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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  29/07/2020
Data da última atualização:  15/12/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  PORTINHO, J. L.; GOMES, A. C. C.; KOGA-VICENTE, A.; SILVA, M. S. G. M. e; ARAUJO, L. S. de; MANZATTO, C. V.; PEROSA, B. B.; VICENTE, L. E.; RODRIGUES, G. S.
Afiliação:  JORGE LAÇO PORTINHO, CNPq; ANA CAROLINA CAMPOS GOMES, CNPq; ANDREA KOGA-VICENTE, CNPq; MARIANA SILVEIRA GUERRA MOURA E SILVA, CNPMA; LUCIANA SPINELLI DE ARAUJO, CNPMA; CELSO VAINER MANZATTO, CNPMA; BRUNO BENZAQUEN PEROSA, UFU; LUIZ EDUARDO VICENTE, CNPMA; GERALDO STACHETTI RODRIGUES, CNPMA.
Título:  Indicadores de boas práticas de manejo na aquicultura.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Agroanalysis, v. 40, n. 2, p. 31-32, fev. 2020.
ISSN:  0100-4298
Idioma:  Português
Conteúdo:  Visando à adoção de boas práticas de manejo e de uma gestão ambiental responsável, um estudo propõe a Avaliação Ponderada de Impacto Ambiental da Aquicultura (APOIA-Aquicultura), um sistema que contribui para que as recomendações de manejo e adoção tecnológica sejam mais eficazes, favorecendo a tomada de decisão.
Thesagro:  Aquicultura; Desenvolvimento Sustentável; Manejo.
Thesaurus Nal:  Aquaculture; Best management practices.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMA16788 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  11/01/2024
Data da última atualização:  11/01/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  TEODORO, K. B. R.; SILVA, M. J.; ANDRE, R. S.; SCHNEIDER, R.; MARTINS, M. A.; MATTOSO, L. H. C.; CORREA, D. S.
Afiliação:  Nanotechnology National Laboratory for Agriculture (LNNA); Federal University of Sao Carlos (UFSCar); Nanotechnology National Laboratory for Agriculture (LNNA); Federal University of Sao Carlos (UFSCar); MARIA ALICE MARTINS, CNPDIA; LUIZ HENRIQUE CAPPARELLI MATTOSO, CNPDIA; DANIEL SOUZA CORREA, CNPDIA.
Título:  Exploring the potential of cellulose autofluorescence for optical detection of tannin in red wines.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Carbohydrate Polymers, v. 324, 121494, 2024.
Páginas:  11 p.
ISSN:  0144-8617
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.carbpol.2023.121494
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The growing demand for opto-electronic devices within an automated landscape has opened up new opportunities for harnessing sustainable cellulose materials for sensors technology. Cellulose, a versatile material, enables its combination with other materials, but in most of these applications, cellulose is typically employed as support or substrate, while its inherent autofluorescence remains largely underexplored for sensors. In light of this context, this study delves into the autofluorescence characteristics of pristine cellulose nanocrystals extracted from wood via enzymatic route for optical sensors tailored to detect tannins. By fine-tuning the experimental setup, photoluminescence (PL) emission bands were scrutinized across three distinct spectral regions, namely 300–400 nm, 400–500 nm and 550–700 nm. The proposed mechanism reveals the occurrence of dynamic fluorescence quenching, which enabled the selective monitoring of tannins in red wines across a dynamic range spanning from 10 to 1060 μg mL− 1. This sensing platform provided a limit of detection (LoD) of 6.1 μg mL− 1 . Notably, the sensing platform’s efficacy was validated with remarkable recovery rates of 99.7 % and 95.3 % when subjected to testing with cabernet sauvignon and tannat wines. These findings emphasize the sensing platform’s potential for monitoring tannic acids in beverages and food products.
Palavras-Chave:  Cellulose autofluorescence; Opto-chemical sensor; Tannin detection.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPDIA18367 - 1UPCAP - DDPROCI.24/082024/08
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