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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agrobiologia; Embrapa Amapá; Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Mandioca e Fruticultura; Embrapa Pecuária Sul; Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia; Embrapa Semiárido; Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
24/07/2000 |
Data da última atualização: |
15/09/2014 |
Autoria: |
CARNEIRO, V. T. de C.; ARAUJO, A. C. G. de; GOMES, A. C. M. M.; DUSI, D. M. de A.; SANTANA, E. de F.; RODRIGUES, J. C. M.; POZZOBON, M. T.; FALCAO, R.; SANTOS, S. dos. |
Afiliação: |
EMBRAPA-CENARGEN. |
Título: |
Caracterizacao da apomixia em Brachiaria. |
Ano de publicação: |
1999 |
Fonte/Imprenta: |
Brasilia: EMBRAPA-CENARGEN, 1999 |
Páginas: |
3p. |
Série: |
(EMBRAPA-CENARGEN. Pesquisa em Andamento, 24) |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O melhoramento genético de diferentes culturas envolve a produção de sementes híbridas. Os híbridos apresentam geralmente mais vigor e produtividade que seus progenitores, no entanto, este valor é mantido por apenas uma devido à grande variabilidade apresentada nas sementes destas plantas. Para o agricultor poder manter o mesmo padrão de produção ele precisa adquirir novas sementes híbridas a cada plantio, aumentando o custo de produção o que, principalmente para o pequeno agricultor é questão limitante. Através da apomixia, modo de reprodução assexual de palntas, sementes de plantas geneticamente idênticas à planta-mãe são produzidas. |
Palavras-Chave: |
Apomix; Caracterizacao; Caracterization; Feed grasses; Híbridos; Melhoramento genético. |
Thesagro: |
Apomixia; Brachiaria; Capim Brachiaria; Gramínea Forrageira; Hibrido; Pastagem; Semente; Vegetação. |
Thesaurus Nal: |
grasses; pastures; seeds. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01770nam a2200433 a 4500 001 1179582 005 2014-09-15 008 1999 bl uuuu u0uu1 u #d 100 1 $aCARNEIRO, V. T. de C. 245 $aCaracterizacao da apomixia em Brachiaria. 260 $aBrasilia: EMBRAPA-CENARGEN$c1999 300 $a3p. 490 $a(EMBRAPA-CENARGEN. Pesquisa em Andamento, 24) 520 $aO melhoramento genético de diferentes culturas envolve a produção de sementes híbridas. Os híbridos apresentam geralmente mais vigor e produtividade que seus progenitores, no entanto, este valor é mantido por apenas uma devido à grande variabilidade apresentada nas sementes destas plantas. Para o agricultor poder manter o mesmo padrão de produção ele precisa adquirir novas sementes híbridas a cada plantio, aumentando o custo de produção o que, principalmente para o pequeno agricultor é questão limitante. Através da apomixia, modo de reprodução assexual de palntas, sementes de plantas geneticamente idênticas à planta-mãe são produzidas. 650 $agrasses 650 $apastures 650 $aseeds 650 $aApomixia 650 $aBrachiaria 650 $aCapim Brachiaria 650 $aGramínea Forrageira 650 $aHibrido 650 $aPastagem 650 $aSemente 650 $aVegetação 653 $aApomix 653 $aCaracterizacao 653 $aCaracterization 653 $aFeed grasses 653 $aHíbridos 653 $aMelhoramento genético 700 1 $aARAUJO, A. C. G. de 700 1 $aGOMES, A. C. M. M. 700 1 $aDUSI, D. M. de A. 700 1 $aSANTANA, E. de F. 700 1 $aRODRIGUES, J. C. M. 700 1 $aPOZZOBON, M. T. 700 1 $aFALCAO, R. 700 1 $aSANTOS, S. dos
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Registro original: |
Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia (CENARGEN) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Suínos e Aves. Para informações adicionais entre em contato com cnpsa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Suínos e Aves. |
Data corrente: |
01/04/2022 |
Data da última atualização: |
11/04/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
BORTOLI, M.; HOLLAS, C. E.; CUNHA JUNIOR, A.; STEINMETZ, R. L. R.; COLDEBELLA, A.; PRÁ, M. C. de; SOARES, H. M.; KUNZ, A. |
Afiliação: |
MARCELO BORTOLI, UTFPR/Francisco Beltrão; CAMILA ESTER HOLLAS, UNIOESTE/Cascavel; ANILDO CUNHA JUNIOR, CNPSA; RICARDO LUIS RADIS STEINMETZ, CNPSA; ARLEI COLDEBELLA, CNPSA; MARINA CELANT DE PRÁ, UTFPR/Dois Vizinhos; HUGO MOREIRA SOARES, UFSC; AIRTON KUNZ, CNPSA. |
Título: |
Water reuse as a strategy for mitigating atmospheric emissions and protecting water resources for the circularity of the swine production chain. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Cleaner Production, v. 345, n. 131127, 2022. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2022.131127 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: High greenhouse gas emissions, high water demand, and waste with high pollution potential are critical points for waste management generated in animal production. With significant contributions in global emissions of air pollutants, sustainable practices for agriculture are fundamental to mitigate global climate change, besides ensuring protection to water resources, which is as critical as climate issues. Despite the importance of these issues, some gaps exist in the literature to develop practices capable of fostering water security and mitigation of greenhouse gas emissions. In this sense, the present study aimed to evaluate the impacts of reusing NO3 ? rich effluents inside the facilities for cleaning the swine houses and consequent atmospheric emissions of nitrous oxide (N2O) and methane (CH4). In swine manure, the generation of volatile fatty acids (VFA) was strongly influenced by temperature; a change in temperature from 10 to 18 ?C increased by ten times the rate of VFA production, reflecting directly in methane emission and availability of organic carbon for the denitrification process. The effluent reuse practice, rich in nitrate, considering the organic carbon bioavailability in the pit storage, decreased methanogenic activity with a consequent VFA use as a bioavailable carbon source for denitrification, reducing greenhouse gas (GHG) emissions and consequently, the environmental impacts of swine production. In this way, the water reuse of 40% can mitigate up to 80% of GHG emission, with a minimum C/N ratio of 20, to ensure that at all temperatures the denitrifying process occurs efficiently since the carbon limitation negatively affected the N2O emission due to incomplete denitrification. Therefore, our results demonstrate the importance of this practice for swine sustainability and the capacity to adopt simple measures in favor of circularity in the swine production chain. MenosAbstract: High greenhouse gas emissions, high water demand, and waste with high pollution potential are critical points for waste management generated in animal production. With significant contributions in global emissions of air pollutants, sustainable practices for agriculture are fundamental to mitigate global climate change, besides ensuring protection to water resources, which is as critical as climate issues. Despite the importance of these issues, some gaps exist in the literature to develop practices capable of fostering water security and mitigation of greenhouse gas emissions. In this sense, the present study aimed to evaluate the impacts of reusing NO3 ? rich effluents inside the facilities for cleaning the swine houses and consequent atmospheric emissions of nitrous oxide (N2O) and methane (CH4). In swine manure, the generation of volatile fatty acids (VFA) was strongly influenced by temperature; a change in temperature from 10 to 18 ?C increased by ten times the rate of VFA production, reflecting directly in methane emission and availability of organic carbon for the denitrification process. The effluent reuse practice, rich in nitrate, considering the organic carbon bioavailability in the pit storage, decreased methanogenic activity with a consequent VFA use as a bioavailable carbon source for denitrification, reducing greenhouse gas (GHG) emissions and consequently, the environmental impacts of swine production. In this way, the water reuse of 40% can mitigat... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Ácidos carboxílicos de cadeia curta; Circular economy; Economia circular; Emissão de gases de efeito estufa; Estrume de suíno; Short-chain carboxylic acids. |
Thesagro: |
Dejeto; Desnitrificação; Esterco; Resíduo Orgânico; Suíno. |
Thesaurus NAL: |
Animal wastes; Denitrification; Greenhouse gas emissions; Pig manure; Swine; Waste management. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 03229naa a2200421 a 4500 001 2141738 005 2022-04-11 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.jclepro.2022.131127$2DOI 100 1 $aBORTOLI, M. 245 $aWater reuse as a strategy for mitigating atmospheric emissions and protecting water resources for the circularity of the swine production chain.$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aAbstract: High greenhouse gas emissions, high water demand, and waste with high pollution potential are critical points for waste management generated in animal production. With significant contributions in global emissions of air pollutants, sustainable practices for agriculture are fundamental to mitigate global climate change, besides ensuring protection to water resources, which is as critical as climate issues. Despite the importance of these issues, some gaps exist in the literature to develop practices capable of fostering water security and mitigation of greenhouse gas emissions. In this sense, the present study aimed to evaluate the impacts of reusing NO3 ? rich effluents inside the facilities for cleaning the swine houses and consequent atmospheric emissions of nitrous oxide (N2O) and methane (CH4). In swine manure, the generation of volatile fatty acids (VFA) was strongly influenced by temperature; a change in temperature from 10 to 18 ?C increased by ten times the rate of VFA production, reflecting directly in methane emission and availability of organic carbon for the denitrification process. The effluent reuse practice, rich in nitrate, considering the organic carbon bioavailability in the pit storage, decreased methanogenic activity with a consequent VFA use as a bioavailable carbon source for denitrification, reducing greenhouse gas (GHG) emissions and consequently, the environmental impacts of swine production. In this way, the water reuse of 40% can mitigate up to 80% of GHG emission, with a minimum C/N ratio of 20, to ensure that at all temperatures the denitrifying process occurs efficiently since the carbon limitation negatively affected the N2O emission due to incomplete denitrification. Therefore, our results demonstrate the importance of this practice for swine sustainability and the capacity to adopt simple measures in favor of circularity in the swine production chain. 650 $aAnimal wastes 650 $aDenitrification 650 $aGreenhouse gas emissions 650 $aPig manure 650 $aSwine 650 $aWaste management 650 $aDejeto 650 $aDesnitrificação 650 $aEsterco 650 $aResíduo Orgânico 650 $aSuíno 653 $aÁcidos carboxílicos de cadeia curta 653 $aCircular economy 653 $aEconomia circular 653 $aEmissão de gases de efeito estufa 653 $aEstrume de suíno 653 $aShort-chain carboxylic acids 700 1 $aHOLLAS, C. E. 700 1 $aCUNHA JUNIOR, A. 700 1 $aSTEINMETZ, R. L. R. 700 1 $aCOLDEBELLA, A. 700 1 $aPRÁ, M. C. de 700 1 $aSOARES, H. M. 700 1 $aKUNZ, A. 773 $tJournal of Cleaner Production$gv. 345, n. 131127, 2022.
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Registro original: |
Embrapa Suínos e Aves (CNPSA) |
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