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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  01/10/2008
Data da última atualização:  24/05/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MOTA, F. F. da; GOMES, E. A.; MARRIEL, I. E.; PAIVA, E.
Afiliação:  Fábio faria da Mota, UFRJ; ELIANE APARECIDA GOMES, CNPMS; IVANILDO EVODIO MARRIEL, CNPMS; Edilson Paiva, CNPMS.
Título:  Bacterial and fungal communities in bulk soil and rhizospheres of aluminum-tolerant and aluminum-sensitive maize (Zea mays L.) lines cultivated in unlimed and limed cerrado soil.
Ano de publicação:  2008
Fonte/Imprenta:  Journal of Microbiology and Biotechnology, v. 18, n. 5, p. 805-814, 2008.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Liming of acidic soils can prevent aluminum toxicity and improve crop production. Some maize lines show aluminum (AI) tolerance, and exudation of organic acids by roots has been considered to represent ao important mechanism involved in the tolerance. However, there is no information about the impact of liming on the structures of bacterial and fungal communities in Cerrado soil, nor if there are differences between the microbial communities from the rhizospheres of AI-tolerant and AI-sensitive maize lines. This study evaluated the effects of liming on the structure of bacterial and fungal communities in bulk soil and rhizospheres of AI-sensitive and AI-tolerant maize (Zea mays L.) lines cultivated in Cerrado soil by PCR-DGGE, 30 and 90 days after sowing. Bacterial fingerprints revealed that the bacterial communities from rhizospheres were more affected by aluminum stress in soil than by the maize line (AI-sensitive or AI-tolerant). Differences in bacterial communities were also observed over time (30 and 90 days after sowing), and these occurred mainly in the Actinobacteria. Conversely, fungal communities from the rhizosphere were weakly affected either by liming or by the rhizosphere, as observed from the DGGE profiles. Furthermore, only a few differences were observed in the DGGE profiles of the fungal populations during plant development when compared with bacterial communities. Cloning and sequencing of 16S rRNA gene fragments obtained from dominant DGGE bands detected ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Bacterial and fungal communities; Maize; PCR-DGGE; Rhizospheres.
Thesagro:  Cerrado.
Thesaurus Nal:  liming; soil.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMS20927 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  12/02/2007
Data da última atualização:  24/03/2014
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  DULEBA, N.; MARTINS, E. G.; NEVES, E. J. M.
Título:  Embrapa Florestas: Histórico do trabalho em melhoramento genético com grevílea (Grevillea robusta Cunn).
Ano de publicação:  2005
Fonte/Imprenta:  In: EVENTO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA FLORESTAS, 4., 2005, Colombo. Anais. Colombo: Embrapa Florestas, 2005.
Descrição Física:  1 CD-ROM
Série:  (Embrapa Florestas. Documentos, 117).
Idioma:  Português
Notas:  EVINCI. Resumo.
Palavras-Chave:  Grevílea.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/100023/1/2005-RAC-EmbrapaFlorestas.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPF40715 - 1UMTRA - CDCD0201CD0201
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