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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio-Norte. |
Data corrente: |
02/05/2022 |
Data da última atualização: |
01/09/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
FREITAS, T. K. T.; GOMES, F. de O.; ARAÚJO, M. dos S.; SILVA, I. C. V.; SILVA, D. J. S.; SILVA, K. J. D. e; ROCHA, M. de M. |
Afiliação: |
THAISE KESSIANE TEIXEIRA FREITAS, UFPI, TERESINA; FERNANDA DE OLIVEIRA GOMES, UFPI, TERESINA; MAURÍCIO DOS SANTOS ARAÚJO, UFV, VIÇOSA, MG; IZABEL CRISTINA VERA SILVA, UFPI, TERESINA; DAISY JACQUELINE SOUSA SILVA, UFPI, TERESINA; KAESEL JACKSON DAMASCENO E SILVA, CPAMN; MAURISRAEL DE MOURA ROCHA, CPAMN. |
Título: |
Potential of cowpea genotypes for nutrient biofortification and cooking quality. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Ciência Agronômica, v. 53, e20218048, 2022. |
ISSN: |
1806-6690 |
DOI: |
10.5935/1806-6690.20220040 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Cowpea is a very important food for the populations of the North and Northeast regions of Brazil, representing an excellent source of proteins and minerals. The purpose of this study was to evaluate the potential of 100 cowpea genotypes for biofortifi cation of iron, zinc, and proteins, and cooking quality of the grain. The iron and zinc contents were analyzed by x-ray fluorescence spectrometry; protein content was based on nitrogen determination, using the Kjeldahl method; and cooking quality was assessed using an electric pressure cooker and Mattson cooker. The superiority of genotypes for iron, zinc, proteins, and cooking quality was carried out using the nutritional quality and cooking index. The iron content ranged from 3.58 to 6.06 mg 100 g-1, with an overall average of 4.66 mg 100 g-1, while the zinc content between 2.35 and 4.57 mg 100 g-1 and average of 3.31 mg 100 g-1. Protein range ranged from 20.82 to 26.92 g 100 g-1 and an average of 24.30 g 100 g-1. The percentage of cooked grains ranged from 20 to 98%, with an average of 68.7%. The line MNC11-1023E-28 has the best profi le of nutritional and cooking quality, showing potential as a food to meet consumer demands and reverse iron and zinc defi ciency in the Brazilian population. |
Palavras-Chave: |
Porcentagem de grão cozido. |
Thesagro: |
Ferro; Grão; Proteína; Vigna Unguiculata; Zinco. |
Thesaurus Nal: |
Cooking; Grains; Iron; Protein content; Zinc. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1142539/1/PotencialCowpeaGenotypesBiofortificationRCA53.2022.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Meio-Norte (CPAMN) |
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Registros recuperados : 11 | |
5. | | STASIAK, D.; DALCHIAVON, F. C.; BIRCK, M.; HIOLANDA, R.; IOCCA, A. F. S.; COLETTI, A. J.; CARVALHO, C. G. P. Agronomic characteristics of sunflower genotypes according to plant population. Revista de Ciências Agrárias, v. 41, n. 1, p. 4-13, 2018. Título em português: Características agronômicas de genótipos de girassol segundo a população de planta.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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6. | | DALCHIAVON, F. C.; SILVA, W. J. C. da; HIOLANDA, R.; VICARI, F. R.; CARVALHO, C. G. P. Agronomic performance of sunflower hybrids in the mid-northern region of Mato Grosso, Brazil Journal of Agricultural Science, v. 12, n. 6, p. 182-188, 2020.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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7. | | BIRCK, M.; DALCHIAVON, F. C.; STASIAK, D.; IOCCA, A. F. S.; HIOLANDA, R.; CARVALHO, C. G. P. Performance of sunflower cultivars at different seeding periods in central Brazil. Ciência & Agrotecnologia, v. 41, n. 1, p. 42-51, Jan./Fev. 2017. Título em português: Desempenho de cultivares de girassol em diferentes épocas de semeadura no Brasil central.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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8. | | HIOLANDA, R.; DALCHIAVON, F. C.; BIEZUS, E. C.; STASIAK, D.; IOCCA, A. F. S.; CARVALHO, C. G. P.; FIORI, P. D. R. Caracteres agronômicos de híbridos de girassol em Campo Novo do Parecis, na segunda safra de verão de 2015. In: REUNIÃO NACIONAL DE PESQUISA DE GIRASSOL, 21.; SIMPÓSIO NACIONAL SOBRE A CULTURA DO GIRASSOL, 9., 2015, Londrina. Anais... Londrina: Embrapa Soja, 2015. p. 157-160.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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9. | | BIEZUS, E. C.; DALCHIAVON, F. C.; HIOLANDA, R.; STASIAK, D.; IOCCA, A. F. S.; REGO, A. L. F.; CARVALHO, C. G. P. Rendimento de grãos e componentes primários de rendimento de híbridos de girassol em campo novo de parecis, na segunda safra do verão de 2015. In: REUNIÃO NACIONAL DE PESQUISA DE GIRASSOL, 21.; SIMPÓSIO NACIONAL SOBRE A CULTURA DO GIRASSOL, 9., 2015, Londrina. Anais... Londrina: Embrapa Soja, 2015. p. 132-135.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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10. | | DALCHIAVON, F. C.; KIMECS, A. M.; MARCHESINI, M.; MACHADO, D. H.; SILVA, W. J. C.; HIOLANDA, R.; CARVALHO, C. G. P. Production performance of sunflower genotypes in Campo Novo do Parecis, Brazil´s main producing region of the oleaginous plant. African Journal of Agricultural Research, v. 14 n. 21, p. 915-920, 2019.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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11. | | SILVEIRA, J. M.; OLIVEIRA, M. C. N. de; STEFANELO, S. C. B.; DALCHIAVON, F. C.; BIEZUS, E. C.; BIEZUS JUNIOR, I. L.; MACHADO, D. H.; HIOLANDA, R.; OLIVEIRA, V. H. S.; VIEIRA, D. B.; JASKULSKI, E.; KIMECZ, A. M. Diagnóstico preliminar de perdas de grãos na colheita de soja em Campo Novo do Parecis (MT) na safra 2015/2016. In: REUNIÃO DE PESQUISA DE SOJA, 35., Londrina, 2016. Resumos expandidos... Londrina: Embrapa Soja, 2016. p. 36-38. (Embrapa Soja. Documentos, 372).Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
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