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Registros recuperados : 136 | |
121. | | FORTES, M. A.; BUSS, G. L.; WESZ, J.; SCHMIDT, R. C. D.; SOUSA, R. O.; FERREIRA, L. H.; CHIARELO, C.; OSSANES, L. S.; GOMES, A. da S.; SCIVITTARO, W. B. Adubação fosfatada para o arroz irrigado em resteva milho e soja em um planossolo háplico. In: REUNIÃO BRASILEIRA DE FERTILIDADE DO SOLO E NUTRIÇÃO DE PLANTAS, 28.; REUNIÃO BRASILEIRA SOBRE MICORRIZAS, 12.; SIMPÓSIO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA DO SOLO, 10.; REUNIÃO BRASILEIRA DE BIOLOGIA DO SOLO, 7., 2008, Londrina. FertBio 2008: desafios para o uso do solo com eficiência e qualidade ambiental: anais. Londrina: Embrapa Soja: SBCS: IAPAR, UEL, 2008. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
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122. | | FAGUNDES, P. R. R.; MAGALHÃES JÚNIOR, A. M. de; FRANCO, D. F.; STEINMETZ, S.; SCIVITTARO, W. B.; PETRINI, J. A.; GOMES, A. da S.; MARTINS, J. F. da S.; NUNES, C. D.; ANDRES, A.; AZAMBUJA, I. H. V. BRS Atalanta: alternativa para o uso racional da água nas lavouras de arroz irrigado do RS. Pelotas: Embrapa Clima Temperado, 2007. (Embrapa Clima Temperado. Circular técnica, 60). Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado; Embrapa Unidades Centrais. |
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123. | | GOMES, A. da S.; MENDES, A. M. de P.; CUNHA, L. M. M.; NASCIMENTO, A. dos S. do; SILVA, L. F. F. da; MACHADO, F. A.; ANDRADE JUNIOR, A. S. de; CARVALHO, G. M. C. Avaliação da tolerância ao calor em novilhas de diferentes grupos genéticos durante o período das chuvas no município de Campo Maior, PI. In: JORNADA CIENTÍFICA DA EMBRAPA MEIO-NORTE, 2., 2016, Teresina. Anais da II Jornada Científica da Embrapa Meio-Norte. Teresina: Embrapa Meio-Norte, 2016. p. 51-54. Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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124. | | GONÇALVES, F. M.; YURI, J. E.; SENTO-SÉ, G. V. T.; GOMES, A. da S.; RESENDE, G. M. de; COSTA, N. D.; FERREIRA, T. S. D.; MOTA, J. H. Competição de cultivares de alface americana nas condições de inverno no Submédio do Vale do São Francisco. Horticultura Brasileira, Brasília, DF, v. 31, p. S1023-S1030, 2014. Suplemento. Edição dos Anais do 53 Congresso Brasileiro de Olericultura, jul. 2014. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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126. | | WESZ, J.; SOUSA, R. O. de; GOMES, A. da S.; PEREIRA, R. S. D.; WINKLER, A. S.; CHIARELO, C.; SCHMIDT, F.; FORTES, M. A.; SCIVITTARO, W. B.; FERREIRA, L. H. G. Disponibilidade de fósforo para o arroz irrigado em planossolo háplico, adubado com superfosfato tripo e fosfato natural. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ARROZ IRRIGADO, 5.; REUNIÃO DA CULTURA DO ARROZ IRRIGADO, 27., 2007, Pelotas. Anais... Pelotas: Embrapa Clima Temperado, 2007. v. 1, p. 514-517 Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
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127. | | SCIVITTARO, W. B.; COSTA, J. E. T. da; GOMES, A. da S.; MAGALHAES JUNIOR, A. M. de; FAGUNDES, P. R. R.; STEINMETZ, S.; SEVERO, A. C. M.; TEIXEIRA, J. B. Eficiência de uso da água de cultivares de arroz irrigado. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ARROZ IRRIGADO, 6., 2009, Porto Alegre. Estresses e sustentabilidade: desafios para a lavoura arrozeira: anais. Porto Alegre: Palotti, 2009. p. 223-226. Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
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128. | | GOMES, A. da S.; COSTA, A. J. de S. R.; BARBOSA, F. J. V.; CARVALHO, F. L. de A.; LUSTOSA, J. C. B.; ARAUJO NETO, R. B. de; IBIAPINA NETO, V.; FONSECA, W. J. L. Inclusão de alimentos alternativos em dietas de frangos naturalizados na Região Meio-Norte do Brasil. In: CONGRESSO NORDESTINO DE PRODUÇÃO ANIMAL, 10., 2015, Teresina. [Anais...]. Teresina: Sociedade Nordestina de Produção Animal, 2015. Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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129. | | CARVALHO, F. L. de A.; GOMES, A. da S.; COSTA, A. J. de S. R.; BARBOSA, F. J. V.; LUSTOSA, J. C. B.; SILVA, N. da R.; ARAUJO NETO, R. B. de; IBIAPINA NETO, V. Inclusão de produtos alternativos em dietas de pintos naturalizados na fase inicial de criação. In: CONGRESSO NORDESTINO DE PRODUÇÃO ANIMAL, 10., 2015, Teresina. [Anais...]. Teresina: Sociedade Nordestina de Produção Animal, 2015. Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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130. | | GOMES, A. da S.; PETRINI, J. A.; SCIVITTARO, W. B.; FERREIRA, L. E. G.; KABKE, R.; CHIARELO, C.; SANTOS, L. O. dos; PIMENTA, R. P.; HANNEMANN, M. A.; OSSANES, L. da S. Estratégias para o aumento da eficiência do uso da água pelo arroz: efeito de sistemas alternativos de irrigação. In: CONGRESSO NACIONAL DE IRRIGAÇÃO E DRENAGEM, 18., 2008, São Mateus. O equilíbrio do fluxo hídrico para uma agricultura irrigada sustentável. São Mateus: ABID, 2008. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
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131. | | SCIVITTARO, W. B.; GOMES, A. da S.; LOUZADA, J. A.; CASTRO, N. M. dos R.; CAMPOS do VALE; M. L.; FERREIRA, L. H. G.; WINKLER, A. S.; SILVA, P. S. da. Estratégia para o aumento da eficiência de uso da água pelo arroz: efeito da época de início de irrigação. In: REUNIÃO BRASILEIRA DE MANEJO E CONSERVAÇÃO DO SOLO E DA ÁGUA, 17., 2008, Rio de Janeiro. Manejo e conservação do solo e da água no contexto das mudanças ambientais. Rio de Janeiro: SBCS: Embrapa Solos: Embrapa Agrobiologia, 2008. 1 CD ROM. Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
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132. | | COSTA, A. J. de S. R.; CARVALHO, F. L. de A.; SILVA JÚNIOR, E. C. da; SILVA, N. da R.; GOMES, A. da S.; IBIAPINA NETO, V.; ARAUJO, A. M. de; ARAUJO NETO, R. B. de. Desempenho de galinhas caipiras alimentadas com inclusão de folíolos de juazeiro na ração. In: JORNADA CIENTÍFICA DA EMBRAPA MEIO-NORTE, 2., 2016, Teresina. Anais da II Jornada Científica da Embrapa Meio-Norte. Teresina: Embrapa Meio-Norte, 2016. p. 17-19. Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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133. | | FORTES, M. de A.; SOUSA, R. O. de; GOMES, A. da S.; SCHMIDT, F.; SCIVITTARO, W. B.; FERREIRA, L. H. G.; TEIXEIRA, J. B. da S.; VEÇOZZI, T. A. Phosphorus Availability for Irrigated Rice Cultivated Under No-Tillage and Different Phosphate Sources. Journal of Agricultural Science, v. 10, n. 5, p. 276-287, 2018. Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
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134. | | AMARAL, A. dos S.; RIBEIRO, A. S.; GOMES, A. da S.; MENSCHOY, A. B.; TERRES, A. L. S.; DOMINGUEZ GONZALEZ, B.; ZONTA, E. P.; GASTAL, F. L. da C.; XAVIER, F. E.; CARRICONDE FILHO, J.; GONÇALO, J. F. P.; INFELD, J. A.; PARFITT, J. M.; MARTINS, J. F.; GALLI, J.; VAHL, L. C.; MACHADO, M. O.; SILVEIRA JUNIOR, P.; ANDRADE, V. A. de. Fundamentos para a cultura do arroz irrigado. Campinas: Fundação Cargill; Pelotas: EMBRAPA-CPACT, 1985. 315 p. il. color. Biblioteca(s): Embrapa Acre; Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Cerrados; Embrapa Clima Temperado; Embrapa Meio Norte / UEP-Parnaíba; Embrapa Meio-Norte; Embrapa Pecuária Sul; Embrapa Rondônia; Embrapa Roraima; Embrapa Semiárido; Embrapa Solos; Embrapa Unidades Centrais. MenosEmbrapa Acre; Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Cerrados; Embrapa Clima Temperado; Embrapa Meio Norte / UEP-Parnaíba; Embrapa Meio-Norte... Mostrar Todas |
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135. | | PETRINI, J. A.; MAGALHAES JUNIOR, A. M. de; FAGUNDES, P. R. R.; ANDRES, A.; AZAMBUJA, I. H. V.; MARTINS, J. F. da S.; MATTOS, M. L. T.; SILVA, J. J. C. da; NUNES, C. D. M.; SCIVITTARO, W. B.; FRANCO, D. F.; GOMES, A. da S. Manejo racional da cultura do arroz irrigado - "Marca". In: WORKSHOP INTEGRAÇÃO LAVOURA-PECUÁRIA-FLORESTA NO BIOMA PAMPA, 1., 2009. Pelotas. Palestras... Pelotas: Embrapa Clima Temperado, 2009.1 CDROM. Editado por Jamir Luis Silva da Silva, Jaime Airton Wunsch, Carlos Alberto Flores. Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
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136. | | NEVES, P. de C. F.; FAGUNDES, P. R. R.; CUTRIM, V. dos A.; MORAIS, O. P. de; RANGEL, P. H. N.; CORDEIRO, A. C.; HECKLER, J. C.; LOPES, A. de M.; PEREIRA, J. de A.; MAGALHÃES JÚNIOR, A. M. de; LOBO, V. L.; CASTRO, E. da M. de; FRANCO, D. F.; MOURA NETO, F. P.; BASSANELO, P. Z.; PETRINI, J. A.; ANDRES, A.; NUNES, C. D.; MARTINS, J. F. da S.; GOMES, A. da S.; VERNETTI JÚNIOR, F. de J.; AZAMBUJA, I. H. V.; SANTOS, A. B. dos. Estratégia do melhoramento de arroz irrigado na Embrapa: ênfase nas avaliações em gerações iniciais. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ARROZ IRRIGADO, 4.; REUNIÃO DA CULTURA DO ARROZ IRRIGADO, 26., 2005, Santa Maria, RS. Anais... Santa Maria, RS: Orium, 2005. v. 1. p. 162-164. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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Registros recuperados : 136 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Amazônia Oriental. Para informações adicionais entre em contato com cpatu.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
01/11/2022 |
Data da última atualização: |
01/11/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
ABRELL, T.; NAUDIN, K.; BIANCHI, F. J. J. A.; ARAGAO, D. V.; TITTONELL, P.; CORBEELS, M. |
Afiliação: |
THOMAS ABRELL, CENTRE DE COOPÉRATION INTERNATIONALE EN RECHERCHE AGRONOMIQUE POUR LE DÉVELOPPEMENT; KRISHNA NAUDIN, CENTRE DE COOPÉRATION INTERNATIONALE EN RECHERCHE AGRONOMIQUE POUR LE DÉVELOPPEMENT; FELIX J. J. A. BIANCHI, WAGENINGEN UNIVERSITY AND RESEARCH; DEBORA VEIGA DE ARAGAO, CPATU; PABLO TITTONELL, CENTRE DE COOPÉRATION INTERNATIONALE EN RECHERCHE AGRONOMIQUE POUR LE DÉVELOPPEMENT; MARC CORBEELS, CENTRE DE COOPÉRATION INTERNATIONALE EN RECHERCHE AGRONOMIQUE POUR LE DÉVELOPPEMENT. |
Título: |
Cassava root yield variability in shifting cultivation systems in the eastern Amazon region of Brazil |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Experimental Agriculture, v. 58, e38, p. 1-19, 2022. |
DOI: |
https://doi.org/10.1017/S0014479722000333 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Cassava flour is the main source of carbohydrates for family farmers in the Amazon region of Brazil. Cassava is mainly grown under shifting cultivation, in recurrent cultivation periods initiated through slash-and-burn. Its sustainability is, however, questioned due to the associated deforestation and often rapidly decreasing crop productivity. There is an urgent need to make these cassava systems more sustainable and more profitable, but we currently lack a deep understanding of the key factors governing their productivity. We conducted an on-farm study on 37 cassava fields of smallholder farmers at three locations that spanned a range of crop-fallow frequencies, some of which were initiated through slash-and-burn while others through fire-free land clearance. First, we analysed how cassava plant density at harvest was related with pedoclimatic and management factors in slash-and-burn systems. Second, we assessed the relationship between plant density and cassava root yield at harvest and conducted a yield gap analysis to better understand which factors govern cassava productivity beyond plant density in slash-and-burn systems. Finally, we compared cassava productivity between slash-and-burn and the fire-free land clearing techniques that some farmers started to adopt in the study region. Cassava yields averaged 7.2 ± 5.4 Mg ha?1 (50% of the average yield of 14.2 Mg ha?1 in the Pará State), and ranged from 0 (in case of root rot diseases) to 24 Mg ha?1 . Cassava yield was associated with plant density at harvest (ranging from 0 to 10 000 plants ha? 1 ), suggesting that managing plant density is a key determinant of the attainable yield levels. In addition, differences in cassava root yields could be largely explained by differences in labour inputs for weeding and fallow clearing, the effect of the latter depending on soil texture. Therefore, our results suggest that labour is a key production factor for cassava in the shifting cultivation systems of the Eastern Amazon in which the use of external inputs, such as chemical fertilizers and herbicides, is limited. Further, root yields were influenced by the method of field preparation, whereby yields were about 50% lower (and more variable) when fields were prepared by slash-and-burn than by mechanical ploughing or herbicide application. Despite the significantly higher yields, these alternatives to burning the vegetation are, however, still hardly adopted in Paragominas. Hence, there is a need for supporting more sustainable production systems through local and national public policies. These new systems should not only focus on soil fertility management but also on weed control and, more generally, on labour productivity. MenosCassava flour is the main source of carbohydrates for family farmers in the Amazon region of Brazil. Cassava is mainly grown under shifting cultivation, in recurrent cultivation periods initiated through slash-and-burn. Its sustainability is, however, questioned due to the associated deforestation and often rapidly decreasing crop productivity. There is an urgent need to make these cassava systems more sustainable and more profitable, but we currently lack a deep understanding of the key factors governing their productivity. We conducted an on-farm study on 37 cassava fields of smallholder farmers at three locations that spanned a range of crop-fallow frequencies, some of which were initiated through slash-and-burn while others through fire-free land clearance. First, we analysed how cassava plant density at harvest was related with pedoclimatic and management factors in slash-and-burn systems. Second, we assessed the relationship between plant density and cassava root yield at harvest and conducted a yield gap analysis to better understand which factors govern cassava productivity beyond plant density in slash-and-burn systems. Finally, we compared cassava productivity between slash-and-burn and the fire-free land clearing techniques that some farmers started to adopt in the study region. Cassava yields averaged 7.2 ± 5.4 Mg ha?1 (50% of the average yield of 14.2 Mg ha?1 in the Pará State), and ranged from 0 (in case of root rot diseases) to 24 Mg ha?1 . Cassava yield was a... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Weed pressure. |
Thesagro: |
Erva Daninha; Fertilidade do Solo; Mandioca; Manihot Esculenta. |
Thesaurus NAL: |
Cassava; Shifting cultivation; Soil fertility. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 03581naa a2200289 a 4500 001 2147936 005 2022-11-01 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1017/S0014479722000333$2DOI 100 1 $aABRELL, T. 245 $aCassava root yield variability in shifting cultivation systems in the eastern Amazon region of Brazil$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aCassava flour is the main source of carbohydrates for family farmers in the Amazon region of Brazil. Cassava is mainly grown under shifting cultivation, in recurrent cultivation periods initiated through slash-and-burn. Its sustainability is, however, questioned due to the associated deforestation and often rapidly decreasing crop productivity. There is an urgent need to make these cassava systems more sustainable and more profitable, but we currently lack a deep understanding of the key factors governing their productivity. We conducted an on-farm study on 37 cassava fields of smallholder farmers at three locations that spanned a range of crop-fallow frequencies, some of which were initiated through slash-and-burn while others through fire-free land clearance. First, we analysed how cassava plant density at harvest was related with pedoclimatic and management factors in slash-and-burn systems. Second, we assessed the relationship between plant density and cassava root yield at harvest and conducted a yield gap analysis to better understand which factors govern cassava productivity beyond plant density in slash-and-burn systems. Finally, we compared cassava productivity between slash-and-burn and the fire-free land clearing techniques that some farmers started to adopt in the study region. Cassava yields averaged 7.2 ± 5.4 Mg ha?1 (50% of the average yield of 14.2 Mg ha?1 in the Pará State), and ranged from 0 (in case of root rot diseases) to 24 Mg ha?1 . Cassava yield was associated with plant density at harvest (ranging from 0 to 10 000 plants ha? 1 ), suggesting that managing plant density is a key determinant of the attainable yield levels. In addition, differences in cassava root yields could be largely explained by differences in labour inputs for weeding and fallow clearing, the effect of the latter depending on soil texture. Therefore, our results suggest that labour is a key production factor for cassava in the shifting cultivation systems of the Eastern Amazon in which the use of external inputs, such as chemical fertilizers and herbicides, is limited. Further, root yields were influenced by the method of field preparation, whereby yields were about 50% lower (and more variable) when fields were prepared by slash-and-burn than by mechanical ploughing or herbicide application. Despite the significantly higher yields, these alternatives to burning the vegetation are, however, still hardly adopted in Paragominas. Hence, there is a need for supporting more sustainable production systems through local and national public policies. These new systems should not only focus on soil fertility management but also on weed control and, more generally, on labour productivity. 650 $aCassava 650 $aShifting cultivation 650 $aSoil fertility 650 $aErva Daninha 650 $aFertilidade do Solo 650 $aMandioca 650 $aManihot Esculenta 653 $aWeed pressure 700 1 $aNAUDIN, K. 700 1 $aBIANCHI, F. J. J. A. 700 1 $aARAGAO, D. V. 700 1 $aTITTONELL, P. 700 1 $aCORBEELS, M. 773 $tExperimental Agriculture$gv. 58, e38, p. 1-19, 2022.
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