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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
17/07/2023 |
Data da última atualização: |
27/07/2023 |
Tipo da produção científica: |
Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas |
Autoria: |
GARRIDO, L. da R.; BOTTON, M. |
Afiliação: |
LUCAS DA RESSURREICAO GARRIDO, CNPUV; MARCOS BOTTON, CNPUV. |
Título: |
Agrotóxicos registrados para a cultura da Videira - Safra 2023/2024. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Bento Gonçalves, RS: Embrapa Uva e Vinho, julho 2023. |
Série: |
(Embrapa Uva e Vinho. Comunicado Técnico, 229). |
ISSN: |
1808-6802 |
Idioma: |
Português |
Notas: |
CGPE 018128 |
Conteúdo: |
A publicação apresenta a relação de agrotóxicos registrados para a cultura da videira, para a safra 2023/2024, a partir da base oficial publicada no site do Mapa/Agrofit, e tem a finalidade de facilitar o acesso às informações relacionadas aos produtos registrados no Brasil, para que os mesmos sejam utilizados adequadamente pelos técnicos e produtores para o manejo fitossanitário na cultura da videira. Os produtos biológicos foram selecionados com base nos insetos, ácaros-praga e patógenos associados à videira. |
Palavras-Chave: |
Ácaros-praga; Agrofit; Agroquímicos; Agrotóxicos; Dtquva; Grade de agrotóxicos; Produtos autorizados; Produtos biológicos. |
Thesagro: |
Ácaro; Controle Biológico; Fungicida; Herbicida; Inseticida; Praga; Praga de Planta; Uva. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/254020/1/ComTec-229.pdf
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Marc: |
LEADER 01495nam a2200349 a 4500 001 2154963 005 2023-07-27 008 2023 bl uuuu u0uu1 u #d 022 $a1808-6802 100 1 $aGARRIDO, L. da R. 245 $aAgrotóxicos registrados para a cultura da Videira - Safra 2023/2024.$h[electronic resource] 260 $aBento Gonçalves, RS: Embrapa Uva e Vinho, julho 2023.$c2023 490 $a(Embrapa Uva e Vinho. Comunicado Técnico, 229). 500 $aCGPE 018128 520 $aA publicação apresenta a relação de agrotóxicos registrados para a cultura da videira, para a safra 2023/2024, a partir da base oficial publicada no site do Mapa/Agrofit, e tem a finalidade de facilitar o acesso às informações relacionadas aos produtos registrados no Brasil, para que os mesmos sejam utilizados adequadamente pelos técnicos e produtores para o manejo fitossanitário na cultura da videira. Os produtos biológicos foram selecionados com base nos insetos, ácaros-praga e patógenos associados à videira. 650 $aÁcaro 650 $aControle Biológico 650 $aFungicida 650 $aHerbicida 650 $aInseticida 650 $aPraga 650 $aPraga de Planta 650 $aUva 653 $aÁcaros-praga 653 $aAgrofit 653 $aAgroquímicos 653 $aAgrotóxicos 653 $aDtquva 653 $aGrade de agrotóxicos 653 $aProdutos autorizados 653 $aProdutos biológicos 700 1 $aBOTTON, M.
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Registro original: |
Embrapa Uva e Vinho (CNPUV) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Milho e Sorgo. |
Data corrente: |
28/10/2021 |
Data da última atualização: |
03/02/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
COTTA, S. P. M.; MARINS, M. S.; MARRIEL, I. E.; LANA, U. G. de P.; GOMES, E. A.; FIGUEIREDO, J. E. F.; OLIVEIRA-PAIVA, C. A. |
Afiliação: |
Centro Universitário de Sete Lagoas, UNIFEMM; Universidade Federal de Lavras; IVANILDO EVODIO MARRIEL, CNPMS; UBIRACI GOMES DE PAULA LANA, CNPMS; ELIANE APARECIDA GOMES, CNPMS; JOSE EDSON FONTES FIGUEIREDO, CNPMS; CHRISTIANE ABREU DE OLIVEIRA PAIVA, CNPMS. |
Título: |
Thermo-resistant enzyme-producing microorganisms isolated from composting. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Brazilian Journal of Biology, v. 83, e244205, 2023. |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Publicado em: 27 mar. 2021. |
Conteúdo: |
Organo-mineral fertilizers supplemented with biological additives are an alternative to chemical fertilizers. In this study, thermoresistant microorganisms from composting mass were isolated by two-step procedures. First, samples taken at different time points and temperatures (33 days at 52 ºC, 60 days at 63 ºC, and over 365 days at 26 ºC) were pre-incubated at 80o C for 30 minutes. Second, the microbial selection by in vitro culture-based methods and heat shock at 60o C and 100o C for 2h and 4h. Forty-one isolates were able to grow at 60 °C for 4h; twenty-seven at 100 °C for 2h, and two at 100 °C for 4h. The molecular identification by partial sequencing of the 16S ribosomal gene using universal primers revealed that thirty-five isolates were from eight Bacillus species, one Brevibacillus borstelensis, three Streptomyces thermogriseus, and two fungi (Thermomyces lanuginosus and T. dupontii). Data from amylase, phytase, and cellulase activity assays and the enzymatic index (EI) showed that 38 of 41 thermo-resistant isolates produce at least one enzyme. For amylase activity, the highest EI value was observed in Bacillus licheniformis (isolate 21C2, EI= 4.11), followed by Brevibacillus borstelensis (isolate 6C2, EI= 3.66), Bacillus cereus (isolate 18C2, EI= 3.52), and Bacillus paralicheniformis (isolate 20C2, EI= 3.34). For phytase, the highest EI values were observed for Bacillus cereus (isolate 18C2, EI= 2.30) and Bacillus licheniformis (isolate 3C1, EI= 2.15). Concerning cellulose production, B. altitudinis (isolate 6C1) was the most efficient (EI= 6.40), followed by three Bacillus subtilis (isolates 9C1, 16C2, and 19C2) with EI values of 5.66, 5.84, and 5.88, respectively, and one B. pumilus (isolate 27C2, EI= 5.78). The selected microorganisms are potentially useful as a biological additive in organo-mineral fertilizers and other biotechnological processes. MenosOrgano-mineral fertilizers supplemented with biological additives are an alternative to chemical fertilizers. In this study, thermoresistant microorganisms from composting mass were isolated by two-step procedures. First, samples taken at different time points and temperatures (33 days at 52 ºC, 60 days at 63 ºC, and over 365 days at 26 ºC) were pre-incubated at 80o C for 30 minutes. Second, the microbial selection by in vitro culture-based methods and heat shock at 60o C and 100o C for 2h and 4h. Forty-one isolates were able to grow at 60 °C for 4h; twenty-seven at 100 °C for 2h, and two at 100 °C for 4h. The molecular identification by partial sequencing of the 16S ribosomal gene using universal primers revealed that thirty-five isolates were from eight Bacillus species, one Brevibacillus borstelensis, three Streptomyces thermogriseus, and two fungi (Thermomyces lanuginosus and T. dupontii). Data from amylase, phytase, and cellulase activity assays and the enzymatic index (EI) showed that 38 of 41 thermo-resistant isolates produce at least one enzyme. For amylase activity, the highest EI value was observed in Bacillus licheniformis (isolate 21C2, EI= 4.11), followed by Brevibacillus borstelensis (isolate 6C2, EI= 3.66), Bacillus cereus (isolate 18C2, EI= 3.52), and Bacillus paralicheniformis (isolate 20C2, EI= 3.34). For phytase, the highest EI values were observed for Bacillus cereus (isolate 18C2, EI= 2.30) and Bacillus licheniformis (isolate 3C1, EI= 2.15). Concerning c... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Microrganismo termoresistente. |
Thesagro: |
Enzima; Fertilizante; Microrganismo. |
Categoria do assunto: |
S Ciências Biológicas |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/227293/1/Thermo-resistant.pdf
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Marc: |
LEADER 02644naa a2200253 a 4500 001 2135666 005 2022-02-03 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aCOTTA, S. P. M. 245 $aThermo-resistant enzyme-producing microorganisms isolated from composting.$h[electronic resource] 260 $c2023 500 $aPublicado em: 27 mar. 2021. 520 $aOrgano-mineral fertilizers supplemented with biological additives are an alternative to chemical fertilizers. In this study, thermoresistant microorganisms from composting mass were isolated by two-step procedures. First, samples taken at different time points and temperatures (33 days at 52 ºC, 60 days at 63 ºC, and over 365 days at 26 ºC) were pre-incubated at 80o C for 30 minutes. Second, the microbial selection by in vitro culture-based methods and heat shock at 60o C and 100o C for 2h and 4h. Forty-one isolates were able to grow at 60 °C for 4h; twenty-seven at 100 °C for 2h, and two at 100 °C for 4h. The molecular identification by partial sequencing of the 16S ribosomal gene using universal primers revealed that thirty-five isolates were from eight Bacillus species, one Brevibacillus borstelensis, three Streptomyces thermogriseus, and two fungi (Thermomyces lanuginosus and T. dupontii). Data from amylase, phytase, and cellulase activity assays and the enzymatic index (EI) showed that 38 of 41 thermo-resistant isolates produce at least one enzyme. For amylase activity, the highest EI value was observed in Bacillus licheniformis (isolate 21C2, EI= 4.11), followed by Brevibacillus borstelensis (isolate 6C2, EI= 3.66), Bacillus cereus (isolate 18C2, EI= 3.52), and Bacillus paralicheniformis (isolate 20C2, EI= 3.34). For phytase, the highest EI values were observed for Bacillus cereus (isolate 18C2, EI= 2.30) and Bacillus licheniformis (isolate 3C1, EI= 2.15). Concerning cellulose production, B. altitudinis (isolate 6C1) was the most efficient (EI= 6.40), followed by three Bacillus subtilis (isolates 9C1, 16C2, and 19C2) with EI values of 5.66, 5.84, and 5.88, respectively, and one B. pumilus (isolate 27C2, EI= 5.78). The selected microorganisms are potentially useful as a biological additive in organo-mineral fertilizers and other biotechnological processes. 650 $aEnzima 650 $aFertilizante 650 $aMicrorganismo 653 $aMicrorganismo termoresistente 700 1 $aMARINS, M. S. 700 1 $aMARRIEL, I. E. 700 1 $aLANA, U. G. de P. 700 1 $aGOMES, E. A. 700 1 $aFIGUEIREDO, J. E. F. 700 1 $aOLIVEIRA-PAIVA, C. A. 773 $tBrazilian Journal of Biology$gv. 83, e244205, 2023.
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Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS) |
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