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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Amapá; Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
Data corrente: |
15/05/1996 |
Data da última atualização: |
17/09/2007 |
Autoria: |
MOTTA, J. da S.; FUKUDA, W. M. G.; SOUZA, L. C. B.; COSTA, Z. M. F. da. |
Afiliação: |
EMBRAPA-CNPMF. |
Título: |
Some processes to reduce the HCN content of cassava leaf flour. |
Ano de publicação: |
1995 |
Fonte/Imprenta: |
Cruz das Almas: EMBRAPA-CNPMF, 1995. |
Páginas: |
2 p. |
Série: |
(EMBRAPA-CNPMF. Mandioca em foco, 8) |
Idioma: |
Inglês Português |
Conteúdo: |
Cassava leaf flour has a high protein, vitamin and mineral content, thereby constituting an important potential food supplement for undernourished children and adults. In Northeast Brazil, where there is severe Vitamin A deficiency and increasing number of cases of anemia in children due to the lack of iron in their diets, the use of small quantities of cassava leaf flour (1 teaspoon/day) has been enough to correct that deficiency in a relatively short time.It is evident that the cassava cultivar used and its preparation method are key factors for the HCN content in the cassava leaf flour. Crushing the fresh leaves in a blender was the most efficient porcess for reducing the cyanide content. |
Palavras-Chave: |
Acido cianidrico; Flours; HCN; Hydrocyanic acid; Processament; Protein; Reduction; Vitamin. |
Thesagro: |
Farinha; Folha; Mandioca; Manihot Esculenta; Mineral; Processamento; Redução. |
Thesaurus Nal: |
cassava; flour; leaves. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01643nam a2200385 a 4500 001 1637526 005 2007-09-17 008 1995 bl uuuu u0uu1 u #d 100 1 $aMOTTA, J. da S. 245 $aSome processes to reduce the HCN content of cassava leaf flour. 260 $aCruz das Almas: EMBRAPA-CNPMF$c1995 300 $a2 p. 490 $a(EMBRAPA-CNPMF. Mandioca em foco, 8) 520 $aCassava leaf flour has a high protein, vitamin and mineral content, thereby constituting an important potential food supplement for undernourished children and adults. In Northeast Brazil, where there is severe Vitamin A deficiency and increasing number of cases of anemia in children due to the lack of iron in their diets, the use of small quantities of cassava leaf flour (1 teaspoon/day) has been enough to correct that deficiency in a relatively short time.It is evident that the cassava cultivar used and its preparation method are key factors for the HCN content in the cassava leaf flour. Crushing the fresh leaves in a blender was the most efficient porcess for reducing the cyanide content. 650 $acassava 650 $aflour 650 $aleaves 650 $aFarinha 650 $aFolha 650 $aMandioca 650 $aManihot Esculenta 650 $aMineral 650 $aProcessamento 650 $aRedução 653 $aAcido cianidrico 653 $aFlours 653 $aHCN 653 $aHydrocyanic acid 653 $aProcessament 653 $aProtein 653 $aReduction 653 $aVitamin 700 1 $aFUKUDA, W. M. G. 700 1 $aSOUZA, L. C. B. 700 1 $aCOSTA, Z. M. F. da
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Registro original: |
Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF) |
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Biblioteca |
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Origem |
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Registro |
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Status |
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Registros recuperados : 268 | |
261. | | CARVALHO, H. W. L. de; OLIVEIRA, I. R. de O.; DONALD, E. R. C.; RAMOS, S. R. R.; PACHECO, C. A. P.; FUKUDA, W. M. G.; DEL PELOSO, M. J.; CARVALHO, C. G. P. de; MELO, K. E. de O.; FEITOSA, L. F.; MENEZES, A. F. Cultivares de milho, feijão, girassol e mandioca para o agreste sergipano com foco na agricultura familiar e no agronegócio. Aracaju: Embrapa Tabuleiros Costeiros, 2008. 31 p. (Embrapa Tabuleiros Costeiros. Documentos, 131).Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Milho e Sorgo; Embrapa Soja; Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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262. | | BARBIERI, R. L.; LOPES, J. F.; SILVA, J. B. C. da; SANTOS, F. F. dos; CARVALHO, S. I. C. de; LEITE, D. L.; CASTRO, C. M.; FUKUDA, W. M. G.; MENDES, R. A.; POLTRONIERI, M. C.; CHOER, E.; GOEDERT, C. O. Sub-rede brasileira de coleta, caracterização e conservação ex situ de germoplasma de hortalizas, raízes, tubérculos e condimentares. In: SIMPOSIO DE RECURSOS GENÉTICOS PARA AMÉRICA LATINA Y EL CARIBE, SIRGEALC, 5., 2005, Montevideo, Uruguay. Resúmenes... Montevideo: Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria: Universidad de la República, Facultad de Agronomía, 2005. p. 26.Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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263. | | CARVALHO, H. W. L. de; FUKUDA, W, M. G.; RIBEIRO, F. E.; OLIVEIRA, I. R. de; SANTOS, V. da S.; MOREIRA, M. A. B.; AMORIM, J. R. A. de; LEÃO, K. R. B.; RODRIGUES, A. R. S.; RIBEIRO, S. S.; OLIVEIRA, V. D. de; SOUZA, E. M. de. Recomendação de cultivares de mandioca para o estado de Sergipe. Aracaju: Embrapa Tabuleiros Costeiros, 2006. (Embrapa Tabuleiros Costeiros. Comunicado Técnico, 53).Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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264. | | CARVALHO, H. W. L. de; FUKUDA, W. M. G.; RIBEIRO, F. E.; MOREIRA, M. A. B.; LEÃO, D. R. B.; AMORIM, J. R. A. de; OLIVEIRA, I. R. de; RODRIGUES, A. R. dos S.; OLIVEIRA, V. D. de; SOUZA, E. M. de; RIBEIRO, S. S.; RODRIGUES, K. F. Recomendação de variedades de aipim para o estado de Sergipe. Aracaju: Embrapa Tabuleiros Costeiros, 2006. (Embrapa Tabuleiros Costeiros. Comunicado Técnico, 48).Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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265. | | CARVALHO, H. W. L. de; FUKUDA, W. M. G.; RIBEIRO, F. E.; OLIVEIRA, I. R. de; FUKUDA, C.; MOREIRA, M. A. B.; SILVA, V. S.; LIMA, N, R. S.; LEÃO, K. R. B.; AMORIM, J, R. A.; RODRIGUES, A. R. dos S.; OLIVEIRA, V. D. de; SOUZA, E. M. de; RIBEIRO, S. S. Rede de adaptação de cultivares de aipim e mandioca para o nordeste brasileiro. Aracaju: Embrapa Tabuleiros Costeiros, 2007. 29 p. (Embrapa Tabuleiros Costeiros. Documentos, 100).Tipo: Documentos | Circulação/Nível: -- - -- |
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura; Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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266. | | CARVALHO, H. W. L. de; FUKUDA, W. M. G.; OLIVEIRA, I. R. de; RIBEIRO, F. E.; DONALD, E. R. C.; MUNIZ, E. N.; SANTOS, V. da S.; RANGEL, M. A. S.; RODRIGUEZ, M. A. D.; MELO, K. E. de O.; FEITOSA, L. F.; MENEZES, A. F. (ed.). Rede de adaptação de cultivares de aipim e mandioca para o nordeste brasileiro: safra 2006/2007. Aracaju: Embrapa Tabuleiros Costeiros, 2008. (Embrapa Tabuleiros Costeiros. Documentos, 132).Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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267. | | CARVALHO, H. W. L. de; FUKUDA, W. M. G.; OLIVEIRA, I. R. de; RIBEIRO, F. E.; DONALD, E. R. C.; MUNIZ, E. N.; SILVA, V. S.; RANGEL, M.; RODRÍGUEZ, M. A. D.; MELO, K. E. de O.; FEITOSA, L. F.; MENEZES, A. F. (ed.). Rede de adaptação de cultivares de aipim e mandioca para o nordeste brasileiro: safra 2006/2007. Aracaju: Embrapa Tabuleiros Costeiros, 2008. (Embrapa Tabuleiros Costeiros. Documentos, 132).Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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268. | | NUTTI, M. R.; WATANABE, E.; CARVALHO, J. L. V. de; FUKUDA, W.; SILVA, J. B. C. da; DEL PELOSO, M. J.; BASSINELLO, P. Z.; NEVES, P. de C. F.; ROCHA, M. de M.; SCHAFFERT, R. E.; SHEEREN, P. L.; RAMOS, S. R. R.; CARVALHO, H. W. L. de; CURADO, F. F.; FIGUEIREDO, R.; SALVADOR, L.; SILVA, E. M. M. da; RANGEL, C. N.; BOUIS, H. Strategies for biofortification in Brazil. In: SERAGELDIN, I.; MASSOD, E.; EL-FAHAM, M.; EL-WAKIL, M. (Ed.). From promises to practice: applications of science and technology in food, healthcare, energy and environment: BioVision Alexandria 2008. Alexandria: Bibliotheca Alexandrina, c2010. 1 CD-ROM. cap. 15, p. 177-193.Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Meio-Norte; Embrapa Milho e Sorgo. |
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