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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  09/07/2021
Data da última atualização:  17/05/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  COMETTANT-RABANA, R.; CARVALHO, C. W. P. de; ASCHERI, J. L. R.; HIDALGO CHÁVES, D. W.; GERMANI, R.
Afiliação:  RAÚL COMETTANT-RABANAL, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ); CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA; JOSE LUIS RAMIREZ ASCHERI, CTAA; DAVY WILLIAM HIDALGO CHÁVEZ, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ); ROGERIO GERMANI, CTAA.
Título:  Extruded whole grain flours and sprout millet as functional ingredients for gluten-free bread.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  LWT. Food Science and Technology, v. 150, 112042, 2021.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.lwt.2021.112042
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This work aimed to use thermoplastic extrusion technology as a pretreatment for whole grain flours (corn, parboiled brown rice, and sorghum) and the incorporation of germinated millet at 5% for the production of gluten-free bread. The study characterized the flour (chemical composition and particle size distribution), evaluated the dough (pasting, empirical and fundamental rheological properties) and analyzed the bread quality characteristics (physical, structural, and textural measurements). Thermoplastic extrusion enabled the devel-opment of consistency, improved water absorption (105?153%) and viscoelastic properties of the doughs. This process caused an increase of the specific volume (66, 33 and 82%, respectively for corn, rice and sorghum made bread), and formation of better internal air cell distribution in the three different breads produced, especially in the sorghum bread. In addition, parboiled brown rice showed atypical pasting and rheological properties of the dough, which also affected the quality characteristics of the bread. The incorporation of 5% germinated millet enhanced breadcrumb softness in all samples, particularly for extruded rice flour added of germinated millet flour sample, which presented similar hardness values (7.3 N) and springiness (0.97) to whole wheat flour.
Palavras-Chave:  Fiber-rich bread; Non-gluten flour; THermomechanical process; Viscoelastic properties.
Thesaurus Nal:  Food technology; Rheology.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/224392/1/1-s2.0-S0023643821011956-main.pdf
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Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA15187 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Caprinos e Ovinos.
Data corrente:  17/08/2015
Data da última atualização:  12/02/2016
Tipo da produção científica:  Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas
Autoria:  LEMOS, N. L. S.; CAVALCANTE, A. C. R.; SILVA, T. G. F. da; PEZZOPANE, J. R. M.; SANTOS, P. M.; COARACY, G. M. B.; CÂNDIDO, M. J. D.
Afiliação:  Nailson Lima Santos Lemos, Universidade Federal Rural do Amazonas - Campus de Paraupebas - Parauapebas, PA; ANA CLARA RODRIGUES CAVALCANTE, CNPC; Thieres George Freitas da Silva, Universidade Federal Rural de Pernambuco (UFPE) - Serra Talhada, PE; JOSE RICARDO MACEDO PEZZOPANE, CPPSE; PATRICIA MENEZES SANTOS, CPPSE; GIOVANA MARANHAO BETTIOL, CPPSE; Magno José Duarte Cândido, Universidade Federal do Ceará (UFC) - Fortaleza, CE.
Título:  Aptidão agroclimática e necessidade líquida de irrigação para o cultivo do capim-tanzânia no estado do Ceará.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  Sobral: Embrapa Caprinos e Ovinos, 2015.
Páginas:  13 p.
Série:  (Embrapa Caprinos e Ovinos. Comunicado Técnico, 146).
Idioma:  Português
Conteúdo:  Este comunicado técnico tem por objetivo informar os lei tores dos limites das áreas aptas ao cul tivo do capim-tanzânia, bem como indicar as melhores épocas para sua produção em situação de sequeiro. Além disso, traz informações sobre a necessidade líquida de irrigação do capim-tanzânia (Panicum maximum Jacq. Tanzânia) para o estado do Ceará.
Palavras-Chave:  Browse plants; Capim-tanzânia; Cultivo; Dry farming; Herbage crops; Productivity; Sequeiro.
Thesagro:  Água; Gramínea forrageira; Irrigação; Panicum maximum; Produtividade.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/128062/1/CNPC-2015-COT146.pdf
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Registro original:  Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPC29090 - 1UMTFL - DD
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