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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Leite; Embrapa Pecuária Sudeste. |
Data corrente: |
15/06/2021 |
Data da última atualização: |
17/06/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
CONGIO, G. F. DE. S.; BANNINK, A.; MAYORGA MOGOLLÓN, O. L.; JAURENA, G.; GONDA, H.; GERE, J. I.; CERÓN-CUCCHI, M. E.; ORTIZ-CHURA, A.; TIERI, M. P.; HERNÁNDEZ, O.; RICCI, P.; JULIARENA, M. P.; LOMBARDI, B.; ABDALLA, A. L.; ABDALLA-FILHO, A. L.; BERNDT, A.; OLIVEIRA, P. P. A.; HENRIQUE, F. L.; MONTEIRO, A. L. G.; BORGES, L. I.; RIBEIRO-FILHO, H. M. N.; PEREIRA, L. G. R.; TOMICH, T. R.; CAMPOS, M. M.; MACHADO, F. S.; MARCONDES, M. I.; MERCADANTE, M. E. Z.; SAKAMOTO, L. S.; ALBUQUERQUE, L. G.; CARVALHO, P. C. DE. F.; ROSSETTO, J.; SAVIAN, J. V.; RODRIGUES, P. H. M.; PERNA JÚNIOR, F.; MOREIRA, T. S.; MAURÍCIO, R. M.; RODRIGUES, J. P. P.; BORGES, A. L. DA C. C.; SILVA, R. R. E.; LAGE, H. F.; REIS, R. A.; RUGGIERI, A. C.; CARDOSO, A. DA. S.; SILVA, S. C. DA; CHIAVEGATO, M. B.; VALADARES-FILHO, S. DE. C.; SILVA, F. A. DE. S.; ZANETTI, D.; BERCHIELLI, T. T.; MESSANA, J. D.; MUÑOZ, C.; ARIZA-NIETO, C. J.; SIERRA-ALARCÓN, A. M.; GUALDRÓN-DUARTE, L. B.; MESTRA-VARGAS, L. I.; MOLINA-BOTERO, I. C.; BARAHONA-ROSALES, R.; ARANGO, J.; GAVIRIA-URIBE, X.; VALDERRAMA, L. A. G.; ROSERO-NOGUERA, J. R.; POSADA-OCHOA, S. L.; ABARCA-MONGE, S.; SOTO-BLANCO, R.; KU-VERA, J. C.; JIMÉNEZ-OCAMPO, R.; FLORES-SANTIAGO, E. DEL. J.; CASTELÁN-ORTEGA, O. A.; VÁZQUEZ-CARRILLO, M. F.; BENAOUDA, M.; GÓMEZ-BRAVO, C. A.; BOLOVICH, V. I. A.; CÉSPEDES, M. A. D.; ASTIGARRAGA, L.; HRISTOV, A. N. |
Afiliação: |
GUILHERMO FRANCKLIN DE SOUZA CONGIO, USP; ANDRÉ BANNINK, Wageningen University & Research; OLGA LUCÍA MAYORGA MOGOLLÓN, AGROSAVIA; GUSTAVO JAURENA, Universidade de Buenos Aires; HORACIO GONDA, Swedish University of Agricultural Sciences; JOSÉ IGNACIO GERE, National Technological University, Argentina / National Scientific and Technical Research Council; MARÍA ESPERANZA CERÓN-CUCCHI, National Institute of Agricultural Technology; ABIMAEL ORTIZ-CHURA, National Institute of Agricultural Technology; MARÍA PAZ TIERI, Dairy Value Chain Research Institute / National Technological University, Argentina; OLEGARIO HERNÁNDEZ, INTA; PATRICIA RICCI, National Scientific and Technical Research Council / INTA; MARÍA PAULA JULIARENA, National Scientific and Technical Research Council / National University of the Centre of the Buenos Aires Province; BANIRA LOMBARDI, National Scientific and Technical Research Council / National University of the Centre of the Buenos Aires Province; ADIBE LUIZ ABDALLA, USP; ADIBE LUIZ ABDALLA-FILHO, USP; ALEXANDRE BERNDT, CPPSE; PATRÍCIA PERONDI ANCHÃO OLIVEIRA, CPPSE; FÁBIO LUIS HENRIQUE, FAZU; ALDA LÚCIA GOMES MONTEIRO, UFPR; LUIZA ILHA BORGES, UFPR; HENRIQUE MENDONÇA NUNES RIBEIRO-FILHO, UDESC; LUIZ GUSTAVO RIBEIRO PEREIRA, CNPGL; THIERRY RIBEIRO TOMICH, CNPGL; MARIANA MAGALHÃES CAMPOS, CNPGL; FERNANDA SAMARINI MACHADO, CNPGL; MARCOS INÁCIO MARCONDES, UFV; MARIA EUGÊNIA ZERLOTTI MERCADANTE, APTA; LEANDRO SANNOMIYA SAKAMOTO, APTA; LUCIA GALVÃO ALBUQUERQUE, UNESP; PAULO CÉSAR DE FACCIO CARVALHO, UFRGS; JUSIANE ROSSETTO, UFRGS; JEAN VÍCTOR SAVIAN, UFRGS / Instituto Nacional de Pesquisa Agropecuária do Uruguai; PAULO HENRIQUE MAZZA RODRIGUES, USP; FLÁVIO PERNA JÚNIOR, USP; TAINÁ SILVESTRE MOREIRA, Universidade Estadual da Pensilvânia / USP; ROGÉRIO MARTINS MAURÍCIO, UFSJ; JOÃO PAULO PACHECO RODRIGUES, UNIFESSPA; ANA LUIZA DA COSTA CRUZ BORGES, UFMG; RICARDO REIS E SILVA, UFMG; HELENA FERREIRA LAGE, Universidade Newton Paiva; RICARDO ANDRADE REIS, UNESP; ANA CLÁUDIA RUGGIERI, UNESP; ABMAEL DA SILVA CARDOSO, UNESP; SILA CARNEIRO DA SILVA, USP; MARÍLIA BARBOSA CHIAVEGATO, Universidade Estadual de Ohio; SEBASTIÃO DE CAMPOS VALADARES-FILHO, UFV; FLÁVIA ADRIANE DE SALES SILVA, UFV; DIEGO ZANETTI, IFSULDEMINAS; TELMA TERESINHA BERCHIELLI, UNESP; JULIANA DUARTE MESSANA, UNESP; CAMILA MUÑOZ, INIA Remehue; CLAUDIA JANETH ARIZA-NIETO, AGROSAVIA; ANDREA MILENA SIERRA-ALARCÓN, AGROSAVIA; LAURA BIBIANA GUALDRÓN-DUARTE, AGROSAVIA; LORENA INÉS MESTRA-VARGAS, AGROSAVIA; ISABEL CRISTINA MOLINA-BOTERO, Universidade Nacional Agrária La Molina; ROLANDO BARAHONA-ROSALES, Universidade Nacional da Colômbia; JACOBO ARANGO, Centro Internacional de Agricultura Tropical (CIAT); XIOMARA GAVIRIA-URIBE, Universidade Nacional da Colombia / Centro Internacional de Agricultura Tropical (CIAT); LUIS ALFONSO GIRALDO VALDERRAMA, Universidade Nacional da Colombia; JAIME RICARDO ROSERO-NOGUERA, Universidade de Antioquia; SANDRA LUCÍA POSADA-OCHOA, Universidade de Antioquia; SERGIO ABARCA-MONGE, INTA; ROBERTO SOTO-BLANCO, INTA; JUAN CARLOS KU-VERA, Universidade de Yucatán; RAFAEL JIMÉNEZ-OCAMPO, Universidade de Yucatán / Instituto Nacional de Investigação Florestal, Agrícola e Pecuária (INIFAP); EVER DEL JESUS FLORES-SANTIAGO, Universidade de Yucatán / Universidade Autónoma de Chapingo; OCTAVIO ALONSO CASTELÁN-ORTEGA, Universidade Autónoma do Estado do México; MARÍA FERNANDA VÁZQUEZ-CARRILLO, Universidade Autónoma do Estado do México; MOHAMMED BENAOUDA, French National Research Institute for Agriculture, Food, and Environment (INRAE) / AgroSup Dijon; CARLOS ALFREDO GÓMEZ-BRAVO, Universidade Nacional Agrária La Molina; VÍCTOR ILICH ALVARADO BOLOVICH, Universidade Nacional Agrária La Molina; MEDARDO ANTONIO DÍAZ CÉSPEDES, Universidade Nacional Agrária La Molina; LAURA ASTIGARRAGA, Universidade da República do Uruguai; ALEXANDER NIKOLOV HRISTOV, Universidade Estadual da Pensilvânia. |
Título: |
Enteric methane mitigation strategies for ruminant livestock systems in the Latin America and Caribbean region: a meta-analysis. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Cleaner Production, v.312, 127693, 2021 |
Páginas: |
13 p. |
ISSN: |
0959-6526 |
DOI: |
doi.org/10.1016/j.jclepro.2021.127693 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Latin America and Caribbean (LAC) is a developing region characterized for its importance for global food security, producing 23 and 11% of the global beef and milk production, respectively. The region?s ruminant livestock sector however, is under scrutiny on environmental grounds due to its large contribution to enteric methane (CH4) emissions and influence on global climate change. Thus, the identification of effective CH4 mitigation strategies which do not compromise animal performance is urgently needed, especially in context of the Sustainable Development Goals (SDG) defined in the Paris Agreement of the United Nations. Therefore, the objectives of the current study were to: 1) collate a database of individual sheep, beef and dairy cattle records from enteric CH4 emission studies conducted in the LAC region, and 2) perform a meta-analysis to identify feasible enteric CH4 mitigation strategies, which do not compromise animal performance. After outlier?s removal, 2745 animal records (65% of the original data) from 103 studies were retained (from 2011 to 2021) in the LAC database. Potential mitigation strategies were classified into three main categories (i.e., animal breeding, dietary, and rumen manipulation) and up to three subcategories, totaling 34 evaluated strategies. A random effects model weighted by inverse variance was used (Comprehensive Meta-Analysis V3.3.070). Six strategies decreased at least one enteric CH4 metric and simultaneously increased milk yield (MY; dairy cattle) or average daily gain (ADG; beef cattle and sheep). The breed composition F1 Holstein × Gyr decreased CH4 emission per MY (CH4IMilk) while increasing MY by 99%. Adequate strategies of grazing management under continuous and rotational stocking decreased CH4 emission per ADG (CH4IGain) by 22 and 35%, while increasing ADG by 22 and 71%, respectively. Increased dietary protein concentration, and increased concentrate level through cottonseed meal inclusion, decreased CH4IMilk and CH4IGain by 10 and 20% and increased MY and ADG by 12 and 31%, respectively. Lastly, increased feeding level decreased CH4IGain by 37%, while increasing ADG by 171%. The identified effective mitigation strategies can be adopted by livestock producers according to their specific needs and aid LAC countries in achieving SDG as defined in the Paris Agreement. MenosLatin America and Caribbean (LAC) is a developing region characterized for its importance for global food security, producing 23 and 11% of the global beef and milk production, respectively. The region?s ruminant livestock sector however, is under scrutiny on environmental grounds due to its large contribution to enteric methane (CH4) emissions and influence on global climate change. Thus, the identification of effective CH4 mitigation strategies which do not compromise animal performance is urgently needed, especially in context of the Sustainable Development Goals (SDG) defined in the Paris Agreement of the United Nations. Therefore, the objectives of the current study were to: 1) collate a database of individual sheep, beef and dairy cattle records from enteric CH4 emission studies conducted in the LAC region, and 2) perform a meta-analysis to identify feasible enteric CH4 mitigation strategies, which do not compromise animal performance. After outlier?s removal, 2745 animal records (65% of the original data) from 103 studies were retained (from 2011 to 2021) in the LAC database. Potential mitigation strategies were classified into three main categories (i.e., animal breeding, dietary, and rumen manipulation) and up to three subcategories, totaling 34 evaluated strategies. A random effects model weighted by inverse variance was used (Comprehensive Meta-Analysis V3.3.070). Six strategies decreased at least one enteric CH4 metric and simultaneously increased milk yield (MY;... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Aquecimento global; Emissões de gases com efeito de estufa; Enteric methane; Metano entérico; Mitigação; Mitigation. |
Thesagro: |
Bovino; Efeito Estufa; Metano; Ovelha. |
Thesaurus Nal: |
Cattle; Global warming; Greenhouse gas emissions; Methane; Sheep. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/223799/1/Enteric-Methane-Mitigation.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE) |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Mandioca e Fruticultura. Para informações adicionais entre em contato com cnpmf.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
Data corrente: |
12/06/2006 |
Data da última atualização: |
12/11/2006 |
Autoria: |
PASSOS, O. S.; SOARES FILHO, W. dos S.; PEIXOUTO, L. S. |
Título: |
Variedades copa de citros para mesa. |
Ano de publicação: |
2005 |
Fonte/Imprenta: |
Cruz das Almas: Embrapa Mandioca e Fruticultura Tropical, 2005. |
Páginas: |
20 p. |
Série: |
(Embrapa Mandioca e Fruticultura Tropical. Documentos, 154). |
ISSN: |
1516-5728 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
As ações de pesquisa que vêm sendo desenvolvidas na Embrapa Mandioca e Fruticultura Tropical têm dado ênfase à introdução de novas espécies e variedades adequadas ao mercado de frutas frescas. Os resultados obtidos até então são de alta relevância, visto que foram selecionados diversos híbridos de tangerinas, laranjas, limas ácidas, limas e pomelos, que devem ser inseridos nos sistemas de produção do Nordeste brasileiro. O registro das características das variedades selecionadas é apresentado nesta publicação, a ser utilizada pelos diversos agentes da cadeia produtiva de citros na seleção dos novos materiais a serem introduzidos em seus pomares.
As ações de pesquisa que vêm sendo desenvolvidas na Embrapa Mandioca e Fruticultura Tropical têm dado ênfase à introduçãode novas espécies e variedades adequadas ao mercado de frutas frescas.
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Palavras-Chave: |
Frutas cítricas; Recursos hídricos. |
Thesagro: |
Água; Citricultura; Fruta Cítrica; Legislação; Sistema de Produção. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF) |
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