inhibitor adsorbs on anodic and cathodic regions. The surface characterization techniques confirmed the formation of an organic film and a less attacked surface was observed for the inhibited system. |
Palavras-Chave: |
Filme orgânico; Industrial residue; Inibição de ácido; Microencapsulated corrosion inhibitor; Organic film. |
Thesagro: |
Corrosão; Resíduo Industrial; Uva. |
Thesaurus Nal: |
Weight loss. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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Registros recuperados : 33 | |
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Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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13. | | SEVERINO, L. S.; ALBUQUERQUE, W. G. de; FREIRE, M. A. de O.; GOMES, J. A.; MILANI, M. Variabilidade no percentual de tegumento da semente de mamona e sua importância para o melhoramento. Revista Ciência Agronômica, v. 40, n. 1, p. 94-98, jan./mar., 2009.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Algodão. |
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14. | | SCAPIM, C. A; RODRIGUES, J. A. S.; CRUZ, C. D.; GOMES, J. A.; BRACCINI, A. de L. e. Efeitos gênicos, heterose e depressão endogâmica em caracteres de sorgo granífero. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v. 33, n. 11, p. 1847-1857, 1998.Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo; Embrapa Unidades Centrais. |
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15. | | GOMES, J. A.; GALVÃO, J. D.; CARDOSO, A. A.; SOUZA, C. M.; SCAPIM, C. A.; LEDO, F. J. da S. Efeito de adubações orgânica e mineral sobre a produtividade da cultura do milho na zona da mata de Minas Gerais. In: CONGRESSO NACIONAL DE MILHO E SORGO, 21., 1996, Londrina. Resumos... Londrina: IAPAR, 1996. p. 144.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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20. | | CARVALHO, R. de S.; GOMES, J. A. F.; LEITE, E. R.; CAVALCANTE, A. C. R.; BOMFIM, M. A. D.; ROGERIO, M. C. P.; VASCONCELOS, A. M. de. Características da carcaça de ovinos terminados em confinamento recebendo níveis crescentes de inclusão de bagana de carnaúba. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ZOOTECNIA, 19.; CONGRESSO INTERNACIONAL DE ZOOTECNIA, 11; FÓRUM DE COORDENADORES DE CURSOS DE ZOOTECNIA DAS UNIVERSIDADES BRASILEIRAS, 5.; FÓRUM DE ESTUDANTES DE CURSOS DE ZOOTECNIA DAS UNIVERSIDADES BRASILEIRAS, 5.; REUNIÃO NACIONAL DE ENSINO DE ZOOTECNIA, 15.; FÓRUM DE ENTIDADES DE ZOOTECNISTAS, 22. 2009, Águas de Lindóia. Visão estratégica de cadeias do agronegócio: anais. Pirassununga: Faculdade de Zootecnia e Engenharia de Alimentos: Associação Brasileira de Zootecnistas, 2009. 3 f. 1 CD-ROM.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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